Nedeljski večer melodike z Omnium Gatherum, In Mourning in Heidra

0 525

Lokacija: Ljubljana / Orto Bar / Slovenija
Datum: nedelja, 13. 10. 2019

Pri finskih melodičnih death metalcih Omnium Gatherum se je zdelo, da zaradi nekaterih drugih uveljavljenih finskih zasedb ne pridejo do dovolj pozornosti. Pa tudi v Slovenijo kaj dosti niso zahajali. Prvič so sicer nastopili pred mnogimi leti kot predskupina Dark Tranquillity v Ljubljani, a od takrat je preteklo kar nekaj vode. Omnium Gatherum so medtem pridno ustvarjali albume in počasi pridobivali bazo poslušalcev. Podpornikov skupine se je širom cele Evrope nabralo dovolj, da se je lahko skupina podala na turnejo, na kateri so oni glavna skupina. V sklopu promocije lanskoletnega izdelka The Burning Cold so Omnium Gatherum na turnejo vzeli švedske In Mourning in danske Heidra.

Koncert so otvorili danski Heidra, ki po nekem naključju niso igrali pred prazno dvorano, kar je pri predskupinah v navadi. Heidra so uspeli z dobro komunikacijo in predvsem nalezljivo glasbo pritegniti večje občinstvo. Skupina je ponudila mešanico power in folk metala. Začutiti se je dalo tudi elemente black metala. Predvsem pa je z melodičnimi vložki spominjala na Ensiferum. Skupina stavi na bolj preprosto in preverjeno godbo, kar lahko odvrne zaradi kopiranja znanih vzorcev, a pri Heidra se je čutilo, da skušajo ustvariti nekaj bolj samosvojega. Poleg tega je skupina nastopila precej energično, kar je bil še dodaten razlog, da se je skupina dobila dober odziv.

Švedska zasedba In Mourning je bila precej pričakovana skupina. Skupina, ki ima za seboj že pet albumov, do sedaj ni veliko hodila po turnejah. Pravzaprav so bili tokrat na prvi konkretni evropski turneji. Skupina je bila nad odzivom presenečena, ker so jih skoraj vsi udeleženci gledali. A In Mourning niso muha enodnevnica. Skupina se lahko pohvali s progresivno godbo, ki sprva spominja na Opeth, preden so zavili v bolj retro vode. A da In Mourning niso zgolj le bleda kopija, so vpletli še melodični death metal in doom/death metal. Z domiselno strukturiranimi skladbami, melodiko in razgibano ritem sekcijo so nekaterim In Mourning predstavljali tudi vrhunec večera.

In Mourning nimajo dolge kilometrine, kar se tiče koncertiranja. A njihov nastop je izpadel pristno in energično. Člani skupine med seboj so odlično usklajeni. S tremi kitarami je bila zvočna slika bogata. Kot celota In Mourning zelo dobro funkcionirajo. Žal skupina ni uspela vplesti vseh odmevnih skladb njihove kariere, a nekako je predstavila bistvo. Odigranih je bilo kar nekaj novitet, med starejšimi skladbe The Smoke, s tretjega albuma pa A Vow to Conquer the Ocean in epska Colossus, s katero so tudi sklenili svoj nastop. Žal se je skupina izognila odličnega prvenca, a vendar za kaj takega bo potreben povratek z daljšim repertoarjem. Vsekakor pa so In Mourning z odigranim dokazali, da si jih lahko želimo čimprej nazaj.

Finski melodični death metalci Omnium Gatherum so zasluženo prišli končno na vrsto kot glavna skupina. Finski sekstet ima za sabo že osem studijskih albumov, zadnji z naslovom The Burning Cold je izšel lansko leto. Promocija albuma je logično še trajala. A seveda je skupina ponudila tudi kakšno starejšo skladbo. Mnoga leta je delovalo, da so Omnium Gatherum le bleda senca bolj prepoznavnih Insomnium. Poleg tega pa je v skupini deluje Markus Vanhala, ki igra kitaro tudi v Insomnium.

Podobnosti z Insomnium so podobne, a Omnium Gatherum ne delujejo tako melanholični. Poleg tega imajo še klaviature, ki dajo precej drugačno sliko, s čimer ni pretiravanja. Vokali so tudi spevni, kar pa je redna praksa melodičnih death metal skupin. Omnium Gatherum skušajo čimbolj raznoliko pristopati, čeprav podobnosti so očitne. Kar lep delež repertoarja je skupina namenila zadnjemu albumu The Burning Cold, seveda pa niso izostale skladbe z albumov Beyond, Grey Heavens in New World Shadows. Resda bi še kakšna starejša lahko bila vključena v repertoar, a skupina je dandanes prepoznavna po zadnjih studijskih izdelkih. Z nastopom se je skupina vsekakor izkazala. Uigranosti jim ne manjka, prav tako ne primanjkuje energičnosti.

Omnium Gatherum, In Mourning in Heidra so poskrbeli, da je nedeljski večer minil ob dobri kombinaciji melodičnega death metala, progresivnega doom/death metala ter power in folk metala.  

Avtor: Primož Novak
Fotografije: Sebastijan Videc

Heidra


In Mourning


Omnium Gatherum

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki