Nik Turner (Hawkwind) 26. 8. 1940 – 10. 11. 2022

Nik Turner Bandcamp 2022 (press/promo)
0 140

Nik Turner, britanski glasbenik najbolj znan po tem da je sodeloval dolga leta pri pionirjih space rocka Hawkwind je preminil v starosti 82. let.

Nik Turner, s polnim imenom Nicholas Robert Turner, je v dolgih letih sodelovanja s Hawkwind igral saksofon in flavto, prav tako pa je bil pomemben člen kar se komponiranja glasbe tiče, pa tudi kot eden od vokalistov. Prav tako je njegovo članstvo pri Hawkwind zaznamovalo vpenjanje elementov free jazza v samo glasbo skupine, znan pa je bil po nošnji razvpitih kostumov, večkrat navdahnjenih nad zapuščino starogrških in staroegipčanskih časov.

Govorice o Turnerjevi smrti so prvič zaokrožile na socialnih omrežjih na včerajšnji petek 10. 11. 2022, okrog pete popoldan pa je bilo na njegove FaceBook profilu prebrati sledeče sporočilo:

“Z globoko žalostjo sporočamo, da nas je zapustil Nik Turner – neustrašni jezdec strel, ki je preminil v miru na svojem domu v četrtek zvečer. Podal se je na potovanje v naslednjo etapo svoje kozmične avanture, ki jo vodi ljubezen njegove družine, prijateljev in privržencev. V tem novem svetu, ki ga je našel, bomo deležni njegovih novih aranžmajev.”

Turner se je Hawkwind priključil v času nastajanja skupine leta 1969. Saksofon in flavto je igral z londonskimi legendami space rocka v dveh obdobjih. Prvo je tajalo med letoma 1969 in 1976, drugič pa se je Turner priključil Hawkwind še v obdobju med 1982 in 1984. Turner je tudi avtor in soavtor nekaterih najbolj markantnih in prepoznavnih skladb celotne Hawkwind kariere, kot je recimo Master Of The Universe, izdana na albumu “In Search Of Space” iz leta 1971 ali skladba Brainstorm, otvoritvena točka albuma “Doremi Fasol Latido” iz leta 1972. 

Turner se je sprva priključil Daveu Brocku in Micku Slatteryju v embrionični fazi nastajanja Hawkwind, kot njun menedžer na turnejah. Na to funkcijo je bil izbran najmanj zato, ker je bil lastnik kombija s katerim je prevažal naokoli Brocka in kolege. Turnerjev unikaten, svobodnjaški pristop igranja saksofona ter ljubezen do glasbenega ekspresionizma, so Hawkwind pozdravljali in sprejeli glasbenika v svoje vrste.

Turner je veljal po svojih dejanjih vse od šestdesetih pa do devetdesetih za britanskega ambasadorja gibanja ‘kulture v opoziciji’. Turner je bil vključen tudi v nastop skupine na prvem Glastonbury festivalu leta 1970, kjer je postavil kompozicijo piramide na odru. Ta piramida je postala zatem ena glavnih scenskih kulis nadaljnjih Hawkwind nastopov.

Na enem izmed obiskov Egipta, je Turner celo nastopal in snema v eni izmed piramid, posnetki pa so bili kasneje uporabljeni kot osnova za album “Xitintoday” iz leta 1978, pod katerega je podpisana skupina Nik Turner’s Sphinx. 

Turner je znan tudi po sodelovanju z avtorjem znanstveno fantastičnih novel Michaelom Moorcockom, grafičnim oblikovalcem Barneyem Bubblesom ter Hawkwind kolegom Robertom Calvertom, kot tudi številnimi drugimi izvajalci vključno s Sham 69, The Stranglers in Stingom. Med svojim nastopom na Isle Of White festivalu, ga je Jimi Hendrix poklical na oder, prav tako pa je odigral nagrobno solažo na saksofonu med pogrebom Lemmyja Kilmistra leta 2016.

Vzrok njegove smrti ni znan.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki