Obscura predstavili Diluvium v dunajski Areni

0 374

Lokacija: Dunaj (Wien) / Arena / Avstrija
Datum: ponedeljek, 18.02.2019

Nemški progresivni death metalci Obscura so zadnja leta precej delavni. Zasedba se je stabilizirala, ustvarjalnosti ne primanjkuje, prav tako so na sporedu tudi redne turneje. Zadnji album Diluvium je bil dobro sprejet, skupina pa se je odločila, da ga predstavi tudi v živo na obsežni evropski turneji, ki pa je tokrat obšla Slovenijo, a se je ustavila v sosedni Avstriji.  

Obscuro so na turneji spremljali tehnični death metalci Fallujah, ki so Evropo obiskali že nekajkrat, drugič so na evropska tla stopili ameriški Allegaeon, prvič pa kanadski First Fragment. Nabor skupin je bil prava poslastica za ljubitelja tehničnega in progresivnega death metala. Koncert na Dunaju je bil sprva napovedan za veliko dvorano Arena, ki prejme okoli tisoč obiskovalcev, a ker gre za bolj ekstremne zadeve, je bil koncert prestavljen v malo dvorane Arene. Kar pa ni najboljša izbira za takšne skupine, ker sama akustika dvorane ni najboljša.

Kanadska zasedba First Fragment je vsekakor obetavna. Žal s koncertom v mali dvorani Arene niso mogli prepričati. Zvok je bil katastrofalen. Glasbila so bila skoraj do konca nerazločna. Pri glasbi, kakršno igrajo First Fragment pa je potrebna dobra dvorana s sposobnimi tonskim mojstrom. Skupina je preigravala skladbe z albuma Dasein ter eno noviteto, ki bo na novem albumu, ki pa je trenutno v fazi ustvarjanja. First Fragment igrajo hitri, tehnični death metal z neoklasičnimi solažami, kjer izstopajo bas linije Dominica Lapointa (ex-Beyond Creation). Vse skupaj je seveda precej brutalno, a kaj ko je bilo tako nerazločno, da je delovalo kot ena velika zmešnjava. First Fragment rabijo drugo priložnost, ker skupina je z albumom pokazala veliko, za dobro izvedbo potrebujejo le dovolj dobre pogoje.

Pri ameriški zasedbi Allegaeon se je zvočna slika le izboljšala, zato se je nastopu zasedbe dalo toliko bolje uživati. Skupina je imela na voljo pičle pol ure, a v tem času je vsekakor dokazala, da so trenutno ena najbolj vročih ekstremnih metal zasedb. Skupina se je izkazala z odlično uigranostjo, virtuoznostjo in agresivnostjo. Allegaeon so predstavili odličen miks tehničnega in melodičnega death metala. Poleg poznanih skladb, kot so All Hail Science, Gray Matter Mechanics, 1.618 ter Biomech, je skupina postregla tudi z noviteto Stellar Tidal Disruption. Skupina ima namreč napovedan že peti album, s čimer potrjuje tudi svojo marljivost in neprestano kreativnost. Potencial Allegaeon je nedvomno močan. Resda gre za ekstremno zasedbo, a njihovo igranje, natančnost in suveren koncert, dajejo na znanje, da si zaslužijo vso pozornost.

Kalifornijski tehnični death metalci Fallujah so se evropskim klubom predstavili že nekajkrat. Skupina se je tokrat vrnila v malce spremenjeni postavi. Predvsem pa najbolj očitna sprememba je bil novi vokalist, s katerim je skupina posnela tudi novi album. Uigranost skupine je še vedno na visokem nivoju, ritem sekcija je točna, kitare pa še vedno močan faktor. Predvsem izstopa atmosferičnost, ki se ustvari še s pomočjo lučk, kar daje zasanjanosti in morbidnosti glasbe še toliko večji poudarek. Novi vokalist Antonio Palermo je bolj stvar navade. Predvsem gre za bolj kričeči tip vokalista, medtem ko kruleči vokali so še prisotni, a ni več takšnih globin kot pri predhodniku. Nove skladbe zaradi drugačnega pristopa še ne prepričajo, medtem ko pri so stalnice Carved From Stone, Sapphire, Scar Queen in The Void Alone požele več kot dober odziv pri publiki. Fallujah ostajajo posebnost, a sodeč po novem albumu se obeta nekaj drugačnega, kar pa ne zna vsakemu ustrezat.

Nemška zasedba Obscura si je v zadnjih letih pridobila skorajda zavidljiv status. Čeprav tega na Dunaju v manjši dvorani ni bilo moč začutiti. Če so deset let nazaj Obscura delovali kot skupina, ki se mora še veliko naučit, se je tokrat pokazala precej drugačna slika. Nastop Obscure je brezkompromisen. Novitete z albuma Diluvium (recenzija TUKAJ) so prepričljive. Malo je moteče, da skupina uporablja nasnete dele za čiste vokale oz. tiste sintetizirane vokale, ki so stalnica skupine. Obscura so v približno eni uri odigrali presek svoje kariero. Kot presenečenje je nazaj vpeljala skladbo Septuagint z albuma Omnivium, sicer pa je večinoma bil poudarek na zadnjih dveh albumih. Od stalnic je padla še Incarnated z albuma Cosmogenesis, ki je ravno na tem koncertu praznoval 10 let.

Čez uigranost skupine ni kaj poreči. Če je v času prejšnjega albuma delovalo, da skupina še išče pravo ravnotežje med novimi člani, je bilo to tokrat že doseženo. Vsak član je svojo nalogo izpolnil odlično. Steffen Kummerer, kitarist in vokalist, je postal prepričljiv tudi iz strani komunikacije. Publika pa je sprejela vse skupaj z divjim moshanjem. Basist Linus Klausenitzer je pravi virtuoz. Njegove linije so kompleksne in izstopajoče. Bobnar Sebastian Lanser je bobnar, ki bi si ga marsikatera skupina želela imeti. Lanser namreč združuje agresivnost death metal in dinamičnost jazz fusiona. Rafael Trujillo, kitarist, ki ne šteje niti 25 let, je solaže stresal skozi cel koncert. Šolanost je več kot očitna, preciznosti tu kar ne zmanjka. Obscura so sklenili koncert z zimzelenim Anticosmic Overload. Z odigranim so potrdili vrhunsko formo in kot zgleda, so trenutno neustavljivi.

V manjši dvorani dunajske Arene se je odvil koncert, ki so ga ljubitelji tehničnega in progresivnega death metala sprejeli odprtih rok. Obscura so skupaj s Fallujah, Allegaeon in First Fragment kljub slabši akustiki dvorane priredili nepozabljiv večer.

avtor: Primož Novak
fotografije: Aleš Podbrežnik

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki