Pazi!!! Kačon v Lukni! (2013)

0 90

Lokacija: Prečna (Novo mesto) / Lukna / Slovenija
Datum: 27.09.2013


El Kachon so septet, ki jaše z vehemenco. Nedavno so izdali studijski prvenec »In The Bush« (2013) – RockLine recenzija TUKAJ in na dolenjskem koncu jih niti ni težko srečati na koncertnih odrih. V oktobru letos potujejo v Srbijo na krajšo turnejo. Skupina uradno domuje v Dolenjskih Toplicah in slovi po izjemnem ekipnem duhu, ki je jedro njenega karakterja in osnova realizacije vseh njenih ciljev. Kot sem nekje, nekoč, nedavno tega že omenil, so El Kachon ena najbolje organiziranih zasedb v Sloveniji. Organiziranih kar se samoorganizacije tiče. Album je izšel v samozaložbi, v celoti so sami poskrbeli za uradne spominke, oblikovane s skrbno estetsko žilico, skupina prav tako sama vlaga v promocijski material. Ko jih vidiš na odru, nosijo bas bobni opno z El Kachon logotipom, ozadje krasi velik barvit transparent, celo trzalice z El Kachon gravuro obstajajo. Gre torej za skupino v slovenskem prostoru, ki je s svojim tovarištvom in samodisciplino lahko svetel zgled ostalim. Nekakšna vizija prihodnosti, ko je jasno, da bodo morale skupne postati samostojna podjetja.

Pa pojdimo stran od tega kar vidijo oči. Novica dneva! Klub Lukna znova deluje. Vas Prečna blizu Novega mesta, blizu tiste famozne lokacije, za katero upamo, da se bo nanjo festival Rock Otočec nekoč znova vrnil! Ko smo že pri Rock Otočcu, je tega večera obiskal klub Lukno tudi njegov oče Franci Kek. Ni manjkal niti eden najznamenitejših rock pridigarjev na slovenskem Dragan Bulič in tako dalje. Dober glas se hitro širi in El Kachon SO definitivno na dobrem glasu! Prelepa graščina, prijeten prostor izpolnjen s toplino. Dolenjska. Dežela vselej nasmejanih lic.

Po pričakovanju je bil nastop skupine razdeljen v dva dela s po dvanajst skladb. Zvok v obeh delih odličen, skupina pa vsekakor precej bolje razpoložena, kot v začetku septembra na koncertu pri Zagradcu (na Krki), ki nikakor ni bi slab. Zasedba je pravzaprav v celoti izvedla svoj studijski prvenec »In the Bush«, k temu pa dodala malho novih skladb ter izrednih priredb takšnih izvirnikov, ki jih v Sloveniji le redko kdo izvaja (izjema bi bila lahko le obče »ponarodela« Helter Skelter). El Kachon so ekipa, ki izrazno stoji na močni blues opornici. V iztočnice bluesa pa imenitno vrinja prvine velikega melodičnega iztržka, ki krasi njihove avtorske stvaritve. Vzorniki? Susan Tedeschi, Cream, Stevie Ray Vaughn & Double Trouble, Gov’t Mule, Derek Trucks, Mother’s Finest, Allman Brothers Band. In več. El Kachon so neobremenjeni s trendi, so prvinska radost in želja po izvajanju tiste glasbe, ki se pretaka po krvožilju ekipe. Brez pretvarjanja. Le gola želja po ekspresiji prvinskosti. Zato lahko rečemo, da so El Kachon brezčasno plovilo, ki se prestavlja iz ene v drugo časovno dimenzijo in galaksijo. In prav ta težnja po elementarnosti jim daje karakteristike stroge prepoznavnosti in edinstvenosti v slovenskem glasbenem prostoru. In tudi to pot so vse to izžarevali v polnem izkupičku.

Če je bil prvi del še nekoliko obtežen s preudarnostjo, je v drugem sledil popoln odklop. Z izjemo klaviaturista Mladena in bobnarja Žige, izvajajo vodilne vokale prav vsi člani. Nasploh je postalo zabavno, ko je dobil svojo priložnost PimpS, ki je Krtu skoraj zakuril njegovo kitaro. Lahko bi rekli, da so tega večera El Kachon, kot domačini, predstavljali idealno izbiro za ponovno otvoritev kluba Lukna. Fantastično so uigrani! Predvsem prevzame velika skrb skupine za vokalno barvanje in harmoniziranje vodilnih napevov. Tu so znova vrhunske solistične eskapade subtilnega Tomija Perinčiča na slide kitari, kot tudi na drugi strani mnogo bolj ekstravertirano podivjane Krtove (možakar je svoje čase veliko poslušal The Rolling Stones, AC/DC, drznim si namigovati celo Motörhead). Krt in Tomi sta kot mala šnavcerja na etiketi viskija znamke »Black And White«. S svojo različnostjo se odlično dopolnjujeta. Da ne govorim o briljanci ritma. Melodična aktivna in topla bas linija Sondže v navezi z čokato odmerjenimi zamahi bobnov, podkrepljenimi s predanim, skoraj fanatičnim izkupičkom igre tolkal s strani PimpSa so faktorji, ki postavljajo El Kachon ne le na posebno mesto med izvajalci na slovenskem, pač pa si upam trditi, da celo med najboljše slovenske skupine mlajše generacije ta hip. Nasploh, ko gre za vprašanje kupčevanja s karakteristikami retro zvoka. Vdihujejo dneve davne preteklosti, jih prekodirajo in tako mojstrsko prepakirane servirajo poslušalcu v novo konzumacijo. Delujejo zimzeleno! Obenem ne smemo zamolčati dejstva, da so El Kachon na odru predstavili tudi lepo malhko povsem novih skladb. Ekipa ima pravzaprav že dovolj materiala za novi studijski album. Vprašanje pa je, kje se bo našel kak dobrotnik in ji pomagal, da material posname in ga pretopi v novo studijsko ploščo.

Lukna je tega večera resnično rajala. Noč je bila dolga in misel na novo odlično odrsko predstavo El Kachon še dolgo po koncertu nikakor ni pojenjala. Ostane mi le en nasvet. V kolikor vam ne uspe ujeti skupine na odru, da se predhodno prepričate o njenih odlikah na najbolj pristen način, si naročite preko njene spletne strani vsaj njen studijski prvenec »In the Bush«. Ne bom vam žal.  

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik

Setlista:
1. Learn How To Live
2. What If
3. Couldn’t Stand the Weather
4. Don’t Start
5. Strawberry Blonde
6. Everything I Get
7. Still
8. Say What You Mean
9. Little By Little
10. Bad Little Doogie
11. Solo Moon
12. Midnight in Harlem
13. Same Time Same Place
14. Mustang Sally
15. A New Mistake
16. Harry Balls
17. Hard To Handle
18. Come And Get It
19. Home
20. Badge
21. You Got Me Rockin’
22. Helter Skelter
23. Damn Your Eyes
24. Snakebite


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki