Preminil je Hilton Valentine – originalni kitarist skupine The Animals

credit: Alamy
0 432

Hilton Valentine, originalni in ustanovni kitarist legendarnih The Animals je preminil v 77. letu starosti. Valentine je najbolj znan po igranju famozne in vsem svetu dobro znane “Am-C-D-F linije”, ki okarakterizira razvpito “The House of the Rising Sun”, po kateri so si The Animals postavili večni spomenik. Gre za predelavo ameriške folk skladbe.

Novico o tem je potrdil pooblaščenec za stike z javnostjo založbe ABKCO, 31. 1. 2021, v kateri je zapisal: “Mi vsi, s celotnim glasbenim svetom vred, žalujemo nad izgubo Hiltona Valentinea, ustanovnega člana The Animals. Valentine je veljal za pionirja med kitaristi, saj je s svojim delovanjem vplival na zvok rock’n’rolla še desetletja potem, ko je ustanovil skupino. Smrt je potrdila njegova žena Germaine Valentine.”

Valentine se je rodil v kraju North Shields (pokrajina Northumberland), v Angliji leta 1943, nanj pa je tako kot na mnoge glasbenike njegove generacije vplival razmah žanra “skiffle”.

Leta 1963 je Valentine skupaj z Chasom Chandlerjem, Alanom Pricejem in Johnom Steelom ustanovil The Animals. Tako se je vpisal na igranje klasik, kot mdr.: Baby Let Me Take You Home, Don’t Let Me Be Misunderstood, We Gotta Get Out of This Place (kasneje so jo popularizirali Blue Öyster Cult), It’s My Life, Don’t Bring Me Down in seveda prej omenjeno The House of the Rising Sun, s katero so the Animals zasloveli na obeh straneh Atlantika. 

Leta 1966 je skupina zaradi poslovnih afer, ki so vodile v katastrofo, razpadla. Valentine se je zatem preselil v ZDA in leta 1969 izdal svoj studijski prvenec “All In Your Head”. 

Potem so pretekle dekade, da se je odločil izdati novi album. Vse dokler ni znova odkril “skiffle”, kar beleži leta 2004 njegov drugi studijski album “It’s Folk ‘N’ Skiffle, Mate!”. Leta 2011 je sledil “Skiffledog On Coburg ST”, na katerem je sodeloval Remains bobnar Chip Damiani, leto kasneje pa še božični album “Merry Skifflemas!”, ki ga je posnel z Petrom Millererem (a.k.a. Big Boy Pete), bivšim članom Peter Jay & the Jaywalkers. Slednji so tako kot The Animals, pripadali britanski invaziji.

Vzrok njegove smrti ni znan.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki