Preminil je ustanovni FM kitarist Chris Overland

FM 2023 (via offical Facebook page)
0 103

Preminil je ustanovni član in kitarist britanskih AOR legend FM Chis Overland. To novico so pred dvema dnevoma (25. 8. 2023) na svojem uradnem Facebook profilu objavili FM (izvirnik najdete spodaj).

Poleti leta 1984 sta nekdanja Wildlife člana Chris Overland in njegov brat Steve (vokal, ritem kitara), nekdanja Samson člana Pete Jupp (bobni) in Merv Goldsworthy (bas kitara) in Phil Manchester a ka Didge Digital (klaviature), ki je prispel iz zasedbe The Invaders, v Londonu ustanovili skupino FM.

Do decembra 1984 so imeli že v žepu šest avtorskih skladb, to pa jim je prineslo podpis pogodbe z založbo CBS/Portrait. Chris je veljal za gonilno silo kar se skladanja glasbe tiče, ki je nastajala v pretežni navezi z njegovim bratom Steveom. Septembra 1986 je skupina izdala prvenec “Indiscreet”, vse večjo odmevnost na sceni pa si je skupina utrjevala zlasti s prvim singlom Frozen Heart.

Chris se je v tem času proslavil, ne le kot talentiran komponist, pač pa tudi kot eden najbolj pedantnih in profiliranih kitaristov, ki so se proslavili na takratni britanski AOR sceni. Njegov soavtorski pečat v skladbah prvenca “Indiscreet”, kot so Face to Face, Love Lies Dying, Heart Of Matter, American Girls (s to skladbo so FM leta 1986 merili na ameriški trg), pa posebej odlična I Belong To The Night, ostaja vse do danes neizbrisen in na globalni AOR sceni zimzelen. Takšno držo je kitarist ohranjal tudi na nasledniku “Tough It Out” iz leta 1989. Takrat sta s Steveom poletela celo preko atlantske luže, kjer se jima je v iskanju nalezljivih hitov priključil Desmond Child. Sodelovanje je navrglo hit Bad Luck, Child pa se je kot soavtor podpisal tudi pod skladbo Burning My Heart Down.

Kmalu po britanski turneji na kateri je skupina promovirala album “Though It Out”, se je Chris leta 1990 odločil, da bo FM zapustil. FM so kot zamenjavo zanj rekrutirali v svoje vrste Andyja Barnetta, ki je bil že v preteklosti povezan s skupino, saj velja za enega izmed avtorjev otvoritvene “Indiscreet” skladbe in hita That Girl. To skladbo so priredili tudi Iron Maiden in vključili na B-stran singla Stranger In A Strange Land, ki je izšel proti koncu novembra 1986.

Vredno je dodati, da je Chris tudi soavtor skladbe Shot In The Dark, ki sta jo z bratom Steveom napisala še v času pred FM, to je leta 1983, ko sta sodelovala še z Wildlife. Njun nekdanji Wildlife pajdaš in basist Phil Soussan se je nekdaj let kasneje pridružil Ozzyju Osbourneu in mu predstavil demo posnetek. Skupaj sta skladbo prearanžirala. Ozzy je skladbo vključil na album “The Ultimate Sin”, bila pa je izdana tudi kot single. Kasneje so se pričele težave glede avtorskih pravic, zato te skladbe pravzaprav ni mogoče najti na nobeni uradni Ozzyjevi ‘best of’ kompilaciji, medtem ko je Ozzy v javnosti večkrat poudarjal kako mu sam album nikakor ni všeč. No FM so leta 2012 le posneli tudi sami svojo verzijo skladbe Shot In The Dark, pri čemer so izhajali iz Wildfire demo posnetka ter jo vključili v EP “Only Foolin”.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki