Primal Fear naposled vkorakali tudi v slovensko prestolnico (2018)

ALEŠ PODBREŽNIK
0 234

Primal Fear in Riot V so posrečena kombinacija dveh trdozvočnih glasbenih inštitucij, ki temeljita svoje glasbeno izrazoslovje na starošolski zapuščini heavy metala. Primal Fear so na slovenskih tleh nastopili trikrat. Na festivalih Metal Camp, Metal Mania in Rock Otočec, medtem ko jim do odrov slovenske prestolnice do tega večera še ni uspelo pripotovati. Riot V so na Slovenskem, do prihoda v CUK Kino Šiška, nastopili enkrat in sicer na Metaldays festivalu. Vseeno pa je tega večera prispel s postavo Riot V v v Ljubljano tudi glasbenik, ki je v Ljubljani nastopil še prej. To je Mike Flyntz, ki je v ljubljanskem klubu K4 zaigral, dne 30.01.2000, to je v časih, ko so obstajali še Riot pod vodstvom pokojnega Marka Realea.  No in če je še vedno kdo med vami, ki po nekaj letnem obstoju Riot V, ni ujel poante te skupine, so Riot V pravzaprav nadaljevanje zgodbe pokopanih Riot.

Tretji teden obsežne evropske turneje torej! Kot predskupina so na oder vskočili francoski heavy metal revitalisti Existance, ki so se pred skoraj tremi tedni v salzburškem Rockhouse-u odrezali izredno suvereno in prepričljivo. Tudi tokrat so drveli elastično in prožno ter s pridom izkoriščali večji koncertni oder Kina Šiške. Uigrana in suverena predstava, vražji vokal, strastno soliranje in vročična delovna kemija kvarteta. V novih časih lahko razumemo njihovo glasbo brez »izumiteljskih« posebnosti, pa vseeno pristopajo do nje Existance goreče in brez zavor. Bend, ki je v svoji ihti in nabrušenosti (v dobre pol ure), v celoti zadovoljil četo obiskovalcev prizorišča, ki se je komaj konkretno polnilo.

Tega večera so Riot V spravili od sebe nov izvrsten šov. Ni odveč dodati, da sta Mike Flyntz in Nick Lee sodelovala tega popoldneva tudi na kitarski kliniki, ki je potekala streljaj stran od prizorišča v Kinu Šiška. Bend je užival. Prostrani oder. Tu je divja publika, ki je obvladovala komade in jih v refrenskih napevih atmosferično dopolnjevala in nadgrajevala. Znova posebno glasni prijatelji glasbe iz sosednje Hrvaške, pa tudi nekaj slovenskih veteranov obiskovanja evropskih koncertov urezanih po metalskih strunah, je bilo tokrat mogoče prešteti. Predvsem je bend presenetil z vključitvijo dveh »Priviledge of Power« točk in sicer že v začetnem delu nastopa izvedeno On Your Knees, kjer je pevec Todd Michael Hall uvodoma teatralno pokleknil ter malo kasneje Black Leather and Glittering Steel. Albumska klasika »Thundersteel« pa je doživela štirikratno utelešenje, saj so Riot V ob standardih Flight Of The Warrior, izjemnem mini epu Bloodstreets ter sklepni rušitvi s Thundersteel, izvedli tudi briljantno Sign of the Crimson Storm. Čeprav je basist Don Van Stavern vseskozi ponujal publiki viski (ali je bila nemara Tequilla, če ne zgolj čaj v steklenici za viski), pa bend ni urezal pričakovane Swords And Tequilla. Nove skladbe iz albuma »Armor Of Light« se izvrstno vežejo s klasikami, set listo perfektno zaokroža tudi Angel Eyes iz spregledanega, a odličnega »Inishmore« (1998). Bend je popadljiv in zagrizen na odru. Člani zavzemajo na odru med nastopom nenehno položaje z ramo o rami, bodisi v liniji z dvema ali tremi glasbeniki! Tu je nevihtni stampedo dvojne bas boben stopalke izkušenega Franka Gilchriesta. Solaže vražje natančne in uigrane z leskom finomehanike ter velike mehkobe. Nick Lee in Mike Flyntz sta briljirala v izvedbi bliskovitih pasaž ujetih v tercetne harmonije, v usklajenih uvodnih ter izhodnih delih. Todd Michael Hall je nekajkrat osupnil z izjemno višino, ki jo premore njegov vokalni rang. Skratka zapuščina Riot živi v družbi novega Riot V materiala z nezmanjšano intenziteto dalje. Bolje povedano, sije dalje in nezadržno z briljantnim leskom.

Glavne zvezde večera Primal Fear so se, glede na doživeto v salzburškem Rockhouse-u, odločili tokrat za malo krajši nastop. Neuradni viri pravijo, da naj bi vokalist Ralf Scheppers staknil blažji prehlad. Vseeno se je uvod razvijal visoko vibrantno, s kombinacijo švigajočih snopov isker (pirotehnika). Vendar pa bend ni skrival izvrstnega počutja. Večje prizorišče, večji oder in ne nazadnje, tudi zelo zgleden obisk. Sicer ne tako divja publika, kot med Riot V, pa vseeno željna konkretne doze rifovskega šusa in metalske blaznosti v čelo blesavo. Žal smo ostali brez klasik Chainbreaker, Under Your SPell in Running in the Dust. Vse tri skladbe s prvega in drugega albuma skupine in vse tri skladbe, ki so jih Primal Fear denimo zaigrali, dne 02.10.2018 v Salzburgu. Primanjkljaj točk so Primal Fear deloma zapolnili z bobnarsko solo točko, v set listo pa vrnili sicer zelo dobro, a povsem pogrešljivo In Metal We Trust, s katero so tudi sklenili nastop. Tam bi morala stati nujno starejša skladba, najmanj Chainbreaker. Tako so točke novega albuma »Apocalypse« dobile še več prostora za svojo izpostavitev. Za stare ljubitelje skupine je bend ustrelil uvodoma Final Embrance ter na sredini nastopa Nuclear Fire. Vseeno premalo. Odlično je godila izvrstna mini epska suita Fighting The Darkness, zaigrana v celoti, z duhovitim zaključnim duelom obeh kitar. Scheppers, ki velja za enega najimenitnejših nemških powermetal frontmanov, naj bi bil sicer prehlajen, a je suvereno in zadovoljivo zvozil točke. Je pa jasno, da dobiva pri tem kar nekaj pomoči z mešalne mize  (The End Is Near). To pot je bila le ta, toliko bolj koristna. Zvok v dvorani zelo dober (seveda če si stal ob mešalni mizi). Spredaj je rezalo klaviature (visoke linije in deloma solaže).

Sicer pa je bend dostavil v celokupnem iztržku in skladno s pričakovanji izvrstno predstavo. Čuti se rutina, pa vseeno so Nemci izkazali nemalo navdušenja nad podoživetostjo in blaznostjo nekaterih predanih ljubiteljev njihove glasbe, ki so neprenehoma divjali v dvorani in to tudi nagradili z odlično koncertno predstavo. Preprosto. Preveč kilometrine imajo, kot tudi preveč skupnega igranja za seboj, da bi jim lahko šlo kaj bistvenega narobe. Divizija nemških orlov, ki s strumnim korakom ruši torej dalje!

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik


PRIMAL FEAR:
1. Apocalypse (nasneti uvod)
2. Final Embrace
3. Blood, Sweat & Fear
4. Face The Emptiness
5. Hounds of Justice
6. The Ritual
7. solo bobni
8. Nuclear Fire
9. Eye of the Storm
10. King of Madness
11. The End Is Near
12. When Death Comes Knocking
13. Metal Is Forever
—dodatek—
14. Fighting The Darkness
15. In Metal We Trust

RIOT V:
1. Victory
2. Flight of the Warrior
3. On Your Knees
4. Sign of the Crimson Storm
5. Heart of the Lion
6. Black Leather
7. Angel Eyes
8. Bloodstreets
9. Take Me Back
10. Angel’s Thunder Devil’s Reign
11. Warrior
12. Thundersteel

EXISTANCE:
1. Heavy Metal Fury
2. Legends Never Die
3. Steel Alive
4. Dead Or Alive
5. We Are Restless
6. Breaking the Rock
7. From Hell
8. Gwendoline

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki