“Rock the Night Volume VI”

0 4,949

Nastopajoči: Terra Toma, Throwback, Street To The Ocean, Kill The Lycan
Kje: Dunaj / Szene / Avstrija
Kdaj: 6. 11. 2021
Objavljeno dne: 11.11.2021
Prihajajoči dogodki: Metalnight Outbreak Szene Vienna Vol.8


»Rock The Night« je v svoji šesti izdaji, tokrat sredi ‘Covidnega vrhunca’ v novembru 2021, prinesel v popolnoma razprodano dunajsko klubsko prizorišče Szene zasedbe: Terra Toma, Throwback, Street To The Ocean in Kill the Lycan. Avstrijski četverček. Mini festivalski večer, ki se prireja dvakrat letno, torej speljan po okusu ljubiteljev modernega metalcorea.

Tisti, ki radi hodite na koncerte, se gotovo še živo spominjate tistega 5. 11. 2021 in njegovih poznih ur. V kolikor ste se takrat nahajali še vedno na poljubnem koncertnem prizorišču nekje v Sloveniji, ste nemara nekje ob deseti uri zvečer naleteli na nenadno spremembo razpoloženja ekipe klubskega osebja. Vsi! Od natakarjev, do tonskih inženirjev, organizatorja koncerta, do punc, ki skrbe za garderobo in tako dalje…. Slovenska vlada je tistega dne namreč posegla po dušebrižnem ukrepu imenovanem popolni ‘koncertni mrk’. No, vsega slabih 400 km od recimo slovenske prestolnice proti severozahodu, pa je bila slika še naslednji dan, to je 6. 11. 2021, precej obrnjena. Tega dne se je v dunajski klub Szene namreč nagnetlo ljudi, ki je prizorišče razprodalo do zadnjega kotička. Tudi maske niso bile obvezne.  

Ura je sedem zvečer. Prvi so na oder krenili Terra Toma in pričeli ogrevati koncertov lačne in žejne. Nekakšen eksperimentalni glasbeni kombinat štirih možakarjev, ki je torej skušalo razgreti ljudstvo, s precej zagonetno glasbeno mešanico.  Bend je sicer aktiven že od leta 2007 in ima zunaj tri albume, vendar pa je v prve pol ure zasejal med publiko precej kaosa, ko je pod vreščavim vokalom preskakoval od post metala, doom metala, celo industriala in elektronike. Predstava, ki je publiko pustila nekoliko rezervirano.

Naslednji so se na odru mudili Throwback iz Spodnje Avstrije. Skupina, ki igra kombinacija hardcorea in beatdowna, je leta 2020 povila studijski prvenec »Value Of Freedom«, v času našega obiska pa se je nahajala tik pred izidom studijskega naslednika »Vicious Instinct«, ki je bil napovedan za Silvestrovo 2021. Skupina je glede na jasno slogovno osredotočenost ponudila tudi znatno višji nivo uigranosti, večjo konsistenco v eksekuciji materiala, ter kompaktno in čvrsto ‘šredanje’ dveh kitar, publika pa je izkazano garaštvo in zavzetost poplačala s prvim pravim ‘mošpitom’ večera.  

Street To The Ocean so na oder stopili v prenovljeni postavi. Sicer “stari metalcore mački”, ki delujejo od leta 2014, posedujejo že kar nekaj kilometrine, saj so delili v karieri odre mdr. s skupinami:  Betraying The Martyrs, Motionless In White, Bury Tomorrow in Kingdom Of Giants. Oči so bile prvenstveno uprte v novega pevca Robby Fernandez-a, ki je postal novi član skupine vsega nekaj dni pred tem dunajskim nastopom skupine. Dolgoletni pevec Daniel Watzinger, je namreč skupino zapustil zaradi osebnih razlogov.

Pred nastopom Street To The Ocean je vladalo kar nekaj skepse, kako bodo fantje izpeljali vse skupaj s povsem novim vokalistom, a je skupina že v samem uvodu postregla z neverjetno usklajenostjo in tako hitro odgnala vse dvome. Tehnično vrhunsko izveden nastop, ki je dejansko celo potrdil, da je skupina z novim vokalistom kvečjemu pridobila na potenci in voltaži. Že uvodna Taken Liberty, vzeta iz prvega albuma »Misguided«, je v središče pozornosti postavila energičnega basista Daniela Sebesto, ki je publiko ‘zbombardiral’ do popolne norosti. Imploziji serije ‘mošpitov’ so se kmalu pridružili še ostali člani skupine: Matthias Eder (bobni), Lukas Thaller (kitara) in Manuel Herold (kitara).

Tokratni nastop zasedbe Street to The Ocean je bil v vseh ozirih poseben. Zavoljo novega člana, so nekoliko prikrojili setlisto, hkrati pa so premierno predstavili eno zelo svežo avtorsko skladbo. Tako novo, da niso uspeli zanjo doreči niti imena. Do predzadnje skladbe Farewell je skupina spravila publiko do takšne ekstaze, da je vsemu vrtenju v mošpitih po hitrostnem vrtinčenju niti centrifuga pralnega stroja na najvišji stopnji ne bi mogla parirati. Bend je v v vsem navdušujoč nastop sklenil s skladbo Heartstab.

Za veliki finale festivala, so oder okronali še eni domačini iz Dunaja – Kill The Lycan. Skupina je pričela s kariero leta 2010. Do leta 2018, ko je postava dosegla stabilnost, so Kill The Lycan prerasli v izredno močno formacijo. Zlasti odrsko. Kill the Lycan iščejo navdih v The Ghost Inside, Architects in Killswitch Engage. Skladbe ki jih pišejo, pa znajo ponuditi tudi znotraj metalcore žanra, lepo mero raznolikosti.

Skupina deluje v živo kot nepredvidljiva petarda. Pevec Chris Breetzi seva na odru takšno energično prvinskost, da z gibi spominja, kot da bi se nahajal sredi vadbe joge. Že iz te njegove odrske poze oziroma gibov hitro skleneš, da ta skupina tudi na odru dobesedno živi za svojo glasbo. To ‘gorivo življenja’ pa znajo Kill The Lycan zelo učinkovito prenesti tudi na svojo publiko. Povratne reakcije s strani občinstva, so mejile že na pravi fanatizem. Ta se je potenciral. Iz komada v komad. Chrisu in tudi ostalim se vidi, da ta posel opravljajo že nekaj časa, saj ga izvajajo s skoraj japonsko preciznostjo, dobro premišljenim nastopom in šovom, ki ga obiskovalci zlepa ne pozabijo. Kot je je že v maniri njihovih koncertov, se je tudi tokrat vokalist odpravil na daljše popotovanje po klubski dvorani, publika pa ga je pri tem nosila na rokah (‘crowdsurfing’).

Kill The Lycan so za dodatek odigrali dve akustični skladbi. Tudi ta moment ni ustavil razvnete množice, ki se je v prvi vrsti sicer prišla razmetavat na avstrijski metalcore. Publika je svojo vživetost vzdrževala tudi v teh trenutkih, ko so Kill The Lycan prešli na izvedbo mehkeje odigranih not. Odlična energija tega izjemno simpatičnega mini festivala. Večer zvesto zapisan modernim vzgibom metalcore žanra bolje pravzaprav ne bi mogel uspeti.

Setlista Street to the Ocean:
1. Intro
2. Taken Liberty
3. Salvation
4. Misguided
5. Never Again
6. NEW SONG
7. Farewell
8. Heartstab

Avtor: Denis Paradiž
Fotografije: Denis Paradiž
Zahvale: Szene Wien (Markus), Street To The Ocean, Kill The Lycan


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki