Rupert Hine 21. 9. 1947 – 5. 6. 2020

0 91

Včeraj je preminil Rupert Hine, priznani britanski producent, komponist in glasbenik. Star je bil 72 let. Vzrok smrti ni znan.

Hine je svetu rocka verjetno najbolj znan po tem, da je bil zadolžen za produkcijo dveh Rush albumov: “Presto” (1989) in “Roll The Bones” (1991).

Stephen W. Tayler, ki je kot zvočni inženir sodeloval s Hineom na obeh Rush albumih, je na Facebooku o smrti tovariša zapisal: “Težko mi je pri srcu, ko se moram za vedno posloviti od svojega najdražjega in najstarejšega prijatelja ter sodelavca, s katerim sva preživela tako veliko skupnih popotovanj in prelepih pustolovščin ter sodelovala z mnogimi vrhunskim umetniki in pri glasbenih projektih. Štejem si v veliko čast, da sem lahko poznal tako šarmantno, prijazno in kreativno dušo, ki jo je krasil tudi najbolj zvit smisel za humor.”

Hine je svoj največji komercialni uspeh doživel s skupino Quantum Jump, ki ji je v maju 1979 s skladbo Lone Ranger uspela uvrstitev med deset največjih hitov britanske glasbene lestvice. Britanski komik Kenny Everett je to skladbo dodatno populariziral, saj jo je uporabljal za uvod v njegove TV oddaje.

Vendar pa je Rupert Hine zaslovel zlasti kot producent albumov mnogih velikih imen iz sveta rocka pa tudi pop glasbe, med drugim: Rush, Martin Grech, Camel, Kevin Ayers, Anthony Phillips, Saga, Underworld, Stevie Nicks, Tina Turner, The Thompson Twins, Chris De Burgh, Suzanne Vega, Howard Jones, The Fixx.

Hineova glasbena kariera se je začela v šestdesetih letih, ko je pričel nastopati v akustičnem folk duetu Rupert & David. Nekoč sta si delila oder tudi s Paulom Simonom. Priredila sta namreč Simon & Garfunkel original hita The Sound Of SIlence. Za priredbo je kitaro prispeval  takrat 21- letni mladenič po imenu Jimmy Page.

Hineova solo kariera se je pričela z albumoma “Pick Up The Bones” (1971) in “Unfinished Picture” (1973). Skupaj s Caravan basistom Johnom G. Perryjem je ustanovil progresivnorockovsko formacijo Quantum Jump, ki je leta 1976 izdala istoimenski studijski prvenec. Temu je leta 1977 sledil album “Barracuda”. Skupini je kazalo izredno dobro, a je v času, ko je skladba The Lone Ranger postala velik hit, razpadla. Člani skupine so se sporazumeli, da se še zadnjič zberejo skupaj, ko so skladbo izvedli v oddaji  “Top Of The Pops”.

V osemdesetih se je Rupert Hine znova posvetil samostojni karieri in nanizal tri studijske albume: “Immunity” (1981), “Waving Not Drowning” (1982) in “The Wildest Fish To Fly”, ki so bili s strani glasbenih kritikov zelo dobro sprejeti. Produciral je tudi album “One World One Voice”, katerega namen je bil, da pripomore k ozaveščanju javnosti glede okoljske problematike in na katerem so sodelovali tudi Peter Gabriel, Clannad, Kevin Godley, Lou Reed in Sting. Na željo Dalai Lame je produciral tudi dva “Songs For Tibet” albuma.


Rupert & David – The Sound Of Silence (uradni zvočni nosilec)
Quantum Jump – The Lone Ranger (video)
Rupert Hine – Misplaced Love (uradni video)
Rupert Hine – Surface Tension (uradni video)

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki