Sabaton v razprodani Šiški (2016)

0 227

Nastopajoči: Wisdom / Sabaton
Lokacija: Ljubljana / CUK Kino Šiška / Slovenija
Datum: torek, 09.02.2016


Skozi vrata pekla, ko si utiramo pot v nebesa, skozi nacistične vrste, Primo Victoria! Verz, ki je sicer v angleškem jeziku pred leti obnorel metalski svet, je postal takorekoč himna švedskih metalcev Sabaton. Letos mineva 11 let od izida istoimenskega albuma in verjetno si tudi sami niso predstavljali, kje na metalskem zemljevidu se bodo nahajali dobro desetletje kasneje. Na prvem delu turneje pa so jih tokrat spremljali madžarski power metalci Wisdom, kar se je izkazalo za zelo dobro potezo, saj so bili vzhodni sosedje zelo razpoloženi.

Madžarom slovenski odri niso neznanka. Videti jih bilo že moč v Tolminu, pa skoraj natanko pred tremi leti, prav tako v vlogi spremljevalne skupine Sabatonom. Če je moj urednik njihov prejšnji nastop konkretno skritiziral, pa k sreči tokrat istega ne morem ponoviti. Saj je res, da power metal, ki ga igrajo Wisdom, ne odkriva ravno tople vode, a po drugi strani, kaj novega pa se še da odkriti v tem žanru? Vse več skupin se vrti okoli preverjenega recepta , tako mladih, kot že tudi starih, uveljavljenih, lahko bi rekel tudi ustanovnih zasedb žanra. A sam na koncertih ne iščem kakovosti glasbe (le-to lahko do nemilosti analiziramo na studijskih posnetkih), ampak kakovosten nastop. In tega so Wisdom odlično izvedli. Da so zelo dobro razpoloženi, je pokazal že njihov prihod na oder. Nasmejani, polni energije so ob glasnem občinstvu hitro zasedli svoje odrske položaje, na koncu pa se jim je pridružil še pevec Gabor z masko na glavi. Po udarnem World of the Free z aktualnega albuma Marching for Liberty, se je Gabor poslovil od maske in pojasnil, da so mu tik pred koncertom povedali, da je danes pustni torek. Nakar je na hitro serviral šalo, da bi bilo mogoče bolje, da bi jo pustil na obrazu – tako kot Kylo Ren, iz Vojne Zvezd – ker je tako grd. Power metalsko rajanje se je suvereno nadaljevalo s skladbami iz že prej omenjenega albuma kot tudi njihovega prejšnjega izdelka Judas. Ker pa skupina konec meseca izdaja nov album, Rise of the Wise, so tokratni nastop izkoristili za promocijo in predstavitev dveh novih skladb. Prijetno napolnjena in razgreta dvorana je skupini vračala odrsko energijo in nastop še dodatno oplemenitila.

Kaj napisati o Sabaton, kar še ni bilo napisanega? Težka naloga, ki se nekako zdi težja od koncerta do koncerta a je vseeno vsakič, navkljub ogromnemu številu koncertov, unikatna izkušnja. Švedi na trenutni turneji še vedno promovirajo pred dvemi leti izdani album Heroes – prvič smo jih v Sloveniji na tej turneji slišali na Metaldays 2014. In da, tudi tokrat so v Šiško pripeljali ‘Augie’ – bobnarski tank, ki ga Hannes uporablja vse od izida Heroes dalje. In čeprav ostali člani igrajo v Sabaton le peščico let, so se res odlično vklopili v ta bojni stroj pod poveljstvom ustanovnih članov Joakima in Pära. Tako glasbeno kot tudi komično. In ravno smeha običajno ni manjkalo na njihovih koncertih – včasih ga je bilo mogoče na račun še kakega zaiganega komada celo preveč. A treba je priznati, da je bilo teh komičnih vložkov precej manj kot ponavadi (nobenih šal o Joakimovem penisu ali njegovi spolni usmeritvi), za nameček pa so zaigrali kar 17 skladb.

Koncert se je pričel klasično; posnetka Europe z Final Countdown in March to War za uvod in eksplozivni začetek z Ghost Division. Set se je hitro in brez prekinitev nadaljeval s skladbami iz zadnjih dveh albumov in šele takrat so si vzeli kratek predah, Joakim pa je, predvsem na odobravanje starejših oboževalcev, povedal, da bodo nocoj zaigrali tudi nekaj starejših skladb, ki jih že dolgo niso. Prva je sledila takoj in sicer Midway. Sledil je prvi komični vložek, ko je Joakim pričel tožiti, da mora na WC, pa so ga preostali člani nagnali iz odra, medtem ko so sami odigrali in odpeli, v švedščini kakopak, Gott Mit Uns. Z vrnitvijo Joakima na oder je dvorana eksplodirala v veliki hit zadnjega albuma Resist And Bite. Kar nekajkrat je pevec omenil, da ima kurjo polt ob odzivu občinstva; prepričan sem, da bo človek, ki dobi tako emocionalno reakcijo, dal vse od sebe, da ta »fix« dobiva še naprej in ravno to dela Sabaton, po mojem skromnem mnenju, tako hudičevo nalezljive. Tudi če vam glasba ne bo všeč na prvo poslušanje, pa je neizpodbitno dejstvo, da je redka skupina na sceni, ki izžareva tako pozitivno energijo in to s tako močjo kot prav oni. Razprodana dvorana se je seveda s tem okužila in tako oder kot parter sta se zdela kot eno – en ogromen val dobre energije kateremu nobeden ni želel konca. Spretno prepletanje starih hitov z novejšimi in vse že zgoraj opisano je botrovalo tudi k ugotovitvi, da čas ni konstanta ampak relativen pojem. Dobra ura in pol nastopa se je iztekla popolnoma prehitro, okolica Kina Šiške pa se še kar nekaj časa po koncertu ni spraznila, kot se ponavadi, navkljub slabemu vremenu.

avtor: Sebastijan Videc
fotografije: Jerneja Jerak

Wisdom
1. World of the Free
2. War of Angels
3. God Rest Your Soul
4. Somewhere Alone
5. Fallin’ Away From Grace
6. Ravens’ Night
7. Out of Control
8. Live Forevermore
9. Rise of the Wise
10. Take Me to Neverland

Sabaton
1. Final Countdown / The March to War (intro)
2. Ghost Division
3. Far From The Fame
4. Lion From The North
5. Midway
6. Gott Mit Uns
7. Resist And Bite
8. Uprising
9. Carolus Rex
10. Swedish Pagans
11. Soldier of 3 Armies
12. Wolfpack
13. Attero Dominatus
14. Art of War
15. To Hell And Back
—dodatek—
16. Night Witches
17. Primo Victoria
18. Metal Crüe
19. Masters of the World (outro)


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki