Samael na nesveto črnem beneškem obhajilu 25. obletnice “Passage” albuma!

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2022
0 240

Lokacija: San Dona Di Piave, Revolver Club, Italija
Datum: četrtek, 29. 9. 2022


Iztek letošnjega septembra smo si popestrili z nekaj zaporednimi obiski koncertov. Bila je volja in bil in čas. V kraju San Dona Di Piave, ki se nahaja v italijanski Benečiji, se prav tako nahaja prikupen klub imenovan Revolver, kjer se odvijajo hard rock in metal koncerti na klubski ravni oziroma na nivoju podobnih prizorišč, kot je mdr. ljubljanski Orto bar, graški Explosiv, ali kot je (bil) zagrebški Vintage Industrial bar. Kar se koncertnih epopej v Italijo tiče, smo nekoč obiskovali New Age club (kraj Roncade pri Trevisu), zelo radi smo zavili tudi v Pordenone, kjer je svoje čase deloval Il Deposito Giordani. A to je bilo nekoč. No, k sreči je tu (še vedno delujoči) Revolver klub, ki trenutno malodane sam rešuje celotno klubsko sceno beneške in julijsko furlanske krajine, nastanjen v relativni bližini naše zahodne meje. Ponudba kluba se lahko pohvali s konsistentno slikovitim in razgibanim koncertnim programom, ki lahko zadovolji ljubitelje različnih žanrskih zvrsti metala in rocka. In kot povedano. Še vedno je Sloveniji dokaj blizu.

No in tudi legendarni švicarski industrial black metalci Samael so odrinili na novo koncertno turnejo, na kateri so privržencem obljubili, da bodo na koncertnih terminih v celoti izvajali svoj četrti studijski album »Passage«. Gre za njihov prelomni album, kjer so svoje v black metalske korenine pričeli vpletati elemente industriala, prav tako pa svoja besedila začetne ere o prikupnih odah Satanu počasi nadomeščati s temami okulta. Bend v tistem času niti vedel ni, da je spravil od sebe album, ki je s svojo substanco deloval inspirativno mnogim, ki so mu prisluhnili. Kot tak, je namreč odstrl nekatera še nevidena obzorja, v katere se je razvijal (ekstremni) metal.

»Passage« je torej izšel pred dobrimi 25. leti. Nekako v istem času oziroma še pred koncem devetdesetih, pa so pričeli  s svojim delovanjem tudi švedski black/death metalci Diabolical. Le te sta brata Locher povabila na evropsko turnejo, saj kvartet ekstremno zloveščega maševanja, vse od leta 2019, ko je izšel zadnji album »Eclipse«, še vedno išče pravo priložnost, da ga predstavi na evropskih odrih. Skupina je v dobrih dvajsetih letih delovanja precej počasna glede izdaje albumov. Vendar je najnovejši to je Eclipse za »Diabolical« zelo pomemben izdelek. Večina repertoarja dolgega 40. minut s katerim so ob pol devetih zvečer odprli koncertni večer, je skupina namreč podredila izvedbi najnovejšega albuma. Ob vsej srhljivi pozi vseeno zelo melodičen princip, a obenem zadeva, ki vleče na aktualne manevre Septicflesh, pa tudi novejših Behemoth. S simfoničnimi elementi podkrepljen orkan pogube death metalskega mračnjaštva, ki ga je prinesla soldateska štirih jezdecev apokalipse, za ta večer tudi skrbno odetih v nekakšne črne tunike, so Diabolical zvrtinčili strogo profesionalno in postregli z več kot zgledno uigranostjo. Z zvočnim miksom, ki je spremljal njihovo predstavo, vred. Skozi debelo meglo, da bi jo lahko rezal, je tuleče prežal ledeni mraz ob katerem so šklepetale kosti prisotnih v klubu. Budnica! Konkretna! Bend je v setlisti urezal iz starejšega materiala le en komad in sicer Reincarnation of the Damned (»Neogenesis«, 2013), predstavil pa je tudi povsem novo avtorsko točko imenovano Transformation Hell.

Samael! Tega večera je kvartet v klubu zbral kar lepo četo dušebrižnih privržencev, ki so prišli bodrit svoje heroje. Skupina je svoj repertoar razdelila v dva dela. V prvem je izvajala torej v celoti album »Passage«, v drugem delu, pa se je sprehodila skozi preostali opus svojega dolgoživega in razkošnega opusa. Skupini poveljujeta tudi danes brata Michael »Vorph« Lochert (vokal, kitara) in njegov brat Alexandre »Xytras« Lochert (vzorci, tolkala, klaviature, ritem mašina), postavo pa dopolnjujeta še Thomas “Drop” Betrisey, ki je pri Samael leta 2018 z bas kitare presedlal na kitaro, ter basist Ales Campanelli, ki se je skupini priključil pred dvema letoma.  

Samael so v svoji predstavi enkrat več dokazali kako siloviti in učinkoviti kreatorji nalezljive in hipnotične atmosfere so. Mračno teatralna bombastika njihovega komponiranja ustvari v hipu samosvoj klimakterij, ki v drobovje tega demonsko privlačnega magnetizma hipoma posrka vse pred seboj. V osnovi dokaj preprost princip komponiranja, ki podreja vse kreaciji masivno bolščavega zidu kitarskega fraziranja, ki mu daje sunkovito opornico topovsko prostorna ritmika. Vsemu poveljuje še vedno sila prodoren, karizmatičen ‘growl’ Vorphov vokal ter njegova fantomska karizma, ki se ji med nastopom skupine podreja prav vse.  

Samael so na odru sila kinetični. Vorph se prelevi v pravega malega vražička, svoje k vsemu peklenskem scenariju, pa doprinašata basist Campanelli ter kitarist Drop, ki sta nenehno v pogonu. Sploh za Campanellija za katerega je to prva Samael turneja se čuti, da ga kar razganja od želje po nastopanju. Skupina je dostavila silno spodoben zvok s pravo umerjenostjo gradnikov zvočne slike. Pogubna in neizprosna kanonada, ki ji je brezmilostno poveljeval torej peklenšček Vorph, je držala publiko visoko na krilih. Sploh ko se je na sporedu znašla Jupiterian Vibe z nalezljivo kombinacijo prodornega ritem groova ter režečega fraziranja ter za njo v izrazitem kontrastu rušilna The Ones Who Came Before, na kateri se je izdatno natelovadil na vseh vzorcih ritemskega programiranja tudi Xytras ter epska koračnica Liquid Soul Dimension. »Passage« je svoja zgodba in verjetno so med Samael predstavo v Revolverju tega večera tulili v luno prav vsi beneški psi. Nov zasuk atmosfere v mehkejše sfere je kasneje prinesla izrazito muzikalna in skoraj v pop ovita Moonskin. Pa vse naprej. Do konca albuma. Brez kiksa! Vrhunsko. Od prvega do zadnjega trenutka kultnega albuma.

Bend je predstavo podprl s scenskimi kulisami na projekcijskem platnu v ozadju, medtem ko je streljanje snopov reflektorske svetlobe vseskozi dopolnjevalo bljuvanje megle.  Hipnoza je v vsem učinkovala. Druga polovica je prišla kar nekako prehitro. V njej je skupina dostavila skozi osem točk material preostalih studijskih albumov. Ne vseh, a je treba posebej izpostaviti, da so Samael vpeli tudi trenutke iz časov svoje čistokrvno porogljive black metalske blaznosti, ko so se nekje na sredini drugega dela lotili blasfemične »Blood Ritual« (1992) klasike …Until the Chaos. Bend je v drugi del predstave vstopil z novejšo Samael, ki izhaja iz aktualnega albuma »Hegemony« (2017). S tem albumom, pa je tudi sklenil koncert, ko je izvedel ‘strupeno’ Black Supremacy. Energija in vibracija tudi v tem delu koncerta nikakor ni popuščala. Bend je postregel z odlično uigranostjo. Vsekakor je prevzemal glavnino vse odrski pozornosti črni apostol Vorph, brez katerega si lika in dela Samael ter koncertov skupine, niti za hip ne gre predstavljati.

Koncert in turneja, ki je pisana na kožo pravemu Samael fenu. Ne tistemu, ki posluša le prvo ploščo, ali prvi dve plošči. Predstava v Revolver klubu se je kar prehitro sklenila. Dobro uro in pol trajajoče črno maševanje, kjer so Samael s kompaktno, odlično uigrano in podoživeto predstavo, uročili vse prisotne. Pravi privrženci skupine si pravzaprav več skoraj ne bi mogli želeti. In »Passage«? Po vseh teh letih velja gotovo za posebno studijsko delo, ki se ga tudi po 25. letih ne prime prav nobena rja ali plesen. Na koncertnih predstavah, pa grabi še intenzivneje. In takšno izkustvo je pričaral tudi ta koncertni obisk.  

Avtor: Aleš Podbrežnik
Fotografije: Aleš Podbrežnik

Setlista Diabolical:
1. Tyranni
2. The Fire Within
3. Transformation Hell
4. Requiem
5. Reincarnation
6. Betrayal
7. Black Sun
8. Inception
9. We Are Diabolical

Setlista Samael:
prvi del – celoten “Passage” album
1. Rain
2. Shining Kingdom
3. Angel’s Decay
4. My Saviour
5. Jupiterian Vibe
6. The Ones Who Came Before
7. Liquid Soul Dimension
8. Moonskin
9. Born Under Saturn
10. Chosen Race
11. A Man in Your Head
—drugi del—
12. Samael
13. Luxferre
14. Son of Earth
15. …Until the Chaos
16. Infra Galaxia
17. Reign of Light
18. Baphomet’s Throne
19. Black Supremacy


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki