Septicflesh znova obiskali Orto bar (2019)

KRISIUN / Orto bar / Ljubljana 2019 (foto: ROBERT ZUPANČIČ)
0 462

Nastopajoči: Xaon, Diabolical, Krisiun, Septicflesh
Lokacija: Ljubljana / Orto bar / Slovenija
Datum: sreda, 27.03.2019


Grški simfonični death metalci Septicflesh ne počivajo. Zadnji album Codex Omega (2017) so promovirali po celem svetu, a preden se bodo zaprli v studio, se je skupina odločila še za eno evropsko turnejo, ki se je ustavila seveda tudi v Sloveniji. Mogoče bi lahko očitali skupini pogostost obiskovanja, vendar tokratni paket je bil več kot dober razlog za ljubitelje death metala, da se ponovno obišče koncert Septicflesh. Skupino so namreč spremljali brazilski death metal veterani Krisiun, švedski Diabolical in švicarski Xaon.

Koncert so otvorili švicarski Xaon, ki so pričeli pred praktično prazno dvorano. Izjema so bili le fotografi v ospredju ter peščica radovednežev. A na srečo Xaon se je kmalu nabralo nekaj več obiskovalcev, ki so mladi skupini dali priložnost, da jih prepriča s svojo verzijo simfoničnega death metala. Skupina se je potrudila, a kakšne presežke ni bilo zaznati. V igri je novi album, s katerega je bila nekaj odigrano, tako da neki razvoj se odvija, a Xaon čaka še kar nekaj vztrajnosti.

Diabolical se slovenski publiki niso predstavili prvič. Pred leti na Metelkovi nekako še niso prepričali, a odkar je vokalist zasedbe Sverker Widgren zapustil skupino Demonical in dal na prvo mesto Diabolical, so se zadeve začele sukati na boljše. Skupina je pred nedavnim izdala album Eclipse, s katerega je predstavljala svoj repertoar. V izboru so bile tudi skladbe z albuma Neogenesis. Diabolical v osnovi igrajo death metal, vendar je prisotnih še nekaj black metalskih dodatkov, da vse skupaj zveni bolj atmosferično. Pojavi se asociacija na Hypocrisy, a Diabolical pristopajo drugače. Imajo mračne trenutke s čistimi vokali, nekaj je tudi orkestracij. Najde se pa tudi kakšna hitra skladba v bolj tradicionalnem slogu. Konceptualno zanimiva zadeva, ki bo potrebovala še nekaj časa, da bo dosegla večje množice, predvsem pa bolj pogoste turneje.

Brazilski death metal trio Krisiun verjetno ne potrebuje posebnega opisa. V zadnjih desetih letih so Slovenijo obiskali že nekajkrat, še posebej so prepričali na festivalu Metaldays. Zasedba, ki jo vodijo trije bratje, še ne kaže znakov popuščanj. Skupina v svojem repertoarju predstavila brutalni death metal, ki še danes predstavlja sinonim za hitro in natančno igranje. Kdo bolj izstopa, je težko doreči. Bratje so med sabo odlično sinhronizirani, kljub hitremu igranju napak ni možno zaznati. Sprva mogoče res izstopi bobnar Max Kolesne, a hitro se vidi, da kitarist Moyses Kolesne in basist Alex Carnargo niti malo ne izostajata. Edino težavo, ki jo imajo Krisiun, da znajo biti malo enolični s hitrimi skladbami, a pojavi se tudi kakšen počasnejši komad, za popestritev pa je padla še priredba od Motorhead, skladba Ace of Spades. Krisiun po skoraj treh desetletjih, ko je že vprašljiva kondicija, še vedno ostajajo suvereni, hitri, brutalni in brezkompromisni.

Ostali so še Septicflesh, ki so prvič v Sloveniji opozorili nase leta 2008 kot predskupina Hate Eternal. V tem času je skupina obstajala že mnogo let, a prav takrat je skupina z albumom Communion pričela svojo novo pot, ki je bila bolj pompozna zaradi vpeljavi simfoničnega orkestra. Septicflesh so po Communion izdali še tri uspešne albume, baza poslušalcev se je povečala, koncerti pa so tudi solidno polni. Septicflesh so v zadnjem desetletju večkrat obiskali Slovenijo, z vsakim koncertom pa so imeli več podpore slovenskega občinstva.

Septicflesh so tokrat zaključevali s turnejo za zadnji album Codex Omega (2017), ki so ga predstavili v Orto baru pred dobrim letom. Septicflesh so se dotaknili zadnjih štirih albumov, ki so med oboževalci tudi najbolj priznani. Odziv publike je bil izjemne. V prvih vrstah se je odvijala divjanje na vse možne načine, videti je bilo tudi moshpit. Čez igranje skupine ni kaj za pripomniti, ritmika ne peša, vokal Spirosa Antonioua ostaja je še vedno močan in globok, s čimer se dobro poudarja temačnost besedil skupine. Zatakne se pri zvoku, ki ni prišel do prave moči. Tudi vse orkestracije, ki so na matrici, so se zgubile v šundru, kar je rezultiralo k nepopolnosti zvočne slike. Septicflesh s svojim zvočnim konceptom preprosto niso za manjše dvorane, kot je Orto bar. A glede na trenutno popularnost skupine se je treba s takšno situacijo zadovoljiti. Septicflesh so za pogledat v živo, a težko se lahko tu zagotovi, da bodo zadovoljili vsakega obiskovalca.

Ne glede na kakšen očitek, so v Septicflesh, Krisiun, Diabolical in Xaon v Orto baru poskrbeli za zanimiv koncert, ki je ponudil zvrhano porcijo brutalnosti, orkestracij in temačnosti.

avtor: Primož Novak
fotografije: Robert Zupančič


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki