Simple Minds čarovnije v Udinah ni ustavil niti dež (2018)

Aleš Podbrežnik
0 153

kraj: Videm (Udine) / Castello Di Udine / Italija
kdaj: 10.07.2018

Simple Minds na novi turneji in z novim albumom v žepu! Pravim novim studijskim albumom, devetnajstim po vrsti in “šelesteče” poimenovanim »Walk Between Worlds«. Za Simple Minds je Italija prazaprav drugi dom, saj živi vokalist Jim Kerr že vrsto let v Italiji. Simple Minds ohranjajo svojo koncertno neomajnost in izredno determiniranost. Čvrst in nepopustljiv koncertni fokus. Do tega julijskega dne, ko so obiskali italijanski Videm in tamkajšnje čarobno grajsko pročelje na kateri leži prostrana zelenica, so že oddelali konkreten koncertni spisek in obiskali številna evropska koncertna prizorišča na katerih so predstavljali novi studijski album.

Bend je za novi album konkretno prevetril postavo. Prav tako pa je ob sebi zadržal sodelujoče na novem albumu tudi za novo turnejo. Glavna nosilca zasedbe sta vsekakor še vedno esencialni figuri zvoka in sloga skupine. Prvi je pevec Jim Kerr, drugi kitarist Charlie Burchill. Na bas kitari sta obdržala Geda Grimesa, ki ima pri Simple Minds že staž, potem pa priključila poleg v ekipo še štiri glasbenike in sicer kitarista Gordyja Goudiea, pevko in spremljevalno vokalistko Sarah Brown, ki tudi že vrsto let sodeluje s skupino, bobnarko Cherisse Osei in Catherine AD, ki skrbi za klaviature, kitaro in spremljevalne vokale. S tem so Simple Minds nenadoma prerasli v septet, v novi postavi pa se ponašajo s kar tremi glasbenicami.

Naše zadnje srečanje s to legendarno new wave skupino škotskega porekla beleži spomin na koncert obilno obogaten s padavinami, ki so zalivale prizorišče Arene Alpe Adria sredi italijanskega Lignana Sabbiadora, kjer je skupina nastopila dne 29.07.2014Neverjetno, vendar tudi tokratni koncert skupine v Udinah ni prinesel nič kaj drugačno vreme. Proti gradu se je vila dolga in nepregledna kolona navdušencev, ki so komaj čakali da se srečajo s skupino. Tam so čakali na vstop že kmalu po sedmi zvečer.  In nekje malo preko osme je pričelo kapljati z neba. Kapljanje je bilo sprva nedolžno, potem pa je v jakosti polagoma naraščalo. Do koncerta, ki je bil napovedan ob pol deseti uri zvečer, nas je že konkretno pralo, vendar pa na srečo ni dišalo po kakšnem neurju ali nevarnosti, da bi se utrgal oblak. A ravno toliko, da je bil moteče. Če si se pokril s kapuco, nisi dobro slišal koncerta. Torej je bilo bolje, da si bil povsem moker, kot pa da ne slišiš prav ničesar. In to se pripeti ravno na koncertu, ki zahteva izredno zvočno ubranost in pretanjenost. Ti šment. Simple Minds koncerti slovijo po velikem zvočnem perfekcionizmu, kjer slišiš med koncertom tudi šivankin padec.

Bend je torej usekal na oder pet minut preko pol desete zvečer in po pričakovanju ustrelil iz repertoarja takoj skladbo s sveže izdanega albuma »Walk Between Worlds«. To je eno njegovih najboljših točk imenovano Signal And the Noise. Publika  v anorakih, z dežniki. Navajena na tovrstna deževja. Na dež ni bilo kaj dosti oziranja, kajti kleni Glasgowčani so misel nanj s svojo orjaško karizmo (Jim Kerr), zvokom, rutino, izkušnjami in nasploh odrsko prezenco in esenco, odgnali hipoma in na prizorišču je ostal prostor le za eno.  Pozitivne vibracije.

Res, da je dež in veter nagajal in da je zato občasno odnašalo zvok in to se je odražalo nekajkrat na manj slišni kitari Charlieja Burchilla, pa so Simple Minds po drugi plati znova nakurili Italijansko publiko, da je ta skupini, kot za stavo, jedla iz roke. »Walk Between Worlds« je izvrsten nov studijski dosežek skupine, za katerega lahko rečeš, da je pravzaprav klasični Simple Minds album. Roko na srce. Skupna je zanj uporabila nekatere ideje, ki so se porodile še v osemdesetih in devetdesetih, vendar pa poseduje tako, kot njegov predhodnik »Big Music«,izjemen plesni karakter in ritmiko. Material novega albuma izvrstno funkcionira v družbi klasik skupine, ki so bile zastopane z magično in hipnotično Waterfront, pa Let There Be Love, ki ji je sledila še druga Real Life klasika See the Lights, svečana Mandela Day, pa prevzetna She’s A River ter nalezljiva romantična zgodba poletja Someone Somewhere in Summertime… Prelepo koncertno presenečenje je prinesla integracija naslovne skladbe Simple Minds albuma “Once Upon A Time” (1985), tako da smo skupaj z razvpitimi in obveznimi koncertnimi favoriti (Ghost Dancing, Sanctify Yourself, Alive And Kicking ter All The Things She Said), s tega albuma slišali kar pet skladb! Kerr je na vokalu prepustil dva komada Sarah Brown, odšel tačas v zakulisje, da si malo spočije glasilke. Prav za The Call priredbo Let The Day Begin in prelepo baladno Dolphins. Sarah je odlično opravila nalogo, vendar pa Dolphins s Kerrom na vokalu, povsem drugače funkcionira. Prime kot je treba. »Simplemindovsko«.

V velikem finalu je bend pričakovano zaigral New Gold Dream (81-82-83-84) ter obče pričakovani huronski hit Don’t You (Forget About Me) s katerim je sklenil regularni del in nekako z lahkoto je bilo mogoče napovedati dodatek manjkajočih hitov, ki so ga Simpšle Minds odprli z  Alive and Kicking, nastop pa sklenili z Sanctify Yourself.

Jim Kerr je med koncertom nekajkrat pogledal proti nebu, ogovoril občinstvo, da v Glasgowu tako ali tako vseskozi dežuje in tako skušal pomiriti občinstvo, vendar so ljudje s tem nikakor niso belili glave. Nasploh je Kerr brez težav znova navezal tisti neverjetni magični stik s publiko, ki ni popuščal preko koncerta. Ne le da zna solidno nagovarjati v italijanskem jeziku, pač pa je tudi njegova odrska igra, nenehno vzdrževane plesnih korakov in gibov, podžigala obiskovalce, da so ti držali bend in vzdušje visoko na krilih. Magija s Simpe Minds je tako enkrat več zasijala z vso intenziteto. Nepozabno, enkratno in seveda, do novega snidenja s skupino, neponovljivo.

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik


setlista:
1. The Signal and the Noise
2. Waterfront
3. Let There Be Love
4. See the Lights
5. Sense of Discovery
6. Mandela Day
7. She’s a River
8. Someone Somewhere in Summertime
9. Walk Between Worlds
10. Summer
11. Once Upon a Time
12. All the Things She Said
13. Dolphins
14. Let the Day Begin (orig. The Call)
15. New Gold Dream (81-82-83-84)
17. Don’t You (Forget About Me)
—dodatek—
18. Alive and Kicking
19. Sanctify Yourself

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki