Tarja še tretjič očarala slovensko prestolnico (2023)

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2023
0 254

Nastopajoči: Serpentyne, Temperance, Tarja Turunen
Lokacija: Ljubljana / CUK Kino Šiška / Slovenija
Datum: petek, 3. 3. 2023


Tarja Turunen, ena najbolj impresivnih in lahko rečemo izstopajočih heavy metal pevk našega časa ter sopranistka, ki doseže razpon treh oktav in pol, je kot Tarja še tretjič osvojila slovensko prestolnico (njenih obiskov Tolmina in Rock Otočca ne prištevamo). Ne le obiskala, pač pa osvojila. To lahko povemo kar uvodoma. To je bil sicer skupno četrti Tarjin obisk Ljubljane. Prvič je tu nastopila leta 2005 z Nightwish (v Križankah), potem pa leta 2009 drugič (a že kot Tarja), ko je prav tako nastopila v Križankah. Leta 2012 je nastopila še tretjič, ko se je že oglasila v CUK Kino Šiška. Kot, da bi bilo včeraj. Brez slehernega občutka, da je od njenega zadnjega obiska pa do danes, minilo dobrih enajst let. Obetal se je dolg koncertni večer. Publika pa je z zamudo prihajala na prizorišče, ki se je polagoma polnilo. To je dokazovalo, da je bila prva tarča obiska seveda in v prvi vrsti pač Tarja.

Prvi so se na oder povzpeli britanski simfonični folk in ‘medieval’ (power) metalci Serpentyne iz Londona. Ti so v pol ure, kot jih je bilo na razpolago preigravali material iz svojih zadnjih dveh albumov “The Serpent’s Kiss” in “Angels Of The Night”. Visoko muzikalni refreni podprti z dvojno kanonado kitarskega fraziranja in v središču z vokalom čičkasto opravljene pevke Maggie Beth Sand, ki bi zapeljala še Henrika Osmega, je dostavil korektnost in suverenost. Pomp in teater s poizkusi vnosa mistike. V glasbenem oziru nič posebnega ali še neslišanega, a za ljubitelje vnosa srednjeveških trikov keltskega melosa vpetega v metalsko temeljenje, iskana glasbena vsebina.

Tudi v nadaljevanju, ko so na oder stopili italijanski melodični power metalci Temperance, vsa scena, kulise, vibracija in eksekucija niti prinesla izkustva, da bi skupina prinašala v metalsko komuno česar, kar že ne bi slišali. A so s srčnostjo in zavzetostjo zagotovo prepričali. So pa dvignili vzdušje vsaj za stopnjo ali dve, k čemur je prispevala znatno višja odrska agilnost, saj ima skupina v ekipi moški in ženski vokal, h katerima se vključuje po možnosti z vodilnim vokalom še kitarist Marco Pastorino. Občasno deluje skupina torej celo s tremi vodilnimi vokali (vokalno dominacijo v skupini je potrdil tudi ‘a capella’ izhod iz koncertnega nastopa). Vedri in odlično razpoloženi italijanski sekstet je vseskozi vlagal enormne količine energije in z različnimi triki vzpodbujanja učinkovito držal publiko ob sebi. V tem so bili zelo simpatični in ob pomoti kitarista Marca Pastorina pred odhodom iz odra, ko je pozdravil publiko “Thank you Slovekia… Slovenia.”, zapustili celo vtis prikupne zmedenosti. A so odlično igrali. Ob izraziti dominaciji obeh vokalov in posrečenem kontrastu njunega dopolnjevanja, so Temperance imponirali z odlično uigranostjo in muzikalno prodornostjo. Pred odhodom na turnejo je bila skupina pahnjena v neljubo situacijo saj je skupino zapustila polovica članstva (tistega ki je posnelo njihov aktualni album “Diamanti” iz leta 2021), vendar so Temperance očitno uspeli pravočasno rešiti zagato, rešiti turnejo in se v prenovljeni postavi predstaviti v Ljubljani kot koherentna in suverena skupina. Na pomoč so poklicali ameriško pevko Kristino Starkey (punca je v začetku februarja nastopila v Orto baru kot spremljevalna vokalistka zasedbe Twilight Force), ki se je posrečeno vklopila v temperament svojih italijanskih sodelavcev, njen odličen vokal, pa je dopolnjevala tudi izjemna eksplozivnost vokalista Gabriele Gozzi-ja (Eternal Idol)! Duet je zlasti v najvišjih sekvencah v razvoju moči dobesedno majal zidake temeljev prizorišča. Temperance se po zaključku turneje s Tarjo odpravljajo še ob koncu marca na samostojno turnejo, v sklopu katere se 28. 3. 2023 zglasijo tudi v Mariboru (preveri datume!)

Sledilo je še zadnje dejanje večera na katero je čakala seveda vsa publika, ki je naposled s kakšnimi 500 – 600 obiskovalci le konkretneje zapolnila prizorišče Kina Šiške. Nastop Tarje Turunen je znova potrdil, da je Tarja pač ena in edina. Tarja je pač Tarja. V (simfoničnem) power metalu ji težko parira še kakšna pevka. Hkrati s tem pa je sledila tudi vnovična potrditev mdr. tudi da Nightwish brez Tarje preprosto ne morejo več dosegati tako pečatne prodornosti, kot so jo dosegali s Tarjo v postavi. Brez Tarje so Nightwish konkretno drugačna glasbena štorija. Sicer so to časi davne preteklosti, a ob srečanju s predstavo Tarje Turunen silijo tovrstne misli same na plano.

Tarji so tega večera delali na odru družbo trije dolgoletni člani spremljevalne ekipe: Alex Scholpp (kitara), Christian Kretschmar (klaviature) in čelist Max Lilja, ki je dobro znan tudi ljubiteljem Apocalyptice. Vlogo basista nista opravljala ne Doug Wimbish (Living Colour), ne Kevin Chown (ta je s Tarjo nastopal v Ljubljani leta 2012), pač pa ob primerjavi s slovitima malo prej omenjenima imenoma, manj znani Ralf Botzenhart (Farmer Boys, Dacia & The Weapons of Mass Destruction), medtem ko je vlogo bobnarja za to turnejo prevzel Alex Menichini (Stereo.Pilot, Dacia & The Weapons of Mass Destruction). Glede na to, da je Scholpp sodeloval tako s Farmer Boys kot Dacia & The Weapons of Mass Destruction, je prav verjetno, da je kitarist priporočil Tarji basista in bobnarja za njeno trenutno turnejo, s katero je obiskala tudi Slovenijo.

Torej. Vredno je obiskati koncert Tarje. Vedno. Tudi na tej turneji, na kateri je predstavlja svoj zadnji studijski album “In The Raw” (2019). Njena karizma je izjemna. Študirana operna pevka, izredna mezosopranistka! Na tem nastopu je dokazala, da se je leta ne dotaknejo. Njena vokalna bravuroznost mnogih vokalnih karakterjev in obrazov je tako rekoč neulovljiva. Tega večera je bila pevka neverjetno vedrega in radoživega razpoloženja. Publiko je vseskozi podžigala z magnetizmom ne le figure odrskega gibanja, kar ji sicer nalaga rutina, pač pa tudi s prodornostjo pogledov in deljenjem nasmehov. Za vse tiste, ki pa želijo ekskluzivno uživati v vokalnih izvedbah in se osredotočajo na koncertih pretežno na domet in delo vokalistov, pa je preprosto tak koncert nuja in obveza.

V repertoarju sta bila odločneje zastopana Tarjin šesti in sedmi studijski album, to sta “The Shadow Self” in najnovejši “In The Raw” (2019), ki sta bila zastopana s kar dvotretjinskim deležem skladb celotne setliste. Publika je pričakovala seveda tudi izvedbo katere od Nightwish klasik iz ere, ko je pri njih prepevala Tarja, sicer soustanoviteljica finske simfonične power metalske senzacije. Bend se je odločil za izvedbo Nightwish klasike Nemo, četudi je avtor teh vrstic potihoma upal na izvedbo pompozne koračnice Wishmaster, ki ga je Tarja izvajala na februarskih datumih aktualne turneje. In če ne prej, si dobil najkasneje med izvedbo skladbe Nemo nedvoumno potrditev, da lahko magijo klasičnih Nightwish časov obuja le Tarjin vokal.

Nastop v izmeri ure in tričetrt je minil v hitrosti očesnega trepljaja. Ekipa profesionalna, rutinirana, uigrana in v izvedbi pravzaprav optimalna. Tarjin vnovični nastop v Ljubljani je potrdil, da kot izvajalka zori dalje in da ostaja njen neprebojni vokalni performans vrsta mične fascinacije, ki poslušalca osupne, navduši in prebuja v njem (tudi) najgloblja čustva. Z nezmanjšano ali kvečjemu še višjo intenziteto! Natanko to po kar prideš na njen koncert.

Besedilo: Aleš Podbrežnik & Edita Klemen
Fotografije: Aleš Podbrežnik (1-39) & Edita Klemen (40-42)

Serpentyne setlista:
1. Away from the World
2. Spirits of the Desert
3. Helen of Troy
4. Seance
5. Angel of the Night

Temperance setlista:
1. Pure Life Unfolds
2. Breaking the Rules of Heavy Metal
3. Start Another Round
4. The Last Hope in a World of Hopes
5. Diamanti
6. Of Jupiter and Moons
7. Catch the Dream

Tarja setlista:
1. Serene
2. Demons in You
3. My Little Phoenix
4. Anteroom of Death
5. Diva
6. Goodbye Stranger
7. Silent Masquerade
8. Nemo
9. The Golden Chamber (Loputon Yö) / You and I
10. Undertaker
11. Tears in Rain
12. Victim of Ritual
—dodatek—
13. Innocence
14. I Walk Alone
15. Dead Promises
16. Until My Last Breath


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki