Toto – vrnitev odpisanih bevskačev Oza (2022)!

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2022
0 360

Lokacija: Gradec (Graz) / Messe Open Air / Avstrija
Datum: petek, 29. 7. 2022


Steve Lukather, izjemni glasbenik in komponist ter tisti čudoviti mož neiztrohnjenega srca, ki ima vsaj toliko življenj, kot legendarna artrockovska senzacija Toto, volje, vere in srčnosti, pa v neizmerljivem izobilju, je po koncu turneje “Forty Trips Around The Sun” leta 2019, ko je izgledalo da je s Toto za vedno konec, ne le rešil samo ime skupine, pač pa zbral znova dovolj moči, da spravi mašinerijo še enkrat v pogon.

Izmed članov, ki so bili del katerekoli postave skupine v osemdesetih, je ostal ob Lukeu vokalist Joseph Williams. Sprva sta izdala vsak svoj samostojni album, potem pa so Toto, konec lanskega junija izdali še novega koncertnega.”With A Little Help From My Friends”. Ker je bil čas pandemije seveda posnetega v ‘koncertni izolaciji’, brez publike. A šlo je za pomembno gesto uigravanja in krepitve medsebojnih vezi, iskanje nove kemije. Ko so ‘globalni prometniki’ odredili, da se ‘lockdown’ lahko umakne, so Toto skozi letošnji maj po ZDA že odpirali koncerte pred AOR ikonami Journey. S precej krajšo set listo, kot tisto s katero so v letošnjem žgočem poletju prispeli ponovno na evropske koncertne odre.

Na graškem sejmišču je bil torej eden teh koncert skupine Toto. Koncert, ki je potekal v sklopu evropske “Dogs Of Oz” turnerje. Ime turneje je mož povezati s filmom ‘Čarovnik iz Oza’ in kdor film pozna, ve da se v njem v eni glavnih vlog pojavlja psiček po imenu Toto. Pa smo znova tam. V večni dilemi od kod ideja skupine, da se poimenuje kot Toto?

Gremo dalje. Ura je odbila pol devetih. Odprto prizorišče, a pokrito s platnom v katerem je sevala zatholost in sopara, kar je publika zagrizeno prenašala. Potem pa končno. Drug za drugim so na odru, koncert pa se začne nekje tam, kjer se je zaključila zadnja turneja leta 2019. Pri albumu “Toto XIV”, s katerim je skupina v začetku julija 2015 obiskala tudi ljubljansko Halo Tivoli. Publika se med uvodno Orphan sicer prebudi, vendar pa je adrenalinska naglica med kakih 4.000 obiskovalci vzplamtela, ko je nekdanji Princeov član Dominique “Xavier” Taplin pričel izvajati motiv, ki ga pozna cel svet. Hold the Line! V trenutku so vedeli prav vsi, da so na odru znova Toto. Seveda konkretno pomlajeni, osveženi in brez nekaterih nosilnih članov, ki bi dejansko pri Toto tudi v letu 2022 preprosto morali biti. A drugače ne gre. Davids Paich boleha, Bobbyja Kimballa pesti huda demenca, Steve Porcaro in Luke ne komunicirata več, ostali pa so žal že v onostranstvu.

Poleg Taplina sta izmed treh talentiranih mladcev novih Toto, ki jih v Los Angelesu sicer mrgoli, Lukea prepričala, da jih vzame pod okrilje, dodatni klaviaturist Steve Maggiora ter bobnar Robert “Sput” Searight , ki je pred tem igral pri Snarky Puppy, medtem ko sta basist John Pierce (Huey Lewis And The News) in Warren Ham (Ringo Star) veterana veteranov, ki ju Luke pozna kot svoj žep, kar pomeni da je bila njuna priključitev zelo, zelo naravna in na nek način samoumevna Kakorkoli obračaš, bomba od ekipe!

Luke deluje mladostno in iskrivo. Na odru seva vibracijo večnega otročaja in neusahljivega žrebca, Zato se več, kot odlično ujema s tremi mladostniki današnje Toto postave, katerim bi lahko bil oče. Williamsove vokalne moči nikakor ne usihajo in možakar razvija tudi v zrelih letih briljantno vokalno potenco čudovitih in karizmatičnih soul karakteristik. Izrazito topli, mehkosučni, a prodorni in izjemno muzikalni zavoji bas linij Johna Pierceja so bili preprosto pričakovani, nič manj legendarni Warren Ham pa je s svojo vsestranskostjo večkrat domala prevzemal goriščno odrsko pobudo. Ob tolkalih, je prevzel na pleča igranje na vsa možna pihala, od flavte do vseh vrst saksofonov, vključeval pa se je tudi z vodilnim vokalom na posameznih točkah. Repertoar je doživel konkretno osvežitev. To se je odražalo prav na vseh točkah, še posebej znatno predrugačeni Georgy Porgy (“Toto”, 1978), pa White Sister (“Hydra”, 1979) ter močnim presenečenjem, to je Waiting for Your Love, iz kultnega bisera “Toto IV”, pri čemer Luke v premoru ni pozabil dodati, da obhaja skupna v letošnjem letu 40. obletnico izida tega komercialno najuspešnejšega izdelka skupine. Lep sveženj koncerta sta zavzemala v repertoarju albuma “Fahrenheit” in “Seventh One”, kar je pričakovano, saj sta bila posneta z Williamsom na vokalu. Tu je nepozabni dragulj tega obdobja Home Of The Brave, ob katerem se vedno ježi koža, sploh ob tistem znamenitem Lukeovem kitarskem motivu, na sredini in proti izhodu, v katerem stopnjuje skupina razpoloženje iz kroga v krog. Suma sumarum. Vsi tega večera na graškem sejmišču so prišli na svoj račun. Tudi ta postava je namreč do zob oborožena z vrhunskim podtikanjem jazzovskih vragolij, ki zaznamujejo sleherno točko. Samo, da je nekje najmanjši milimeter prostora, ga bodo zapolnili ter s tovrstnimi triki preprosto osupnili. Tu so križanja po dveh različnih časovnih ključev znotraj iste točke, kot mdr. 6/8 preko 4/4 in še kaj. Za Lukea z novo ekipo nič novega, a kot vedno. Vrhunsko in navdušujoče. Tisto kar zahteva zlasti najbolj razvajeni del njihove publike. Skratka perfekcija na vsakem koraku. Stati pa si moral malo naprej od mešalne mize (lahko tudi bolj levo ali desno) kajti spredaj je zavoljo visokega odra, nekoliko rezalo dele zvočnega spektra.

Luke je v premorih nekajkrat razkazal svojo veliko srčnost. Posebej čustven je bil trenutek, ko je v enem izmed teh premorov razložil, da bodo Toto sedaj zaigrali skladbo, ki je bila izmed vseh katere je kitarist skomponiral, najbolj všeč njegovi pokojni mami (s prstom je pri tem pokazal kvišku), bend pa se je lotil I’ll Be Over You. Da. Tudi Luke še vedno poseduje zelo dober vokal. Vse zaščitne znamke so tu, z energijo in karizmo vred. Vsekakor je omenil tudi Bobbyja, pred začetkom You Are the Flower, katere avtor je Bobby Kimball. Posebej šegavo in vedro pa je izpadla čustvena predstavitev vseh članov nove ekipe. Sledil je odlični Home Of The Brave, kjer si je glavni vokal z Williamsom delil Warren Ham. Slednji je med Waiting for Your Love razkazal izdatno spretnost, ko se je izza svojih tolkal večkrat sprehodil proti ospredju z mikrofonom in se vračal v ozadje.

Skratka koncert, ki je trajal v izmeri dve uri z nekaterimi resničnimi bombončki repertoarja, pri čemer je bila v jagodni izbor v celoti umeščena izvedba koncertnega albuma “With A Little Help From My Friends”, je potekal hitro. Prehitro je bilo vsega konec. Vse dobre stvari gredo hitro h kraju. Ni kaj. Veliki finale je bil seveda težko pričakovan: Rosanna in za njo Africa ter v dodatku Stop Loving You. Vrhunski finalni kroše. Tisto mrzlično pričakovanje, da slišiš takšno redosledje hitov. Že samo to (brez ostalega) te odnese na njihov koncert . Na Toto koncertu to ni presenečenje. Je pa to vselej težko pričakovano dejstvo, zavoljo česar jih publika nikoli ne bo pozabila in bo drla na njihove koncerte vse dokler se bo Lukeu še ljubilo igrati (Luke v je v enem izmed premorov dejal, da je aktualna postava Toto, že petnajsta verzija Toto).

Je obisk koncerta Toto v prenovljeni postavi in v letu 2022 torej smiseln? Vsekakor. Luke in kompanija zelo verjetno ne bodo več polnili večjih koncertnih prizorišč, a to niti ne igra bistvene vloge, kajti gre za ime, ki ne potrebuje že mnogo let prav nobenega dokazovanja, Koncerti ostajajo vrhunska atrakcija in prava poslastica za vse. Za izbirčne glasbene gurmane, kot tudi za večne privržence, ki skupini nikdar niso obrnili hrbta. Šušlja se, da naj bi Toto v prihodnjem letu krenili na skupno evropsko turnejo z Journey. Poraja se še vprašanje o možnem novem albumu. V kolikor bi se Paichu še ljubilo priti v studio – baje poseduje njegov arhiv kup neizkoriščenih idej – no možakar je sicer tik pred tem, da izda samostojni studijski album…. Skratka bomo videli. Ni izključeno. Vendar bi bilo smiselno, da se vsaj Paich priključi v hipotetični (govorimo zaenkrat hipotetično) proces nastajanja novega Toto albuma. A konec koncev, tudi to ni tako bistveno. Sploh ne v letu 2022. Glavno, da ime Toto še vedno živi. Tudi na koncertnih odrih.

Zdaj si grem pa vrtet albume “Turn Back”, “Isolation” in “Tambu”, ker so vsi trije izpadli iz set liste!

Avtor: Aleš Podbrežnik & Edita Klemen
Fotografije: Aleš Podbrežnik

Setlista:
1. Orphan
2. Hold the Line
3. Till the End
4. I’ll Be Over You
5. Keyboard Solo
6. White Sister
7. Georgy Porgy
8. Pamela
9. Kingdom of Desire
9. Drum Solo
10. You Are the Flower
11. I Won’t Hold You Back
12. Waiting for Your Love
13. Home of the Brave
14. With a Little Help From My Friends
15. Rosanna
16. Africa
—dodatek—
17. Stop Loving You


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki