Tri fosilne najdbe kačjerepov poimenovane po zasedbi Gojira!

GOJIRA 2021 (promo/press)
0 110

Paleontologi so odkrili tri nove vrste 190 milijonov let starih fosilov, ki so jih poimenovali po zasedbi Gojira. Na tak način so želeli izreči posvetilo glasbeni zapuščini skupine, ki piše “kompozicije nedoumljive intenzitete, očarljivo temne in težke, ki raziskujejo prepad med življenjem in smrtjo, med človeško močjo in napakami, ter skladbe, ki so nenehno na sledi brezmejno prostranih, a pretečih oceanov”. 

Fosili pripadajo kačjerepom (Ophiuroidea), to je skupini (deblu morskih živali) iglokožcev, sorodnim morskim zvezdam, morskim ježkom, morskim lilijam in morskim brizgačem. Najdbe izvirajo iz območja Francije, Luksemburga in Avstrije. Fosilne ostanke kačjerepov so našli ležeče v plasteh, ki je nekoč tvorilo dno jurskega oceana imenovanega Tetis.

Tri nove vrste kačjerepov sta odkrila luksemburška znanstvenika Lea Numberger in Ben Thuy iz luksemburškega prirodoslovnega muzeja ter ameriška biologinja Tania Pineda iz floridskega prirodoslovnega muzeja.

Znanstveniki so pri tem dve vrsti uvrstili v nov rod Ophiogojira in ju poimenovali, kot Ophiogojira labadiei in Ophiogojira andreui, kar se nanaša na člana skupine Jeana-Michela Labadiea in Christiana Andreua. Tretja vrsta fosilnega kačjerepa pa je uvrščena v drug, a prav tako nov rod. Ime rodu je izpeljanka iz priimka bratov Joea in Maria Duplantierja, vrsta pa je poimenovana kot Ophioduplantiera noctiluca.

Gojira – očitno ganjeni nad izkazano počastitvijo, so na svojih Instagram in Twitter omrežjih izrekli zahvalo znanstvenikom ter dodali zabeležko, da so na tak način postali “večno povezani z zgodovino planeta Zemlja” oziroma, da je bil s tem “opravljen majhen korak bliže nesmrtnosti.”


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki