Hamo & Tribute 2 Love: Iz4kani skorlajv

0 209

Samozaložba
Datum izida: 19. 6. 2021
Produkcija: Drago Popovič
Zvrst: Rock / Pop / Blues
Ocena: 9.0/10


Potem, ko so Hamo And Tribute 2 Love leta 2019 izdali svoj četrti studijski album »4K«, so za skupino stvari delovale kot na dlani. Ne le da je ta postregla z najbolj zrelim izdelkom svoje kariere do tega dne, pač pa so jo koncertna prizorišča Slovenije voljno in željno pričakovala odprtih rok in srca.

Bend je v relativno kratkem času in kot strela z vedrega neba dosegel veliko popularnost na slovenskem, kot tudi zaželenost na koncertnih odrih in ga lahko po statusu priljubljenosti polagoma uvrščamo ob bok največjih rock zasedb v našem prostoru, kot so Mi2, Dan D, Siddharta in Big Foot Mama. No ja. Recimo previdneje, da Hamo And Tribute 2 Love zelo uspešno lovijo ta priključek.

Matevž Šalehar »zvani Hamo« bi težko sam dosegel vse to brez izvrstne ekipe glasbenikov, ki ga spremlja in ki je v času delovanja doživela minimalno sprememb. Pravzaprav eno, ki pa je prinesla v ekipo konkretno prevetritev. Velika pridobitev je bila za Hamota in ekipo integracija Petra Dekleve. Z njim je, ne le komponiranje, pač pa sama interpretacija glasbe, zrasla gotovo za stopničko ali dve. Peter je eden najbolj pretanjenih, profiliranih in vsestranskih kitarskih mojstrov ter glasbenih talentov, ki z vstopom v sleherno glasbeno ekipo (ne glede na žanr), prinaša ne le spremembo, pač pa novo progresivno preobrazbo in artistično rast.

V roki držim vinilni koncertni album z naslovom »Iz4kani skorlajv«. Vinilni format, ki ga krasi v notranjosti Matevžev hudomušni esej s katerim opisuje dogodke na prelomu 2019 v 2020. Da skrajšam. Bend je prišel na neutolažljivo misel in idejo, da posname koncerte na katerih je izvajal svoj aktualni studijski album »4K« v celoti v izštekani različici. Ko je to preizkusil prvič in začutil posebno kemijo in magijo, se temu ni mogel več upirati. No, usoda je hotela drugače in po nekaj tehničnih zapletih, ko koncerti niso bili posneti, čeprav so se snemali, je prišla za povrhu še razglasitev pandemije in bend je moral, tako kot vsi ostali, v izolacijo. Pa vendar. Ker ni šlo drugače, se je nekega dne odpravil v svoj studio in za zaprtimi vrati odigral celoten koncert v studiu. Po novih pravilih. V izolaciji. V nevklopljeni različici. Brez publike. Od tod tudi naslov albuma, ki je živ, pa ne povsem tako živ, kot bi skupina želela, zato ga je pomenljivo naslovila, da je pač skoraj »skoraj živ«.

Intimno vzdušje. Srce na dlani. Drugačna zgodba. Nova zgodba. Novo izkustvo. Nove radosti. Saj veste kako je z akustiko? Sliši se vse in ničesar se ne da skriti. Vsak kiks pride na plano. No, nemara bi bend še kaj popravil, a povprečnemu poslušalcu, kamor se uvrščam tudi sam, bo vsebina tega (skoraj) koncertnega dokumenta v hipu zlezla pod kožo, saj so Hamo And Tribute 2 Love v tistem kar počnejo neverjetno stvarni, srčni, čutni in predani. In tega dne so bili v zelo dobri formi. Koncertno odlično razpoloženi.

Bend je vrhunsko uigran. To ne čudi. Ne preseneča. Člani se poznajo na dlako podrobno. Narava albuma »4K« je precej sanjava. Hitrih komadov ni. V takšnem okolju, ki je prirejeno na akustično variacijo, se odpirajo zanimive opcije. Vsekakor je bend oplemenitil prehode, motive z dodatnimi vložki hudomušne in šegave nagajivosti, kot jo je diktiral trenutek danega navdiha, ki je vladal tistega dne v studiu. Zvok? Topel, organski, žametast. Gradniki zvočne slike briljantno razporejeni okrog centralne figure, to je Hamovega podoživetega in strastnega vokala.  Aktivne bas linije dodajajo izjemno lep kontrast zlasti v trenutkih, kot je skladba Naprej, na katerih plovejo kar celi aranžmaji skladbe. Integracija Hammond zvoka ter električnega klavirja pridobiva v tako intimnem in akustičnem okolju, na posebnem šarmu, ki se ga v siju posebno kreiranih atmosferičnih kontrastov naleze glasbena substanca odigrana v intimnem okolju, kjer slišiš tlesk šivalne igle ob tla. Skratka. Skupina je vzpostavila preko albuma intenzivno vzdušje barvito teatralnih atmosferičnih kontrastov, ki jih poganja iskreno in čutno podajanje strasti.

Zrelost, izkušnje. Moment. Ovekovečenje le tega. Čarobnost trenutka. Čarobnost občutkov, ki polnijo prostor in se jim predajaš. No, koncertni moment, kot si ga skupina sprva ni povsem tako zamišljala, pa vendar v tistem kar prinaša, izpolnjuje vse. Prinaša auralno bistvo esence rocka in rolla. Izvedbeno čutna estetika, ki je odtis edinstvenega genoma formacije je torej doživela izjemno lepo utelešenje na tem (skoraj) živem dokumentu. Albumu, ki presune po manifestu izjemne kemije in delavne temperature, na katero je bila ogreta formacija tistega dne.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
Stran A.
1. Lažnivec (Povej Ej)
2. Naprej
3. Prva vrsta
4. Zbudi me iz dna
Stran B.
1. Ta zadn zemljan
2. Pomlad
3. Svoboda
4. Lepe stvari

Zasedba:
Matevž Šalehar – Hamo – vokali in kitare
Denis Horvat (Duki) – instrumenti s tipkami in vokali
Uroš Škerl Kramberger (Hipi) – bas in baske
Martin Janežič (Buco) – bobni, tolkala in požvižgavanje
Peter Dekleva – kitare, čarovniške storitve

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki