Trivium na Ciao Luca festivalu v Gradiški na Soči (2017)

0 75

Lokacija: Gradiška na Soči (Gradisca d’Isonzo) / Parco del Castello / Italija
Datum: 23.08.2017


Trivium, moderni floridski metalci, ki so prvikrat konkretneje zapustili svoj vtis tudi na stari evropski celini potem, ko so v pozni jeseni leta 2006 odpirali koncertne večere v sklopu takratne turneje metalskih titanov Iron Maiden, so v letošnjem poletju sklenili nekaj koncertnih nastopov po Evropi. Eden headlinerskih se je tako zgodil v neposredni bližini naše meje, v sklopu vsakoletnega Ciao Luca festivala v mestecu Gradiška na Soči. Glede na ekstremno bližino našim krajem, ki spominja, kot da se zapelješ iz Ljubljane na sladoled do Portoroža, se je izplačalo preveriti formo teh neumornih deloholikov doma iz floridskega mesta Orlando. Jedro kvarteta  že vrsto let zastopajo karizmatični Matt Heafy (vokal, kitara), pozicijo drugega  kitarista zavzema Corey Beaulieu, ki skrbi tudi za growle, na bas kitari se nahaja Paolo Gregoletto, ki skrbi tudi za visoke spremljevalne vokalne linije,  medtem ko se je v lanskem letu ekipi priključil novi član na bobnih Alex Bent.

Bend, ki resnično vseskozi snema in nastopa na koncertih, obljublja za letošnji november novi studijski album »The Sin and The Sentence«, vendar pa je v Gradiški zaigral koncertni repertoar, ki je razveselil zlasti ljubitelje starejše oziroma srednje ere delovanja skupine. Roko na srce, to je bila pravzaprav večina obiskovalcev, nemalo teh tudi iz Slovenije. Na prijetni lokaciji grajskega parka, tik ob obzidju graščine, na mehki  in sveže pokošeni zelenici, se je tako, kot vsako leto, tudi tokrat bohotil festivalski oder Ciao Luca festivala. Res, da je oder malo manjši, kot bi pričakovali za dogodek, ki ga prištevamo pod festival, vendar to niti ni važno. Pred pročeljem le tega se je zbrala razbeljena množica kakšnih 700 glav, ki so bili silno lačni Trivium glasbe.

Bend je tako dostavil izjemno kompakten in z divjaško poblaznelostjo napolnjen koncertni nastop. Pravzaprav je k temu doprineslo dejstvo, da je skupina sestavila repertoar, ki so ga zastopali v večinskem prebitku albumi »In Waves«, »Shogun« in »Ascendancy«, ki sodijo v obdobje, ko so  Trivium artistično rasli in zoreli ter dostavljali bolj zanimive albume, kot sta zadnja dva. Te skladbe so se tudi izvrstno prijele med fani in energetske vzmetnice in kemično delovanje le teh med nastopom na relaciji publika – skupina, so bile nenehno fascinantne. Nenehni mosh piti, odločno vključevanje publike v petje verzov, sodelovanje prav vsega občinstva, ki ni popuščalo,do zadnjega izstreljenega rafala na odru. Kamorkoli si se ozrl. Od prednjih vrst, pa povsem do zadnjih trum obiskovalcev, ki so zavzemali svoje položaje pri mešalni mizi, je vrelo, kot v roju sršenov. Izredna energetska predstava.

Bend je odrsko izvedbeno v izvrstni formi. Heafy je vokalno zdržal skozi koncert in njegovo kombiniranje predirljivega kričanja ter čistih vokalov, ga ni puščala na cedilu skozi minutažo. Bend je tudi zelo dobro uigran, kar se harmoniziranja vokalnih napevov v refrenih tiče. Zvočne karakteristike so bile izjemno dobre med nastopom. Vsi gradniki zvočne slike odločno poudarjeni in v pravem zvočnem ravnovesju. Bobnarska utrdba Alexa Benta je držala izjemno oporo frontni liniji fraziranja obeh kitar in podivjanosti Matta Heafyja, ki v svojem teatru ni pozabil vseskozi divje opletati z jezikom med koncertom. Med premori  (med skladbami) skupina ni premogla kakšnega pametnega nagovora publiki. V tem oziru si človek raje želi, da je bend tiho in igra komad za komadom. Vendar roko na srce. Podobne težave imajo pri rokovanju z evropskimi oboževalci tudi vodje mnogo bolj razvpitih ameriških zasedb, kot so Tom Araya (Slayer), James Hetfield (Metallica) in Robb Flynn (Machine Head). Pač kakšnega prodornega intelektualizma od Heafyja in njegove tovarišije torej nismo uspeli dočakati.  A kar je štelo so seveda skladbe, ki so bile oddelane od prve do zadnje sekunde koncerta z vehemenco, ihtavo zagrizenostjo, silno suverenostjo in neverjetno formo ter uigranostjo.

V tem oziru so Trivium v celoti opravičili svoj obisk Gradiške in osrečili slehernika, ki je obiskal njihov koncert. Bend je predstavil tudi eno povsem novo skladbo in sicer kar naslovno prihajajočega novega studijskega albuma  »The Sin and the Sentence«. 

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik


Setlista:

 1. The End of Everything  (nasneti uvod)
 2. Rain
 3. Watch the World Burn
 4. Strife
 5. Down From the Sky
 6. Until the World Goes Cold
 7. The Sin and the Sentence
 8. Built to Fall
 9. A Gunshot to the Head of Trepidation
 10. Kirisute Gomen
 11. Silence in the Snow
 12. Forsake Not the Dream
 13. Dying in Your Arms
 14. Throes of Perdition
 15. Like Light to the Flies

—dodatek—

16. Capsizing the Sea  (nasneti uvod)
17. In Waves

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki