Umrl je originalni Pomaranča bobnar Franc Teropšič

Franc Teropšič 2019 (osebni arhiv)
2 1,842

Umrl je Franc Teropšič, originalni bobnar osrednje slovenske heavy metal formacije osemdesetih let, Pomaranča.

Na prelomu sedemdesetih v osemdeseta, točneje še leta 1979, sta kitarist Mijo Popović in vokalist Zlatko Magdalenič ustanavljala novo zasedbo. To so bili Pomaranča.

Kmalu se je Popoviču in Magdaleniču priključil tudi bobnar Franc Teropšič, ki je ob integraciji klaviaturista Tomaža Žontarja in basista Marka Heraka, zastopal del kultnega heavy metal kvinteta.

Kmalu se je izkazalo, da so Pomaranča s svojo aktivnostjo in prodornostjo kitarskih fraz ter na divjih krilih vreščavega Magdaleniča, pravzaprav prevzeli osrednjo vlogo glasbenega žanra, ki se je polagoma razcvetel tudi na tleh nekdanje bivše skupne države Jugoslavije in z njo vred Slovenije.

Franc Teropšič je s Pomarančo posnel prva dva albuma “Peklenska pomaranča” (1981) in “Madbringer” (1983), ki sta obe dosegli srebrni status ter še danes predstavljata glavna postulata slovenskega metala.

Leta 1983 so Pomarančo zajela turbulentna nihanja, kar je rezultiralo v tem, da so Magdalenič, Žontar in Teropšič skupino zapustili. Franc se je leta 1995 vanjo vrnil, Pomaranča pa so v postavi Mijo Popovič (kitara), Goran Krmac (vokal), Marko Herak (bas kitara) ter Franc Teropšič (bobni) posneli album “Takoj se dava dol” (1995).

Franc Teropšič je nazadnje sodeloval pri nastajanju prvega pravega dokumentarnega filma o razvoju Slovenskega metala imenovanega “Železne stopinje”, ki je izšel leta 2017.

Spodaj lahko pogledate film, ki je naložen tudi na You Tube kanal, Franca pa lahko, v družbi njegovega kolege Tomaža Žontarja, prvič zasledite pri 12 minuti in 20 sekund. V tem filmu podoživljata oba glasbenika čase rojstva in razvoja slovenskega heavy metala, ki so ga krojili navidezno mali in skromni koraki glasbenikov, orjaškega značaja za slovenski metal.

V letošnjem letu je po filmu in DVD-ju izšla tudi knjiga Železne stopinje, ki vsebinsko sledi vsebini filma.

Franc Teropšič je vse do svoje znatno prezgodnje smrti bobnal s Pomarančo. Nastopi skupine v zrelih letih delovanja, so za voljo svoje redkosti, vselej veljali za vrsto ekskluzive. Svoj zadnji nastop s Pomarančo je Franc Teropšič odigral 5. 7. 2019 v sklopu takratne izdaje vsakoletnega metalskega festivala Metaljot Raspaljot Open Air v Laškem. Ob Francu so takratno postavo skupine zastopali še: Mijo Popovič (kitara), Marko Herak (bas kitara) in Matic Nareks (vokal, danes s San Di Ego).


2 Comments
  1. Matija says

    RIP, žalostna novica. Pomaranča so do današnjega dne ostali največji SLO metal band. V svojih začetkih so bili nedvomno najboljši jugo metal band, vsaj kar se mene tiče, je Peklenska Pomaranča bil in ostal najboljši metal album na teh prostorih, ne le Juge, ampak širše, južno od Donave. Je pa res, da so jih po uspešnosti kmalu prehitele Divlje Jagode, ki so po eni strani imele večje tržišče, bile so stabilnejše in predvsem gojile celovit image.

    Sicer pa je bila Pomaranča tudi moj prvi rock koncert, na Madbringer turneji, mislim da 1983 na Srednji tekstilni šoli v MB.

    1. Poba says

      Bravo Matija. Respect. Podpis pod tale tvoj komentar. 😀

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki