Vollmaier: Kind of Laibach

0 88

Sašo Vollmaier predstavlja Kind of Laibach. Album izide danes, včeraj pa je Sašo nastopil, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, kjer je album predstavil na koncertnem nastopu!

O albumu in glasbeniku
Predstavljajte si, kako iz ‘industrijsko’ monolitne laibachovske strukture zvoka izklesati klavirsko klasiko. Vollmaier se tega izziva ne loteva, kot bi mogoče lahko pričakovali, s prepariranjem ali elektronskimi posegi, temveč išče navdih v virtuoznem pianizmu Glenna Goulda in Vladimirja Horowitza pa tudi pri svojem profesorju (nekoč tudi že sodelavcu skupine Laibach) Aciju Bertonclju, zvestobo izvorni glasbi pa izkazuje s preizkušanjem skrajnih meja zmogljivosti izvajalca in glasbila. Laibachovo linearno strogost razbija prav z industrijsko natančnostjo in s fizično vztrajnostjo, vendar je končni rezultat, presenetljivo, še bolj monolitna, čeprav absolutno subtilna struktura, stkana samo s črnimi in belimi tipkami elegantnega stroja, koncertnega klavirja, ki je (tudi) Vollmaierju večji od življenja. 

Po končanem študiju na Akademiji za glasbo v Ljubljani je Sašo Vollmaier začel razvijati svoj glasbeni slog, na katerega so vplivale različne skupine, s katerimi je sodeloval (od ‘komorne’ do ‘alternativne glasbe’). V zadnjih letih je aktiven na področju performansa in teatra. Njegovi performansi vključujejo oblikovanje zvoka na odru z intervencijami giba in govorjene besede. Ustvarja glasbo za plesne in gledališke predstave. Strast do človeškega glasu ga je pripeljala v “Center Artistique International Roy Hart” na jugu Francije, kjer deluje kot glasbeni direktor za vokalna dela in pripravlja igralce in pevce na njihove vloge. Vollmaier je tudi sodelavec skupine Laibach, s katero je med leti 2007—2013 aktivno sodeloval kot klaviaturist, sedaj pa se vanjo vključuje projektno kot aranžer in studijski glasbenik.

Album že lahko naročite!

Seznam skladb na vinilni plošči se glasi:
LPA
1. Uvod v smrt
2. Smrt za smrt RE
3. Diskant
4. Krvava gruda – plodna zemlja RE
5. Sredina

LPB
1. Brat moj RE
2. Obsedenost
3, Kontra – subkontra
4. Resistance is Futile
5. Ti, ki izzivaš RE


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki