Vrnitev družine Ozric Tentacles v kranjski TrainStation (2016)

foto: ANJA IVANOVIČ 2016
0 47

Lokacija: Kranj / Transtation SubArt / Slovenija
Datum: nedelja, 13. 3. 2016


Niti eno leto ni naokoli pa so se Ozric Tentacles (okr. Ozrics) že vrnili v Kranj. A pri skupini kot so Ozric Tentacles ni ravno pričakovati vsakič enako koncertno izkušnjo. Skupina ima za sabo pestro kariero in velik albumov, tako da lahko vsakič igra drugačen repertoar. S seboj pa vzame na pot vedno kakšnega perspektivnega glasbenika, tu gre lahko za DJ-ja ali skupino. Tokrat je Ozricse spremljal mladi izraelski kvintet Project Rnl.

Project Rnl so v svojem kratkem nastopu pokazali, da so glasbenikih izjemnih razsežnosti. Skupina je z izrednim poznavanjem svojih glasbil poudarjala, da je nedvomno brez omejitev. Sprva bi lahko rekli, da se je zaznal vpliv kakšnih Cynic ter Animals as Leaders, kar se tiče bolj udarnih predelov. A razgibana ritem sekcija je kazala tudi močan vpliv fusion jazza. Čeprav je šlo za precej zahtevno godbo, so nežni predeli kazali, da imajo tudi smisel za funk in pop rock. Vsak član je po svoje izstopal, vokalist s svojim nenavadnim vokalom, basist z zelo izstopajočimi linijami, ki so občasno kitarista kar porinile v ozadje, klaviaturist je ustrezno dopolnjeval kompleksne predele skupine, bobnar pa je na svoj račun s solom prišel šele proti koncu. Ena bolj fascinantnih zadev pri skupina je bila predelava kakšnega poznanega pop komada. Skladbi Moves Like Jagger od Maroon 5 in The Real Slim Shady od Eminema sta bili predelani na kompleksen in šaljiv način. Project Rnl so dokaz, da se dobri glasbeniki nahajajo tudi izven držav, od koder prihajajo hiti, ki kraljujejo na lestvicah.

Pri Ozric Tentacles je treba vsekakor spoštovati vztrajnost skupine. Edini originalni član kitarist Ed Wynne namreč še vedno vztraja po turnejah in dela novo glasbo. Lanskoletni album Technicians of the Sacred je že 20. studijski album, če upoštevamo prvih pet kaset kot albume. Skupina se je formirala daljnega leta 1983 in že takrat je skupina kazala, da se ne bo ravnala po trendih ter se posledično izognila vsemu kiču iz osemdesetih. Dandanes Ozrics niso več v svojem zlatem obdobju, kar pa ne pomeni, da niso vredni ogleda. Skupina, ki jo danes tvori družina Wynne z bobnarjem Balázsom Szendejem, še vedno lahko v dveh urah pričara nenavadno koncertno izkušnjo.

Ozrics niso polni presenečenj zgolj s svojo glasbo, namreč ne igrajo konstantno istega repertoarja. Resda je vključena tudi kakšna poznana skladba, kot so Xingu, Eternal Wheel in Sploosh. Izbor skladb je bil kot vedno zanimiv, čeprav je izostala kakšna klasika. Logično je bil poudarek na zadnjem albumu, a sama raznolikost s tem ni upadla. Ozrics so logično skombinirali skladbe, kjer je poudarek na kitari, ne le na hreščeči solaži Eda Wynnea, skladbe, kjer izstopa elektronika, s čimer je učinek psihedeličnost z raznimi trance sempli še najbolj izrazit ali pa skladbe, bolj umirjene narave, pa še tu je šlo lahko za skladbo z akustično kitaro ali pa skladbo z umirjenim reggae/dub pridihom. Skratka, raznolikost Ozricsov je nepopisna. Med drugim pa je potrebno tudi omeniti, da koncertna izvedba da sami glasbi skupine malce drugačen vidik. Na nekaterih albumih so bobni precej v ozadju, na koncertu pa pridejo do boljšega izraza in tudi močno poudarijo, da so Ozrics ritmično razgibana skupina. Tudi čez samo usklajenost ni kaj poreči, edino sama energičnost članov ni bila ravno na vrhuncu, verjetno je temu kljubovalo tudi kajenje trave, ki so si jo privoščili kar na odru. A če ne drugo, je skupina na odru bila sproščena, temu primerna je bila tudi uigranost.

Po slabem letu je bil znova zagnani kranjski TrainStation deležen še enega nadpovprečnega nastopa Ozric Tentacles z odlično predskupino Project Rnl.

Avtor: Primož Novak
Fotografije & Video: Anja Ivanovič

Setlista:
Project RnL
1. The Avenger
2. Twisted Truth
3. Jagger (Alon Intro)
4. Another One
5. Song 2
6. Expiration
7. Latin Dream
8. Jitter Bug
9. Slim Shady
10. All Stuck-Ups

Ozric Tentacles
1. O-I
2.Sniffing Dog
3. Changa Masala
4. Oakum
5. Xingu
6. Saucers
7. Plurnstyle
8. Mooncalf
9. Epiphlioy
10. Sultana Detrii
11. Zenlike Creature
12. Eternal Wheel
13. Sploosh


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki