Wishbone Ash z jubilejnim ponatisom albuma “Argus”

Madfish 2023
0 66

Wishbone Ash praznujejo v letošnjem letu petdeseto obletnico izida svojega albuma “Argus”, ki je ob izidu odstrl mnoga neodkrita obzorja v rock glasbi in zapustil močan pečat zlasti pri tistih izvajalcih, ki so postavljali na prelomu sedemdesetih v osemdeseta na noge heavy metal.

Album “Argus” je ugledal luč sveta leta 1972 in velja še danes za enega največjih rock albumov, ki so izšli kdaj koli na tleh Velike Britanije. Tako pripravljajo ob tem jubileju pri založbi Madfish razkošni ponatis tega ikonskega albuma, ki bo ponovno dostopen od 14. 4. 2023 dalje v razširjenem zaboju!

Vseboval bo sledeče:
· 3 CD: Martin Turner “Argus” remaster, “Live at The Alexandra Palace 1973 & Memphis 1972”. Dodani so še štirje nikdar izdani demo posnetki.
· 2LP: originalni “Argus” album (remasteriziran) ter koncertni “Argus Live” na rumenem vinilu (izbor posnetkov iz prizorišč “Alexandra Palace & Memphis”).
· DVD s filmom v ko-produkciji francoske in švicarske televizije “Live from the Rainbow 1973 & RTS Broadcast from 1974”.
· 7-inčni vinil singla Blowin’ Free.
· 48. stransko knjigo z redkimi fotografijami in eseji, ki so jih prispevali člani skupine Andy Powell, Martin Turner in Steve Upton.
· številčno označen certifikat kot izkazilo avtentičnosti

Zaboj lahko že prednaročite, prav tako pa lahko spodaj preverite reklamni video posnetek.

Album “Argus” z znamenito naslovnico, ki so jo ustvarili pri Hipgnosis, ki so ga Wishbone Ash posneli v postavi kvarteta: Andy Powell, Martin Turner, Steve Upton in Ted Turner, predstavlja svojevrstni unikat mešanice hard rocka, bluesa folka in elementov progresivnega rocka. Rezultat je bil dosežek, ki se ponaša z izrazito mističnostjo, pa tudi himničnim pompom. Tretji album skupine velja še danes za enega najpomembnejših dosežkov v zgodovini rocka in rolla.

Ne le da velja “Argus” za komercialno najbolj uspešen dosežek v povesti skupine Wishbone Ash na katerem se nahaja priljubljeni single Blowin’ Free, pač pa je ob tem singlu nanizana serija zimzelenov oziroma brezčasnih točk na čelu z The King Will Come, Time Was, Warrior in Throw Down The Sword. Album je v artističnem in pionirskem smislu danes obče priznan kot eden glavnih prekurzorjev v povesti rocka, s favoriziranjem vzpostavljanja dvojnih kitarskih harmonij, ki so v aranžmajih prevzemale pozornost oziroma goriščno točko. Dva enakovredna kitarista, vsak s svojo melodijo postavljeno v harmonijo (harmonije v tercah), kar velja tudi glede enakovredne vloge pri soliranju, sta predstavljala s svojo vizijo velik navdih skupina na čelu z: Thin Lizzy, Iron Maiden, Metallico in Lynyrd Skynyrd. Po tej tehniki so se zgledovali še istega leta, kot je izšel album Argus, Steely Dan pri aranžiranju hita “Reelin’ In The Years”.

Album “Argus” se mnogokrat označuje kot ‘proto-metalski’ album. Prav zavoljo aranžiranja dvojnih kitarskih harmonij nad fraziranjem, od česar je prvenstveno črpala navdih nova glasbena generacija.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki