Yes z novo knjigo “Yes: A Visual Biography”!

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2014
0 40

Yes bodo 9. 7. 2021 deležni nove knjige z naslovom “Yes: A Visual Biography”, ki bo izšla pri založbi Wymer Publishing. Avtor 224-stranske knjige, o ikonskih pionirjih progresivnega rocka je Martin Popoff.

Biografska knjiga v trdi vezavi in A4 formatu se osredotoča na prvih 12 let kariere skupine in sicer od časov izida prvenca, do albuma “Drama”, ki je izšel leta 1980. Sedemdeseta so bila za Yes obdobje polno vzponov in padcev, pa tudi obdobje, v katerem so se za vedno vpisali z velikimi črkami v rock’n’roll zgodovino, kot ena vodilnih skupin, ki je utemeljila žanr progresivnega rocka. Od nedolžnih in negotovih prvih korakov, ki so bila močno navdahnjena nad likom in delom The Beatles, do ekspanzije skozi sedemdeseta, ko so nastala najbolj žlahtna in veličastna dela progresivnega rocka in je skupine postala tako velika, da je z lahkoto razprodala newyorški Madison Square Garden kot londonski Wembley stadion, do naglega padca popularnosti v drugi polovici sedemdesetih, ki ga pomenljivo sklene prav album “Drama”.

Popoff je svojo pripoved podkrepil s serijo opravljenih intervjujev z različnimi člani skupine, ki so nastajali v obdobju zadnjih dvajsetih let, pri čemer ohranjajo pripovedovanja članov skupine, skupaj z iskrivimi ocenami izdanih albumov tako s strani članov skupine, pa tudi drugih poznavalcev Yes glasbe, skoraj intaktno zgodbo o velikanih progresivnorockovskega pionirstva.

Knjiga, ki tehta kilogram in pol, je obilno založena z neobjavljeno fotogalerijo in zajema obdobje delovanja skupine od poznih šestdesetih let, pa vse do leta 1980. Posebej izstopajoče so fotografije, ki dokumentirajo snemanja albuma “Tales From The Topographic Oceans” iz leta 1973, v londonskem studiu Morgan.

Na fotografiji: Pokojni basist Chris Squire in bobnar Alan White (v ozadju), med nastopom Yes 17. 5. 2014, v italijanski Padovi in tamkajšnjem prizorišču Gran Teatro Geox (RockLine fotoarhiv 2006-2021, vse pravice pridržane). Celotno RockLine recenzijo tega koncertnega dogodka lahko preberete TUKAJ.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki