Županova torta z dvema poslasticama

0 172

Skupina Županova torta vam v predprazničnem času predstavlja dve poslastici – skladbi “Stari moj kraj” in “Na poti”.

Gre za priredbi znanih “Dirty old town” in “Wicked path of sin” izpod rok prekaljenih novomeških glasbenikov. Tradicionalni skladbi sta tokrat, kot povesta že naslova, posneti s slovenskim besedilom.

Stari moj kraj
Županova torta & Pomlad
 
Županova torta
Tomaž Koncilija: bas kitara, vokal 
Robert Fajdiga: banjo
Marijan Dović: violina
Otmar Zajc: akustična kitara
 
Mešani pevski zbor Pomlad Novo mesto
Alenka Podpečan: zborovodkinja
 
Uroš Vegelj: tuba
Jure Golobič: piščal
 
Slovensko besedilo: Marko Boh
Priredba: Županova torta
Priredba za zbor: Alenka Podpečan in Marijan Dović
 
Mešanje in mastering: Borut Antončič – Bort Ross, Lotos Music studio

Na poti
Županova torta
 
Slovensko besedilo: Tomaž Koncilija
Priredba: Županova torta
 
Županova torta
Tomaž Koncilija: kontrabas, vokal
Robert Fajdiga: banjo
Marijan Dović: violina, vokal
Otmar Zajc: akustična kitara, vokal
 
Mešanje in mastering: Borut Antončič – Bort Ross, Lotos Music studio


Zgodba o Županovi torti se začenja leta 1987, ko so se bluegrassovskima navdušencema Otmarju Zajcu (kitara, orglice, mandolina) in Robiju Fajdigi (banjo, kitara) pridružili Davor Gazvoda (kitara, mandolina, saksofon), Marko Boh (klaviature, harmonika, piščali, tolkala) in Gregor Forte (bas). Rodila se je zasedba, ki je za razliko od elektrificiranih bendov izvajala zgolj akustično glasbo, temelječo na ameriški in slovenski ljudski glasbi, bluegrassu, bluesu, rocku in džezu. Skupina je do leta 1990, ko je prenehala delovati, nastopala po vsej Sloveniji in na področju avtorskega ustvarjanja za seboj pustila več skladb, med katerimi so najbolj znane Stari moj krajJože JožekPupa in Restantska

Po krajšem premoru sta Otmar Zajc in Robi Fajdiga leta 1993 skupino oživila. K sodelovanju sta pritegnila violinista Marijana Dovića, kitarista in pevca Tomaža Marasa – Mota in basista Tomaža Koncilijo. Nova Županova torta se je vrnila k akustičnemu bluegrassu oziroma newgrassu in večglasnemu petju. V studiu Luca so posneli nekaj priredb (Get in the WindOne of These TrainsTwenty-OneWhite Freightliner Blues in Wicked Path of Sin), ki so se vrtele na radijskih postajah, in odigrali več koncertov po Sloveniji.

Odtlej zasedba deluje občasno in nastopa ob posebnih priložnostih, denimo ob otvoritvi novomeškega mladinskega kluba Lokalpatriot (2000), na prvem festivalu novomeške glasbene scene (2006) in nazadnje ob odprtju prenovljenega novomeškega Glavnega trga (2018), kjer so nastopili z MePZ Pomlad Novo mesto. Ob tej priložnosti se je skupina odločila v Studiu Lotos Music posneti še dve tradicionalni skladbi z novim, slovenskim besedilom: priredbo irske Stari moj kraj (Dirty Old Town) v sodelovanju s pevskim zborom Pomlad in bluegrass standard Na poti (Wicked Path of Sin).

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki