Robin Red: Robin Red

0 102

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 17. 9. 2021
Produkcija: Dave Dalone
Dolžina albuma: 48.11 min
Zvrst: AOR revival / Hard Rock
Ocena: 9.0/10


Navadno je bil Robin hud, no če že Hot ne, pa vsaj Hood. Legende gor ali dol, tu je še tisti »rdeči«. Robin Red. Robin, sicer član švedske rock zasedbe degreed, s katerimi zaključuje delo na šestem studijskem albumu, se je lani odločil, da bo poslal svoje demo posnetke naravnost na založbo Frontiers Music Srl. Njeno A&R osebje je bilo nad slišanim navdušeno. Robin je namreč o samostojnem albumu razmišljal vrsto let. Sanjal je o tem da bo ustaril album s katerim se vrača v čase svojih najstniških sanj, ko je odraščal ob zvokih hitov Bryana Adamsa in Jimmyja Barnesa.

Robin je privabil k sodelovanju Davea Dalonea, gonilno silo zasedbe H.E.A.T. Dalone je lahko deklcia vse. Komponist, aranžer, multi-instrumentalist in za povrhu še producent. Dalone je tako tisti jeziček na tehtnici, ki je Redove sanje približal stvarnosti, ali jih celo utelesil. Sam zvok tega albuma, to je prvenca »Robin Red« občasno namiguje, da bi bile lahko posamezne ideje zanj uporabljene tudi na kakšnem izmed H.E.A.T. albumov (seveda v drugačnem produkcijskem in aranžerskem okolju). Pristop zna biti všečen tudi poznavalcem prvenca zasedbe, kjer pa se zadeve na albumu še nekoliko omehčajo, kot je to v skladbi Everlyn, pa tudi kakšnim Palace. Melodičnorockovski album z močno opornico na zvoku in pridobitvah AOR glasbe osemdesetih. Pompa in bombastile ne manjka. Vokal Reda je kot ulit v tako uporabljeni glasbeni recepturi in dvanajst skladb vzdržuje nenehno privlačnost in grabežljiv moment, kot ga tovrstni žanrski revitalizem v letu 2021 ne le potrebuje, pač pa tudi zahteva.

Kiksov ni. Švedski perfekcionizem, osredotočenost, pedantnost in angažiranost nas tudi tokrat ne pušča na cedilu. Vselej, ko se skandinavski glasbeniki lotevajo pisanja glasbe, rezultati stežka razočarajo in album »Robin Red« bo ljubiteljem melodičnih prvin v rock glasbi, ki se pajdašijo tudi z elementi pop glasbe osemdesetih, hipoma zlezel po kožo. Če ne prej vas bo bombastika, ki jo razvija refrenski napev skladbe Freedom, zagotovo v to polnokvrno prepričala.

Album odpira ena najbolj privlačnih in dovršenih kompozicij albuma, to je Don’t Leave Me (With A Broken Heart), ki sta jo napisala Thomas Jakobsson in Björn Axelsson še v začetku devetdesetih. Originalno je bila namenjena famozni švedski umetnici Caroli Häggkvist, ki je sicer posnela zanjo vokale le za prvi demo posnetek, vendar skladbe nikdar ni izdala. Reč je po spletu okoliščin prišla v roke Robinu, ki se ni prav dolgo obotavljal, izkoristil dano priložnost in postal prvi glasbeni izvajalec, ki je torej to skladbo uradno posnel in izdal. Skladba, ki te hipoma odstreli v sredino osemdesetih, z modernimi zvočnimi vzgibi, ki zadržujejo organskost in živo zvočno polnost, in skladba, ki je idealen uvodni katalizator s katerim dobi izdelek potreben izlet in zadrži tudi v nadaljevanju poslušalca ob sebi. Tej skladbi pride ob bok pred koncem NItelife, ki razvija tisti tipski kipeči optimizem brezbrižnih osemdesetih, ki je bil značilen za vibracijo komponiranja klasičnih west coast zasedb tipa Survivor, pa tudi Night Ranger.

Vse stoji na svojem mestu. Spevnost, ultra-muzikalnost, razviti moment drama teatra, ki je kreator vzdražno atmosferične pomp grabežljivosti, dovršene mid-eight pasaže (s solažami vred), opremljanje glavnega vokala s spremljevalnimi vokalnimi harmonijami, šelestenje sintetizatorjev po zvočnem vzoru osemdesetih, sicer občasno umerjeno z bolj klasičnimi retro-Hammond prijemi, itn.. Nad vsem pa seveda stopa v središče pozornosti fenomenalen vokal Robina Reda.  

Dvanajst komadov, pod 50 minut glasbe (dobrih 48 min), absolutna konsistenca kar se kakovosti in izvedbe tiče. Kljub jasno začrtani šabloni komponiranja, kjer že davno tega nihče ne more odkriti tople vode, razvija album zaželeno in privlačno idejno razgibanost. Očitno je naveza Red-Dalone tisti esencialni element celotne poante tega albuma, ki navdaja z mislijo, da je v prihodnje močno zaželeno, da ta kreativna naveza ustvari še kaj tako dobrega kot je studijski prvenec Robina Reda.  

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1.  Don’t Leave Me (With A Broken Heart)
2.  (I’m A) Bad Habit
3.  Everlyn
4.  Freedom
5.  Midnight Rain
6.  Can’t Get Enough
7.  Reason To Survive
8.  Heart Of Stone
9.  Nitelife
10. Head Over Heels
11. Livin’ Dead
12. Living For 

Zasedba:
Robin Red – vokal, spremljevalni vokal, bas kitara
Dave Dalone – kitara, sintetizatorji, spremljevalni vokal, tolkala
Mats Eriksson – bobni
Erik Modin – tolkala
Joan Eriksson – klavir, spremljevalni vokal
Jona Tee – orgle
Petra Eriksson – spremljevalni vokal


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki