Mob Rules : Beast Reborn

0 249

Založba : Steamhammer / SPV Records
Datum izida: 24.08.2018
Produkcija: Mob Rules
Dolžina albuma: 57.28 min
Zvrst: Power Metal


Mob Rules so nemški powermetalci, ki obeležujejo v letošnjem letu 25. obletnico delovanja in dvajseto obletnico izdaje prvenca »Savage Land« (1999). Konec lanskega avgusta je izšel novi in skupno deveti studijski album skupine z nazivom »Beast Reborn«

Bolj pomenljivega naslova album ne bi mogel nositi. Pred časom je skupina osvežila postavo in predhodni studijski album »Tales From Beyond« velja za enega bolj zanimivih albumov njihove diskografije, s katero so se Mob Rules sicer hitro postavili v falango skupin power metal revivala z druge polovice devetdesetih, le da so pri tem s prvencem prvi vlak za las zamudili, zato do tega dne niso uspeli nikdar konkretneje prodreti na sceni tako uspešno, kot nekateri njihovi sodobniki z tistega časa (HammerFall, Primal Fear, Rhapsody, Stratovarius). Bend je v letu 2016 integriral v svoje vrste še enega kitarista in deluje po novem kot sekstet. Izkušeni in sicer izvrstni Sven Lüdke ostaja glavni kitarski soler tudi na novi plošči, ki je polna karizmatičnih in odločnih rifov prave mere udarnosti in nalezljivosti, v oporo pri držanju ritma, pa mu je po novem v postavi Sönke Janssen.

»Beast Reborn« nosi krepko minutažo, to je ambicioznih 58. minut igralnega časa. Z uvodom vred je komadov enajst na albumu. Nekaj aranžersko konkretno raztegnjenih kompozicij (Travellers In Time, Revanent Of the Sea ali War Of Curents), se razvija po vzoru mini power metalskih suit. To izkazuje veliko zrelost skupine, pa tudi novo  ustvarjalno svežino in zalet, ki so ga našli znova Mob Rules.

Lepo število kompozicij nosi to pot izredno smele in posrečene refrenske napeve, ki prinašajo atmosferične vrhunce znotraj skladb in funkcionirajo še posebej bombastično in grabežljivo (to je tudi bistvo dobre power metal kompozicije). Starošolsko powermtalsko. Klaus Dirks ostaja edini originalni član postave, s svojo predstavo na novem albumu, pa znova potrjuje, da gre za izredno dobrega vokalista, ki je razvijal in nadgrajeval svoje vokalne vrline tudi ob izraziti navdahnjenosti nad likom in delom Ronnie James Dia.  Eksplozivnosti n avtoritativnosti tako visoko melodičnemu ter nalezljivemu vokalu nikakor ne primanjkuje.

Ob dejstvu, da je danes power metalska scena rahlo zanemarjena in da se nove generacije ljubiteljev nanj nakurijo le, če je na odru hkrati intenziviran kič in lišp siceršnjih “posnemovalcev” stare šole (Powerwolf, Sabaton,…) ali pa na ekstremnejše metalske veje, ki zahtevajo grčanje namesto petja, so Mob Rules z odličnim novim albumom »Beast Reborn« eni redkih glasnikov skupin prve generacije power metala, ki vztrajajo in kljubujejo v svoji osnovni (šolsko) izpovedni formi okostenelega evro power metala dalje. Pri tem potrjujejo, da so svoje vrline izpilili do maksimuma ter tako z novim albumom ne izkazujejo zgolj velike srčnosti in predanosti žanru, pač pa podajajo tudi spoznanje, da gre za eno najbolj konsistentnih in kvalitetnih power metal skupin prve generacije za katero upajmo, da si v novih časih pridobi več pozornosti in priznanja na občem metalskem prizorišču. To je namreč najmanj, kar si za svojo vztrajnost tudi zasluži.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 8.5 / 10


Seznam skladb:
1. Beast Reborn
2. Ghost Of A Chance
3. Shores Ahead
4. Sinister Light
5. Traveller In Time
6. Children’s Crusade
7. War Of Currents
8. The Explorer
9. Revenant Of The Sea
10. Way Back Home
11. My Sobriety Mind (For Those Who Left)

Zasedba:
Klaus Dirks – vokal
Sven Lüdke – kitara
Sönke Janssen – kitara
Jan Christian Halfbrodt – klaviture
Markus Brinkmann – bas kitara
Nikolas Fritz – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki