Umrl je slovenski glasbeni producent Aco Razbornik

Aco Razbornik (arhiv: Studio Tivoli)
0 286

Aco Rabornik, eno najpomembnejših imen, kar se tiče produkcije slovenskih glasbenih albumov, je preminil v starosti 77. let.

V karieri in v svojem studiu Tivoli, je produciral in posnel preko 500 albumov. Med njimi nekaterim najvidnejšim slovenskim glasbenim ustvarjalcem, pa tudi ustvarjalcem s področja nekdanje skupne države Jugoslavije.

Razbornik, ki si je za svoj doprinos že pred leti zagotovil status absolutne legende kar se glasbene produkcije na slovenskem tiče, se je rodil leta 1946. Vlogo glasbenega producenta je prvič prevzel na kultnem albumu slovenskega kantavtorja Tomaža Pengova z naslovom “Odpotovanja”, ki je izšel leta 1973.

V začetnem obdobju, ko je bil odgovoren, pri oblikovanju zvoka nekaterih najbolj kultnih glasbenih dosežkov, kamor sodijo mdr. edini studijski album tria Oko “Raskorak”, Buldožer prvenec “Pljuni istini u oči” in mini EP “Živi bili pa vidjeli”, prvenec skupine September “Zadnja avantura”, istoimenski prvenec skupine Izvir ter pred tem sedeminčni single taiste skupine “Ljetna afera/Mojih sanj svet”, kot tudi albumi izvajalcev s prostora nekdanje skupine države na čelu s prvima dvema albumoma zasedbe Atomsko sklonište, prvencem zasedbe Gordi z nazivom “Čovek”, albumom Tihomirja Pop Asanoviča “Pop”. Albumi v tem začetnem obdobju so bili posneti po vzoru ‘naredi sam’ in v celoti neodvisno.

V osemdesetih in ob ustanovitvi lasnega studia, ki je premogel tudi 24. kanalno mešalno mizo, pa si je Aco Razbornik zagotovil konkurenčnost na prostoru nekdanje Jugoslavije, v tem studiu pa so se snemali kot po tekočem traku najpomembnejši albumi, ki so postavljali slovensko glasbeno sceno na noge, kot mdr.: Pankrti, Tomaž Domicelj, Andrej Šifrer, Lačni Franz, Janez Bončina Benč, Prizma, Oto Pestner, Janko Ropret, Vlado Kreslin, Don Mentony Band, Sokoli, Martin Krpan, Videosex, Miladojka Youneed, Begnagrad, Borghesia, Mary Rose, Rdeči Baron, Šank Rock, Demolition Group, Magnifico, Laibach, Big Foot Mama in Siddharta. Spisek še zdaleč ni zaključen!

V studio Tivoli se se posneli albumi glasbenih izvajalcev s prostora nekdanje Jugoslavije, kot mdr.: Električni orgazam, Paraf, Mizar, Majke, Josipa Lisac, Arsen Dedič, Oliver Dragojevič, Sead Memič Vajta, Mišo Kovač, Novi Fosili, Tony Cetinski, Zabranjeno pušenje,…

Sicer je bil Aco izjemno pomemben člen tudi pri prenosu znanja na mlajše generacije bodočih tonskih mojstrov, kjer je prav tako zapustil neizbrisljiv pečat.

Zapuščina, ki jo je pustil za seboj ta ikonski producent, zlasti pa vrednost njene substance, ostaja neopisljiva in Aco si je s svojim delom zagotovo postavil kolosalni spomenik večnosti.

Ostajata pa lik in delo Razbornika nesmrtna, neminljiva, zimzelena. Generacije Slovencev preživlja svoje dneve vede ali nevede ob brezčasnih zvokih glasbe, ki jo je oblikoval sloviti slovenski glasbeni producent. Tako je bilo, je in bo ostalo.

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki