“Adijo knapi” – Orlek in Rudarska godba Hrastnik

Orlek 2022 (press/promo)
0 230

200 let je rod za rodom grizel pod zemljo in letos Občina Hrastnik obeležuje 200 let rudarjenja. Zadnji knap je s »herc šaflo« v hunt naložil kuolm pred več kot desetimi leti. Rudarska tradicija v Hrastniku kljub temu živi naprej. Živo jo ohranjajo člani in članice Rudarske godbe Hrastnik, ki bo leta 2023 praznovala častitljivih 170 let.

Ob tej priložnosti so si pleharji zadali poseben projekt – na novo posneti avdio in video za legendarno skladbo Adijo knapi. K sodelovanju so povabili tudi skupino Orlek, ki se je projektu brez zadržkov pridružila. Remake skladbe je pripravil producent Jamirko. Skladba je moderna, z vložkom rapa, ki ga je pripravil Kristjan Adamlje. V rapu se spominja svojega dedka, ki je vsakdanji kruh služil globoko v rudniških rovih.

Rudarska godba Hrastnik in Orleki so spisali novo zgodbo, ki jo posvečajo vsem rudarjem. Naj bo skladba Adijo knapi v spomin in opomin vsem naslednjim generacijam.

Avdio snemanje je potekalo v RSL studiu v Novem mestu. Videospot so godbeniki in Orleki v celoti posneli v Občini Hrastnik. Snemanje je potekalo v rudniških prostorih in rudniškem rovu. Videospot je nastal pod okriljem snemalca in producenta Tomaža Praunsaissa in njegove JP – Jaganath produkcije.

Premierna predstavitev videospota je bila v Delavskem domu Hrastnik v četrtek, 10. 11. 2022. 

Pevec skupine Orlek, Vlado Poredoš, bo dobil tudi nagrado Frana Milčinskega Ježka, ki jo zavod RTV Slovenija podeljuje vsako leto ustvarjalcu za njegove izvirne dosežke in opus v umetnostnih zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo tradiciji žlahtnega Ježkovega duha. Nagrado bo prejel v nedeljo, 27. 11. 2022, v oddaji Nedeljsko popoldne na TV Slovenija 1, kjer bodo Orleki in Rudarska godba Hrastnik skupaj zaigrali pesem Adijo knapi.

Vabljeni tudi na novoletni koncert Rudarske godbe Hrastnik, ki bo 18. 12. 22 v Delavskem domu Hrastnik.

Orleke pa lahko v prihodnjih tednih vidite tudi v živo na koncertnih odrih:

NOVEMBER 2022
Petek, 18. 11. 2022, Leskovica, Stara šola – dvorana Leskovica 1, ob 21. uri
Torek, 29. 11. 2022, DDT – Delavski dom Trbovlje, koncert za zasavske gasilce, ki so gasili na Primorskem, ob 19. uri

DECEMBER 2022
Sobota, 3. 12. 2022, Šentjernej, Kulturni dom, ob 19. uri
Petek, 9. 12. 2022, Bled, ob 18. uri


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki