Alan White (Yes) 14. 6. 1949 – 26. 5. 2022

foto: Kevin Winter / Getty Images
0 209

Alan White, bobnar britanskih progresivnorockovskih velikanov Yes, je preminil star 72 let.

To je potrdila bobnarjeva žena Gigi v posebni izjavi za javnost:

“Alan White, moj dragi mož, naš oče in dedek, je preminil star 72. let na svojem domu v Seattlu 26. 5. 2022, po kratki bolezni.

Skozi njegovo življenje in šestdeset let trajajočo glasbeno kariero, je Alan prerasel mnogim v velik vzor. Priznana rock zvezda privržencem na vseh koncih sveta, član skupine izbranim ter gentleman in prijatelj do vsakogar, ki se je srečal z njim.

Alan White se je rodil v mestu Pelton, v angleškem okrožju Durham, 14. 6. 1949. S šestimi leti se je pričel učiti igranja klavirja, igranja bobnov pa se je lotil pri dvanajstih letih. Prvič je nastopil pred javnostjo, ko mu je bilo trinajst let.

Skozi šestdeseta se je Alan White kalil v številnih skupinah, vključno z: The Downbeats, The Gamblers, Billy Fury, Alan Price Big Band, Bell and Arc, Terry Reid, Happy Magazine (kasneje preimenovani v Griffin) in v skupini Balls, kjer sta mu delal družbo še Trevor Burton (The Move) in Denny Laine (Wings).

Leta 1968 se je Alan White priključil Ginger Bakerjevim Airforce. Šlo je za novo skupino, ki je nasrala na pobudo takrat že bivšega Cream člana, v kateri so sodelovali še drugi priznani glasbeniki iz Anglije, vključno s Steve Winwoodom (mdr. Traffic, solo).

Leta 1969 je Alana Whitea pričakal klic, za katerega je skromni glasbenik menil, .da gre skoraj gotovo za pomoto, dokler se ni prepričal, da je na oni strani sam nekdanji Beatle John Lennon. Ta ga je zaprosil da se priključi Plastic Ono Band. Že naslednjega se je Alan znašel na skupnem letu za Toronto, kjer so mu družbo delali John Lennon, Yoko Ono, Eric Clapton in Klaus Voormann. Album, ki je sledil temu obisku, točneje “Live Peace In Toronto”, se je prodal v milijonih kopij ter se na lestvici najbolje prodajanih plošč zasidral na desetem mestu.

Alanova povezava z Lennonom je obstala, White pa je z Johnom posnel mdr. tudi single Instant Karma ter enega bistvenih albumov Lennonove samostojne kariere, to je “Imagine” pri čemer je White prispeval bobne za naslovno skladbo, pa Jelous Guy in  How Do You Sleep at Night. Alanovo delo z Lennonom je opazil tudi George Harrison, ki je Whitea povabil k sodelovanju na Harrisonovem albumu “All Things Must Pass”, ki je izšel leta 1970 in za katerega je White prispeval bobne mdr. tudi na singlu My Sweet Lord. V tem času je White sodeloval za mnoge druge izvajalce pod okriljem založbe Apple, vključno z Billyjem Prestonom, Rosetto Hightower in Doris Troy.

Alan White se je uradno pridružil Yes 27. 7. 1972. V ekipi je zamenjal Billa Bruforda, ki se je priključil King Crimson. Ob prihodu k Yes je imel Alan White vsega tri dni časa, da se nauči repertoarja Yes za turnejo, ki se je začela 30. 7. 2022 v Dallasu, pred 15.000 glavo množico. Od takrat pa vse do svoje smrti, je ostal Alan White stalni član skupine Yes. Ob ustanovnem članu skupine, to je basistu Chrisu Squireu, ki je preminil leta 2015, velja Alan White za glasbenika, ki je po stažu prebil v vlogi člana skupine Yes, najdlje časa.”


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki