All Strings Detached: Heavy Rain

0 53

Založba: ZARŠ Records
Datum izida: 15.06.2014
Produkcija: Vlado Lešnjak & All Strings Detached
Dolžina albuma: 51.06 min
Zvrst: Alternative Rock
Ocena: 8.5 / 10
Kupi album!


Junijski nalivi so pogosta stvarnost. In v letošnjem juniju ponuja Založba Radia Študent izdelek, ki nosi temu vsled pomenljiv naslov! All Strings Detached je ženski duo Vesne Godler in Jane Beltran. Punci sta prispevali prav vse ideje sami za album »Heavy Rain«, ki je tako njun studijski prvenec. Od besedil, aranžmajev, glasbe. Vse. Prav tako odigrata in odpojeta na taistem albumu vse povsem sami. Nemara vas ta uvodni sestavek spominja na zgodbo o Incurabili, vendar pa je izhodna premisa minimalizma pravzaprav  edina smiselna  stična točka obeh duetov. Razlika v energetskih vibracijah in razpoloženjskih stanjih med dvojicama je namreč  tako izrazita, kot je izrazita razlika med spoloma. Glasbeni ozadji iz katerih izhajata obe glasbenici, ponujata že zavidanja vredno kilometrino, iz tega pa sledi spoznanje večplastne dojemljivosti glasbenega sveta iz katerega črpata siceršnji ustvarjalni navdih. All Strings Detached pa je povsem svojska zgodba, kjer se v prvi vrsti striktno uteleša zgolj kemija kreativnega momenta obeh glasbenic in nikogar tretjega.

All Strings Detached se počutita najbolj ugodno  ob rabi angleškega jezika. Vodilni vokal je opremljen s kuliso brenkanja kitare, ki bazira na rabi skromnih tonalitetnih rešitev, dejansko gre pretežno za rabo nekaj skromnih akordov, ki lahko spominjajo tudi na javno vajo, ali skromno oglaševanje instrumenta. Veliko je brenkanja po odprtih strunah, ki dodajajo  frazam občasno disonantne odzvene, kar prinaša k točkovnemu poglabljanju izbranega razpoloženjskega stanja dane skladbe. Prav v tem je trik, ki vodi v posebnost izkušnje z  All Strings Detahced. Ta vas bo popeljala v omamni svet čutne ženstvenosti, kjer se pretaka koprneča želja po predajanju, a ne za vsako ceno. Le za ceno pravega vzdražnega impulza, ki mora priti od zunaj. Če pristopamo moški do stvari direktno, so ženska bitja pri tehtanju odločitev nekoliko bolj kolebajoča in manj samozavestna.

 Učinek hipnoze v tripoidni atmosferi, ki jo razvija sanjavo ležeren, a mračno zazrt razvoj dogodkov, nikakor ne izostaja. V aranžmaje pritikata punci dobrodošle kontraste flavte, klavirja, večkrat se vokala prepletata (Winter Scene, Balcony). Glavnino reči rešujeta izjemno markantna vokala obeh glasbenic, ki se mestoma zbližujeta tudi kabaretnemu petju. Na albumu ne najdemo potez potez čudaštva,ki bi dišale po avantgardi. Vokalnih ekscesov ob katerih bi vam slučajno krvavela ušesa ni. Izdelek ohranja vseskozi zadovoljiv nivo muzikaličnosti ob siceršnji alternativno rockovski preži.  Spogledovanje z energijo najvidnejših ustvarjalcev na polju kantavtorske glasbe od Nicka Cavea, do Leonarda Cohena, ne izostajajo.

Hude filozofije v smislu aranžiranja skladbe torej ne prinašajo, drugačno štorijo pa orišejo razpoloženjska stanja, ki jih pristno in polnočutno kreirata podoživeta vokala! Ta dva sta goriščni točki albuma »Heavy Rain«. Atmosfera je izrazito mračna, črna, nikakor pa ne skopari z intimno podoživetim čustvovanjem in strastmi ženske voljnosti. Skladbe so zrežirane v povsem umirjenem tempu. Dekletoma se prav nikamor ne mudi, k vsaki potezi ki jo ubereta, pristopata zavzeto in angažirano .   

Ker so skladbe zapeljane v umirjeno sanjavem tempu je občutek, kot bi album zaobjemala ena sama skladba doga preko 51. minut. To je tudi nemara edina resna hiba izdelka, saj ga lahko kdo doživi monotono. Dejansko se mora poslušalec polnokrvno koncentrirati v prvi meri na samo sporočilnost poezije, šele takrat ga vsebina ploščka dovolj zaposli in posledično zadovolji, saj pristopa duo v prvi vrsti do poslušalca z vsebino poezije, medtem ko učinkuje glasbena spremljava iz drugega plana (kot smiselni – atmosferični kontrast besedilne vrednosti izdelka). Zato gre v primeru albuma »Heavy Rain« za zahteven izdelek, ki mu morate posvetiti več rotacij ter povsem odpreti svoja dušo in telo. V erotični zgodbi You Go Deep, kjer postaja ženska duša še posebej ranljiva, je integracija frenetično orgazmičnih izbruhov na vokalu v sredini skladbe še kako dobrodošla poteza, saj z veliko odliko podoživete vokalne improvizacije učinkovito razplamti dinamiko in nepredvidljiv razvoj dogodkov na tem sicer silno melanholičnem, a srčnem in iskrenem osebno intimno izpovednem albumu.

»Heavy Rain« je definitivni posebnež na področju slovenskega alternativno rockovskega podtalja. Gre za smeli prvenec, ki ponuja jasen uvid v izrazne posebnosti glasbenega dosjeja dua All Strings Detached na katere velja biti pozoren tudi v prihodnje, saj gre pričakovati da bo duo, ki poseduje smisel za muzikaličnost in grabežljivo rahločutnost interpretacije, glasbene iztočnice podane na prvencu, v prihodnje dodatno negoval, loščil in evolutivno širil domet njegove izpovedne izkaznice.

avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. I Once Had A Man
2. To Do
3. Winter Scene
4. Studio
5, Nick Cave
6. Balcony
7. Trade Marker
8. If You
9. You Go Deep
10. Slow Mind

Zasedba:
Jana Beltran – vokal, kitara, flavta
Vesna Godler – vokal, bas kitara 


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki