Amon Amarth: The Great Heathen Army

0 98

Založba: Metal Blade Records
Datum izida: 22. 8. 2022
Produkcija: Andy Sneap
Dolžina albuma: 42.59 min
Zvrst: Melodični Death Metal
Ocena: 7/10


  Po treh letih so na zvočnih obalah metalskih navdušencev zopet pristali švedski dolgobradci Amon Amarth in nam po premaganem Covidu, dostavili svoj novi, že 12. studijski album ‘The Great Heathen Army’. Album nosi naslov po koaliciji vikinških kraljestev, ki so leta 865 napadla Anglijo, vodili pa so jo sinovi legendarnega Ragnarja Lothbroka v znak maščevanja za ubitega očeta.

  Uvodna ‘Get in a Ring’ je jezna skladba z umazanim zvokom kitar Olavija in Johana, ki si jo bomo verjetno še najbolj zapomnili po glasbenem videospotu v katerem nastopa rokoborski superzvezdnik Joseph Ruud, poznan tudi kot “Eric rdečebradi”, sam velik oboževalec težkometalne glasbe. Jeza se iz uvodne prenaša na naslednjo, naslovno skladbo ‘The Great Heathen Army’, ki prav tako z jeznimi zvoki in precej morečimi melodijami napoveduje maščevalni prihod Severnjakov v Anglijo leta 865, in posledično zavzetje mesta York.

“We’ve traveled far to claim our right, With vengeance for our father’s death we fight, We’ll put your King’s head on a spike”

  ‘Heidrun’ je melodična pivska skladba, ki v stilu “Raise your horns” opisuje to mitično kozo, ki stoji na strehi Valhalle, se hrani z listi Ygdrassila, iz njenih vimen pa se namesto mleka cedi medica in razveseljuje padle vikinge, ki so si priborili čast onostranstvo prebivati v tej častitljivi “ustanovi”. ‘Oden Owns You All’ se kmalu po izrazito bobnarskem uvodu prelevi v divjajočega razjarjenega soničnega berserkerja, ki se umiri le za kratke antemično melodične predahe.

“Hearts on fire, blood and steel, You will die or you will kneel
Death will follow, you can’t hide, Oden owns you, join his side”

  ‘Find A Way Or Make One’ je klasična AA bojna himna z značilno prepoznavnim ritmom in melodiko in odličnim sodelovanjem obeh kitaristov na solo vložkih, besedilo pa je eno od tistih, ki so Amon Amarth in čas vikingov nasploh naredili tako priljubljene – zgodba o bojevniku, ki se je znašel sam na bojišču proti mogočnemu nasprotniku.

“No matter what thе odds I will never kneel, I trust in ancient Gods and my hеart of steel
So, send your best with wrath, you cannot block my path, Though your arrows block the sun, I’ll find a way or make one!”

  Amon Amarth nadaljujejo z epsko ‘Dawn of Norseman’, ki se preko melodičnih prehodov na sredini v akustičnem slogu dotakne stila melodeatha, ki ga tako spretno negujejo Insomnium. Sledi verjetno najbolj zanimiva skladba ‘Saxons and Vikings’. Besedilo je pravzaprav blatenje eden drugih pred bitko, švedi pa so v goste povabili kar pravega “Saxona” – Biffa Byforda; le-ta odlično odpoje svoje dele, kot se legendi njegovega kova pritiče, je pa tudi sam napisal svoj del besedila, svoje pa sta s kitarskim solom dodala tudi Saxon kitarista Paul Quinn in Doug Scarratt.

“Another day, another fight, The battle rages on
There is no truce in sight, ‘Tween Saxons and Vikings”

  Sledita še zadnji skladbi albuma, ‘Skagul Rides With Me’, še en tipični AA bojevniški napev ter počasnejša in bolj epska ‘The Serpent’s Trail’; filozofska pesem, v kateri sled strupenjače ponazarja labirint skozi območje smrti na poti v pekel, v prenesenem pomenu pa pot, ko se moraš sprijazniti s situacijo in spopasti z “demoni”, da rešiš problem.

“Someone told me, keep your feet, If you are to walk this way
A fearless heart with a steady beat, Or else you may be led astray”

  Amon Amarth so v dolgih letih delovanja ustvarili pravi “brand”, ki ga z lahkoto prodajajo. Vsak, ki je bil kdaj na njihovem koncertu, pa ve, da so le-ti spektakel, ki z leti postaja večji. Z ‘The Great Heathen Army’ skupina ostaja v varnem zavetju znanega in ne tvega roparskih pohodov po drugih deželah kar poraja vprašanje – so Amon Amarth postali skupina, pri kateri kupimo spektakel namesto glasbe? Album je vrhunsko produciran, glasba je odigrana na nivoju, skladbe so tipično Amon Amarthovske, a po koncu poslušanja se še vedno poraja občutek, da nekaj manjka.

Avtor: Sebastijan Videc


Seznam skladb:
1. Get in the Ring
2. The Great Heathen Army
3. Heidrun
4. Oden Owns You All
5. Find a Way or Make One
6. Dawn of Norseman
7. Saxons and Vikings (feat. Saxon)
8. Skagul Rides With Me
9. The Serpent’s Trail

Zasedba:
Johan Hegg – vokal
Olavi Mikkonen – kitara
Johan Söderberg – kitara
Ted Lundström – bas kitara
Jocke Wallgren – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki