Amon Amarth – Tolkienova gora usode, ki je vstala tudi nad Furlanijo (2017)

0 148

Lokacija: Majano / Area Concerti Festival / Italija
Datum: ponedeljek, 07.08.2017


Letošnji festivalski program mesteca Majano, ležečega dobrih deset kilometrov severozahodno od italijanskega Vidma, je pripeljal v ponedeljek dne 07.08.2017, dve, med ljubitelji težkih zvokov nove generacije izjemno priljubljeni švedski melodični death metal zasedbi, ki sta pravzaprav vseskozi na odrih. Zato ne čudi, da sta med trumami ljubiteljev težkih zvokov, tudi zelo iskani. Kombinacija Amon Amarth in Arch Enemy.  Izvrsten tandem torej!

Navkljub temu, da so se organizatorji vsakoletnega festivala v Majanu letos znova odločili vpeljati plačljivost koncertov (kdor se še spominja je bil lanski nastop Anthrax zastonj!), je (zlasti) mladež lepo zapolnila travnato zelenico, ležečo streljal stran od prikupne parkovne površine v središču mesteca, znotraj katere je že lep čas pred pričetkom koncertnih dejanj, od preliti pijači, že veselo vrelo.

Ura je odbila devet zvečer, ko so na oder stopili Arch Enemy. Ti so dobili na razpolago vsega 40. minut, zato so v kratki minutaži brezmilostno valili komad za komadom in govorjenja je bilo bore malo. Bend je tik pred izdajo novega studijskega albuma in tako se je tudi začel koncertni nastop skupine. S sveže izdanim singlom The World Is Yours, ki naznanja prihajajoči novi studijski album skupine. Arch Enemy je vselej užitek gledati. Gre za skupino, ki je tehnično izvedbeno do potankosti izpiljena ter neverjetno uigrana. Alissa White-Gluz sicer malo dekletce in kot radi pravijo – strup je v majhnih stekleničkah, prinaša v skupno še nekaj dodatnega glama in kiča v primerjavi z njeno predhodnico, od katere je uspešno »posvojila« izrazit in neverjetno prodoren ter prepričljiv »growl«. Dobro. Koliko je pomoči z mešalne mize pri tem, ne bom razpredali, je pa lepo gledati vokalistko, ki za razliko od svojih številnih vrstnic pač grča in ne poje . Zvok je bil kakovosten. Govorim o celokupni zvočni sliki. Micahel Amott in Jeff Loomis sta znova briljirala v dlakocepsko odmerjenih solažah, bend je razvijal izrazit »groove«, temelječ na pečatnih in prodornih kitarskih frazah, za katerega je odgovoren dolgoživi in še vedno neverjetno dinamičen in vzkipljiv ritem tandem Erlandsson/D’Angelo. Prednjih nekaj vrst se je krepko vrtinčilo ob topovskih detonacijah Arch Enemy, za katere je bil ta nastop prikupen, kratek postanek v sklopu poletnih nastopov, na katerih jim ni problem zaigrati tudi enkrat daljše koncerte. So pač neverjetno izkušeni in rutinirani. Po vrhu vsega pa svojo formo zgolj stopnjujejo. Jesenska turneja se namreč nezadržno bliža. Koncert, katerega bo potrebno obvezno podoživeti v razširjeni različici, dne 30.09.2017, ko bodo Arch Enemy nastopili torej v sklopu nove turneje in v vlogi headlinerjev tudi v ljubljanskem CUK Kino Šiška.

Sledilo je eno in pol urno druženje s spektaklom, ki sliši na ime? Koncert Amon Amarth. Skupino smo užili nedavno tega v sklopu letošnje izdaje Metaldays festivala, kjer so tako rekoč postali skozi leta kar ponarodela skupina. Nastop skupine v v Majanu se niti ni mnogo razlikoval od tistega kar smo doživeli v Tolminu, pa vendar. V Italiji je po novem raba pirotehničnih pripomočkov prepovedana, zato so spremljale tokratni Amon Amarth spektakel le dimne zavese, ob seveda siceršnji polni scenografiji, kjer znova ni manjkalo zabavnih kulis nordijske zapuščine in mitologije. Druga razlika je bila ta, da so Amon Amarth v Majanu nastopili v popolnoma suhem vremenu, zato s postavitvijo logistike za razvoj optimalne zvočne hrupnosti ni bilo težav in nad Majanom je treskalo in kipelo, v polnokrvnem iztržku. Tretja razlika je bila ta, da je bilo seveda obiskovalcev znatno manj. Manj, kot polovico glede na primerjavo z nastopom Amon Amarth v Tolminu. Opazka minornega pomena, pa vendar. No in nenazadnje, skupina si je drznila kanček spremeniti set listo in je tako namesto Tattered Banners and Bloody Flags zaigrala  With Oden on Our Side, ki jo je tako po letu 2011 prvič znova vrnila v svoj koncertni repertoar. Melodije, ki se pnejo nad riffi so dokaj oguljene in že slišane, vendar pa skupina ta, pohujšljivo melodični element, svoje glasbene izkaznice, kompenzira s teatrom Johanna Hegga, ki je znova potrdil, da ostaja karizmatični in neverjetno simpatični šovmen iz pravega testa, tudi s pravim kančkom smisla za humor. Gorostasi vokalist je hipoma pridobil publiko na svojo stran in ta mu je znova jedla iz roke. Amon Amarth so sicer izvrstno uigrana koncertna mašinerija. Izvedbenih mimostrelov ni bilo zaznati. To niti ne čudi. Nastopajo namreč nepretrgoma, turneja posvečena promociji aktualnega studijskega albuma »Jomsviking«, pa se je zavoljo izredne uspešnosti, tako posledično prevesila globoko v drugo leto. Ob vseh vikinških obiskih mečevalcev, suličarjev, lokostrelcev, pa vse do Heggovega finalnega naskoka na zlobnega zmaja v zaključni Twilight of the Thunder God, katerega je seveda pokončal s Thorovim kladivom, je bilo nekaj jasno. Koncert Amon Amarth ostaja v letu 2017 pač poseben koncertni spektakel in garant velike zabave. V kolikor niste goreči oboževalec skupine, kateri so seveda prišli znova globoko na svoj račun, vam ostane najmanj izvrstna bera velike odrske zabave, ki jo priredi pač novodobno srečanje s to skupino. Kam jih bo nesel čas v prihodnje, ve sam vrag. Vseeno pa si bo skupina zagotovo odmerila najprej krepko dozo počitka in zasluženih počitnic. Za njo je namreč izjemna koncertna kilometrina. 

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik

ARCH ENEMY:

 1. Tempore Nihil Sanat (Prelude in F minor, taped intro)
 2. The World Is Yours
 3. Ravenous
 4. War Eternal
 5. My Apocalypse
 6. You Will Know My Name
 7. Under Black Flags We March
 8. As the Pages Burn
 9. Dead Eyes See No Future
 10. No Gods, No Masters
 11. We Will Rise
 12. Nemesis
 13. Enter the Machine (taped outro)

AMON AMARTH:

 1. The Pursuit of Vikings
 2. As Loke Falls
 3. First Kill
 4. The Way of Vikings
 5. At Dawn’s First Light
 6. Cry of the Black Birds
 7. Deceiver of the Gods
 8. Destroyer of the Universe
 9. With Oden on Our Side
 10. Death in Fire
 11. Father of the Wolf
 12. Runes to My Memory
 13. War of the Gods
 14. Raise Your Horns
 15. Guardians of Asgaard
 16. Twilight of the Thunder God
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki