Arctic Rain: The One

0 119

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 7. 8. 2020
Produkcija: Arctic Rain
Dolžina albuma: 44.33 min
Zvrst: Melodic Rock/AOR
Ocena: 8.5/10


Arctic Rain so nova melodična in hardrockovska zasedba, združena ob izkušenem in prekaljenem klaviaturistu Petu Alpenborgu, ki črpa navdih iz vplivov AOR glasbe osemdesetih. The One je prvenec skupine, ki je izšel v začetku avgusta, nikjer drugje kot pri italijanski založbi, ki je edina malo večja in opaznejša na planetu, ki vztrajno skrbi za zapuščino AOR in melodičnorockovskih glasbenih vsebin.

Arctic Rain ne dostavljajo glasbene revolucije, kar ste lahko razbrali že   iz zgornjega odstavka. Vzdržujejo revitalizem starih časov, trkajo na srca nostalgije zlatih osemdesetih, ko so na glasbenih lestvicah mešali štrene Foreigner, Def Leppard in Journey. Tudi sami aranžmaji in melodije nemalokrat asociirajo na glasbene elemente prej omenjenih (refreni Madeleine, Free My Mind, Lost), zelo vplivnih ter komercialno uspešnih rock velikanov.

Skandinavci so od nekdaj veljali za izvrstne komponiste v tem žanru. Nosijo bogato zapuščino (Talisman, 220 Volt, Renegade, Street Talk …), v novi dobi pa deluje kar lepa bera skupin, ki so bodisi povsem nove in kar priljubljene (npr. Eclipse) bodisi starejše, ki so se obnovile, kot npr. Dalton ali Treat. Arctic Rain so sicer nova zasedba, ki pa jo  sestavljajo glasbeniki z bogatimi izkušnjami. Alpenborg slovi po izredno ostrem ušesu in pretanjeni čuječnosti, zato je v preteklosti sodeloval s številnimi skupinami in izvajalci, ki so krepostno opazna na sodobnem melodičnorockovskem zemljevidu sveta, da so te dosegale največji muzikalni izplen in kar se da visok nivo bombastične grabežljivosti: Revolution Saints, House Of Lords, Issa, All 41, Toby Hitchcock, Sunstorm in Kee Of Hearts.

»The One« je silno dopadljiv in nalezljiv melodičnorockovski izdelek. Produkcija dosega izredno všečno ravnovesje v zapolnitvi zvočne slike z blago pobudo, ki jo prevzema kitarsko fraziranje – to na trenutke prejema tudi priostrene zvočne konice heavy metala. Za grabežljivost skrbi pompozna raba slikovite zvočnosti sintetizatorskih zaves. Album zveni živo, dinamično, »bendovsko«, in ker so skladbe skomponirane z dotikom perfektnega navigiranja skozi domet muzikalnosti, zgrabijo v poslušanju na prvo žogo. Nagovarjajo z lahkotnostjo in takojšnjo nalezljivostjo. Skandinavski perfekcionizem zahteva tudi plasma kitarskih solaž v mid-eight pasažah in tudi za to skrbi velika pretanjenost in čut kitarista Magnusa Berglunda. Zelo pomemben jeziček na tehtnici je vokal Tobiasa Jonssona, ki je pravi predstavnik skandinavske šole. Pristopa pretežno s čisto vokalno in visoko muzikalno eksplozivnostjo, ki je dominantna v sleherni legi, vokalna moč in avtoritativno »diktiranje« verzov pa ga niti za hip ne puščata na cedilu. Jonssonov vokal je pravzaprav bistven element za doseganje takojšnje popadljivosti albuma.  Ker je Alpenborg z ekipo seveda zapisan veliki preciznosti in angažiranosti, kar izhaja iz velikega čuta za marljivost in že kar pregovornega skandinavskega perfekcionizma, so vse skladbe izdatno opremljene z bogatimi spremljevalnimi vokalnimi harmonijami (kontrastiranje refrenov), kar prispeva k dvigu pompoznosti albuma.

Četudi malo Slovencev sploh posluša tovrstno glasbo, pa je na drugi strani album »The One« poln perfekcije, kar pomeni, da je na njem nanizan lep izbor kakovostno enakovrednih skladb. Album razvija konsistenco in je v tem oziru v vsem prepričljiv. Hudič je le spoznanje, da je vse to nekdo nekoč in davno tega že igral. Vseeno bodo tisti levjesrčni navdušenci, strogo zapriseženi prvinam AOR glasbe in melodičnega hard rocka, našli tudi v albumu »The One« obilo zadostitve, radostne zabave in užitkov.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Love Of My Life
2. Lost
3. Friends
4. Night After Night
5. Free My Mind
6. Give Me All Of Your Love
7. Lift Me Up
8. The One
9. Breakout
10. Madeleine
11. Take Me To Your Heart

Zasedba:
Tobias Jonsson – vokal
Pete Alpenborg – klaviature
Magnus Berglund – kitara
Gert Daun – bas kitara)
Jonas Jönsson – bobni


Arctic Rain – Give Me All Of Your Love (uradni video)
Arctic Rain – “Friends” (uradni besedilni video)
Arctic Rain – “Lost” (uradni video)
Arctic Rain – “The One” (naslovnica)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki