Bathory sprejeti v švedsko ‘glasbeno palačo slavnih’

0 61

Bathory, švedski avantgardni black metalci, so bili 27. 5. 2021 sprejeti v švedsko verzijo ‘glasbene palače slavnih’. Ob Bathory je ta posebna čast doletela še sledeče švedske izvajalce: Py Bäckman, Björn Skifs, Timbuktu in Lisa Nilsson. Organizatorju letošnjega dogodka pa se je ob tem zapisalo sledeče:

“Iz podzemlja Stockholma v svet metala. Mnogo prej preden je švedski heavy metal postal uspešen izvozni produkt, so Bathory že obstajali. Skupina ni prodala mnogo albumov, prav tako pa jo je bilo zelo težko ujeti na televiziji ali v časopisih. Bili so ‘underground’ skupina. Kljub temu, so s svojo dejavnostjo skozi čas z vplivom zajeli svet na globalni ravni, kar je nekaj o čemer večina Švedskih glasbenikov, ne glede na žanr, lahko le sanja.”

Bathory so ustanovili leta 1983 Jonas Åkerlund, Frederick Melander in Ace Forsberg. S surovostjo punka prevzeto od Motörhead, je skupina ustvarila novo vrsto glasbo trdozvočne narave, ki je kasneje prejela oznako black metal.

Bathory so vzeli ime po Elizabeti Bathory, Madžarski vojvodinji, ki je morila mlada dekleta v banjah krvi. Besedila so se naslanjala na satanizem, rumena koza na prvencu skupine, pa je skozi čas obveljala za enega največjih simbolov ne le black metala, pač pa tudi heavy metal in hard rock glasbe nasploh.

Včasih velja rek, da so vsi, ki so si v poznih šestdesetih letih kupili albume skupine Velvet Underground, ustanovili svoje skupine. Tako je tudi z Bathory. Potem ko so se pojavili, so vzniknile številne black metalske zasedbe po celotnem globusu.

Leta 2004 je Ace Forsberg, sicer znan kot Thomas “Quorthon” Forsberg, pri 38. letih preminil zaradi zastoja srca. To je pomenil tragični konec skupine. Z njegovo smrtjo so misteriji o njem in skupini rasli dalje.

Bathory so izdali 12 studijskih albumov. Istoimenski prvenec skupine je izšel leta 1984, zadnji album pa “Nordland II” pa leta 2003.

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki