Big Bad Wolf: Outrage Of Modesty

0 98

Samozaložba:
Leto izida: 2018
Produkcija: Matej Srebrnič & Stane Zupančič
Dolžina albuma: 43.35 min
Zvrst: Heavy Metal


eliki zlobni volk nastopa v mnogih vlogah našega vsakdanjika. Zlasti zaradi zelo dobrega apetita, se je še posebno dobro vtisnil v spomin.  Najdemo ga v mnogih basnih in pripovedkah, svojo verzijo  pa je nekoč davno tega ustvaril tudi Walt Disney. No zelo dobro ga med drugim poznata tudi Rdeča Kapica in Ezop. Kakorkoli, bil je že skrajni čas, da tudi Slovenska metal in rock dobita svojega. Ta se je utelesil v petčlanskem kolektivu iz Ljubljane, ki je v letošnjem letu povil studijski prvenec stilsko imenovan, kot »Outrage of Modesty«.

»Uglajeno besna«, kosmata in tulečega laježa polna beštija, je prej popoln hedonist in narcisoidni porednež, kot pa dejansko zlobni škodljivec, čeprav zna biti tudi vsakem primeru krepostno poreden. No, najmanj ljubko nagajiv. Big Bad Wolf so veliki ljubitelji stare šole metala, tako tistega britanskega, kot tudi stare šole ameriškega starošolskega speed in thrash metala (denimo skladba Punisher). Obenem pa se preko odločnih in izredno suverenih 44. minut igre, ta nadvse smeli prvenec vtisne v spomin zlasti, kot navdahnjeno delo nad likom velikih pankrtov rock’n’rolla, to je nesmrtnih Motorhead. Definitivno zanimiva glasbena zmes tudi za ljubitelje Venom.

Dvanajst hitrostnih rušilcev, ne sklepa kompromisov in ne pušča za seboj preživelih. Odlična živa in dinamična produkcija z razvneto zaveso masivnega zvočnega zidu kitarske rifaže in rožljavo trgajoče bas linije v protiuteži zvočne slike, se vseskozi strumno kotali na podvozju bobnarskega torpediranja. V vse to je vpet grlen, odrezavo nosljav, a neverjetno prodoren in avtoritativen vokal iz katerega občasno vejijo tudi alkoholni hlapi. Ostro in brezkompromisno. Vendar, kot povedano. Gre za izredno smelo mešanico opisanih vplivov, ki so izpostavljeni v drugem odstavku tega čtiva. V tem oziru so Big Bad Wolf revitalisti stare šole. »Outrage of Modesty« sicer še kaže nekatere znake začetniške naivnosti, česar generator je pri komponiranju seveda srčna želja po dokazovanju in to ni nič slabega. A je teh trenutkov silno malo, kar je hvale vredno glede na to, da govorimo o studijskem prvencu. No obenem pa bi lahko bil, glede na stilsko enovitost in osredotočenost glasbenega dosjeja skupine, v ponujeni minutaži igranega časa, kanček krajši (za dva komada krajši).  

Bend pristopa z žarom in v igri čutiš izreden naboj ter zavzetost peterice, ki ne prenaša nobenega studijskega lepotičenja in kozmetike, kot tudi ne »prelestno letečih« visoko muzikaličnih napevov, ki bi delovali karokoli pompozno ali bombastično. Gre za surovo slečen in pobalinski napad izvrstne mešanice starošolskih metal prvin, podloženih z rock’n’roll kinetiko ritem linije. Ob tem ni težko izluščiti, da uspeva Big Bad Wolf že na prvencu rezati glasbeno špuro, ki deluje prepoznavno in to je silno pomembno pri utrjevanju glasbenega dosjeja, za katerim stoji skupina. Ne prinašajo glasbene revolucije, delujejo pa  neverjetno prepričljivo , srčno in sveže. Četudi, bi Big Bad Wolf pripadali generaciji letnikov, ki so postavili na noge NWOBHM in/ali ameriški old school speed/thrash metal na noge, ne bi igrali mnogo drugače.  

Kvintet je izredno dobro uigran, v fokus glasbene usmeritve pa skalibriran na isto valovno frekvenco. Pet članov diha za isto stvar in ta enoviti fokus ni težko začutiti v sami igri in komponiranju materiala. Album »Outrage Of Modesty« je kot prvenec silno enovit, strogo fokusiran visoko oktanski vnetljivec, ki nosi vse kar mora nositi metalska »nespodobnost« uporniške premise in kar zahteva potentna doza rock’n’roll obešenjaštva. Oboje hkrati torej. Fantje so skrbno loščili komade za prvenec. To dokazujejo tudi instrumentalne pasaže v mid-eight delih, kot kitarski ornamenti nad nekaterimi frazami.  »Outrage of Modesty« prinaša torej jedri pušeljc smotk dinamita, s katerim si boste lahko konkretno počesali vaše lasišče in prečistili sluhovode. Prvenec kot se šika torej.  Kot uvodni korak v kariero mlade in nadebudne skupine gre izredno čvrst temelj, na katerem upajmo, da bo skupina gradila in zorela tudi v prihodnje.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 9.0 / 10

Skladbe:
1. Dingo Fever (02:46)
2. Bow to Your King (03:46)
3. Ocean of Madness (03:07)
4. Cider Hammer (03:52)
5. Punisher (03:09)
6. Faith no More (04:40)
7. Release the Spiders (04:16)
8. Rattlesnake (03:43)
9. Rock ‘N’ Roll Love (03:42)
10. Belgrade 41 (04:03)
11. Big Bad Wolf (03:27)
12. Colours of the Night (02:57)

Zasedba:
David Arnand Rajapakse – vokal
Andrej Golja – kitara
Rok Kogoj – kitara, spremljevalni vokal
Damjan Rajapakse – bas kitara
Stane Zupančič – bobni


Big Bad Wolf – Punisher (avdio zvočni zapis)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki