Black Swan: Shake The World

0 231

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 14.02.2020
Produkcija: Jeff Pilson
Dolžina albuma: 57.08 min
Zvrst: Hard Rock
Ocena: 9.5 / 10


Black Swan je še en “ventil za pobeg” glasbenikov, ki pripadajo članstvu svetovno znanih skupin in so zlate čase preživljale v osemdesetih ali na prelomu osemdesetih v devetdeseta, pa danes še vedno delujejo in jih držijo pri življenju seveda krila stare slave. Black Swan namreč združujejo pod okrilje štiri izjemne glasbenike in sicer vokalista Robina McAuleya (McAuley Schenker Group), basista Jeffa Pilsona (ex-Dio, ex-Dokken, Foreigner), superkitarista Reba Beacha (Winger, Whitesanke) in bobnarja Matta Starra (Mr. Big, Ace Frehley).

Dejansko so poteze takšnega povezovanja dobrodošle. Če zadeva seveda vžge. Takrat ima takšna formacija gotovo v rokah svojevrstno glasbeno karizmo oziroma izpovedni dosje, če pa ne drugega, pa vsaj učinkovito kliče po nostalgiji nekih časov, ko so se nizala zlata leta rock’n’rolla in je spomin nanje vselej lep. Black Swan imajo na prvencu »Shake The World« oboje.

Prvo kar takoj zbode v uho, je neverjetna ohranjenost škotskega vokalista Robina McAuleya, ki ob primerjavah studijskih posnetkov iz osemdesetih, ko je sodeloval s Schenkerjem, naravnost briljira, saj mu služi vokal še vedno potentno, prodorno in dominantno. Premaguje odločno vse linije. Visoke, najvišje. Ob vsem tem dodaja tisto prepoznavno raskavost, ki je zanj značilna. Potem pa so tu trije odlični glasbeniki oziroma veliki mojstri svojega posla. Garant, ki dostavlja vselej izjemno eksekucijo v polju hard rocka. Vprašanje je le koliko navdahnjenosti so pri pisanju materiala za prvenec »Shake The World« prinesli s seboj v studio. Če se omejimo le na Reba Beacha, učinkuje njegova kitara v fraziranju, v soliranju na Black Swan prvencu znatno bolj Wingerjevsko, kar je šlo pričakovati, saj so Winger sicer Rebova matična skupina, ta Izjemni kitarist pa demonstrira preko albuma znova nekaj neverjetnih eskapad dihjemojoče sonično-blazne virtuoznosti, v čemer razvija svoj zvočno izpovedni unikat, ki ostaja nedotaknjen. Beach dobesedno žari in sije preko tega albuma. Ne le v mid-eight pasažah, izjemno spretno okrašuje prehodne dele in same vodilne fraze. Ohranja izjemno duhovitost in iskrivost, skladbe pa na tak način pridobivajo na izjemni dinamiki in razgibanosti. Jeff Pilson je pomemben zlasti kot aranžer, producent, komponist in v tem se je izkazal za esencialen element, ki je spravil Black Swan od ideje vodilnih šefov založbe Frontiers Music Srl., v vsem na moč kredibilno, do njene realizacije. Njegova bas kitara dostavlja na komadih vseskozi kontrastno zvočno in atmosferično protiutež Beachevemu fraziranju, saj reže kot armirano jeklo skozi beton, ko razvija rožljavi žvenket. Bend razvija tudi izredno funky groove kinetiko, kot je to povzeto v koketnih ritmih She’s On To Us ali Big Disaster. Ni skrivnost da je v kompozicijah pretanjeno vpet oziroma jedrnato podtaknjen element bluesa. The Rock That Roll Away dostavlja, kot pove sam naslov komada, rock’n’rollerski drvež in nagovarja v besedilih hudomušno.

Glasbe je preko 57. minut. Ljubitelji klasičnega hard rocka boste navdušeni. Niso Winger, niso Dokken, niso Foreigner (čeprav je Sacred Place kandidat za »izgubljeno Foreigner klasiko« ) in niso MSG, pač pa svoja štorija, ob kateri bodo prav tako strnili svoje vrste vsi ljubitelji ravnokar naštetih skupin. McAuley poje, kot bi želel da raznese mikrofon in bo jutri konec sveta. Refreni razvijajo atmosferični krešendo, nasploh točke, kot so Make It There, Immortal Soul, ali uvodna Shake The World (vokalna melodija nosi nekaj Dio karizme), ki v refrenski grabežljivosti hipoma zlezeta v uho. Black Swan razvijajo precej pompa, znajo pa postreči tudi z bolj mračnim teatrom razvoja dogodkov (Johnny Came Marching). Album drži poslušalca v vrhunski teatralni napetosti, komadi so izredno spretno produkcijsko in izvedbeno nabrušeni. Refren skladbe Unless We Change in mi eight pasaža dostavljata rahli komponistični odklon na album, saj deluje tako komad blago Queenovsko in ta odklon je zelo dobrodošel. Hecno dovolj a še bolj Queenovsko nagovarja sklepna skladba Divided/United, s katero se sklene odlični »Shake The World« posebno svečano.

Black Swan so dostavili vrhunski album. Vrhunski prvenec in kot namiguje njegov naslov, z njim konkretno zatresli svet. Album je natanko tisto, kar lahko pričarajo in dostavijo le stari izkušeni mački, ki so dihali hard rock v osemdesetih. Izredno nostalgičen album, s katerim bi Black Swan dosegli takojšnji komercialni uspeh, če bi ga izdali v osemdesetih. Glede na to, kako hitro je bil ustvarjen je prav neverjetno, koliko navdiha in idejne iskrivosti je dostavil. Odlična reč!

avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Shake The World
2. Big Disaster
3. Johnny Came Marching
4. Immortal Souls
5. Make It There
6. She’s On To Us
7. The Rock That Rolled Away
8. Long Road To Nowhere
9. Sacred Place
10. Unless We Change
11. Divided/United

Zasedba:
Robin McAuley- vokal, spremljevalni vokal
Reb Beach- kitara, spremljevalni vokal
Jeff Pilson- bas kitara, akustična kitara, klaviature, spremljevalni vokal
Matt Starr- bobni, tolkala


Black Swan – Shake the World (uradni video)
Black Swan – Big Disaster (uradni video)
Black Swan – Make It There (uradni video)
Black Swan – Shake the World (naslovnica albuma)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki