Blaze Bayley: War Within Me

0 143

Založba: Blaze Bayley Recordings
Datum izida: 9. 4. 2021
Produkcija: Blaze Bayley & Chris Appleton
Dolžina albuma: 42.01 min
Zvrst: Heavy Metal
Ocena: 8.5/10


Blaze Bayley – ime ki za uvod ne potrebuje gromoglasne spremljave zvonov, je človek, ki je prepeval z Wolfsbane, Iron Maiden, se podal na samostojno kariero, na kateri vztraja od leta 1999, ko je izšel fascinantni prvenec »Sillicon Messiah« (2000) in človek, ki je dal dušo in srce za metal.

Leta so tekla. Blaze Bayley se je prebijal s svojo skupino na klubski sceni, nekaj na kar je bil navajen tudi z Wolfsbane, obenem pa je v navezah z različnimi glasbeniki ustvarjal zelo dobre albume. No, zadnjega med resnično dobrimi, to je »Promise And Terror« (2010), je Blaze Bayley izdal leta 2010.  Pred 11. leti. Tistega leta, točneje na praznik dela 1. 5. 2010, je nastopil v klubu Kompleks, v Ravnah na Koroškem, koncert pa je organiziral danes svetovno uveljavljeni slovenski glasbenik Tilen Hudrap, sicer basist legendarnih nemških heavy metalcev U.D.O. Ahhhh, ti sladki spomini.

Prevrtimo naprej. V vmesnem obdobju je Blaze Bayley izdal štiri precej povprečne albume. Med njimi je bil »King Of Metal« (2012), celo podpovprečen, potem pa je temu sledila »Infinite Entanglement« trilogija. Konceptualizirana zgodba v treh delih je bila sicer ambiciozno in širokopotezno zastavljeno delo, a je vsak izmed treh albumov zapuščal občutek, da je v skladišču ostalo še mnogo neporabljenega dinamita in ostale municije.

No, tri leta po izidu albuma »The Redemption of William Black – Infinite Entanglement Part III«,  je tu torej skupno deseti album pevca – vštevši tudi tistih pet, ki so izšli pod oznakama Blaze in Blaze Bayley Band. Očitno je Blaze Bayley najmočnejši, ko se ukvarja s svojimi notranjimi demoni, na kar namigujeta besedilo najhitrejše, najbolj abrazivne, to je naslovne skladbe novega albuma. Je pa Bayley spisal tokrat besedila tako, da gre za več zaključenih albumskih zgodb, pri čemer je poklonil dve izmed skladb tudi Nikoli Tesli in Stephenu Hawkingu. Pravzaprav je novi album posnet ob sodelovanju ekipe glasbenikov, ki je z Bayleyem posnela že pretekle tri albume in odigrala toliko koncertov, kot nobena Bayleyeva prejšnja postava. Gre za člane skupine Absolva, na čelu z izvrstnim kitaristom in komponistom Chrisom Appletonom. In rezultat je prinesel nov odlični album.

»War Within Me« je poln himničnih jurišnic. Natanko deset jih je in album je dolg komaj 42 minut. Torej gredo komadi hitro skozi dejanja in ovinkarjenja ne poznajo. Pretočnost albuma je vrhunska. Klofute izvrstno ošiljenih heavy metalskih rušilcev, ki zgrabijo z epsko bombastiko in prodorno rifovsko udarnostjo, si sledijo druga za drugo in prinašajo v poslušanju resnično velik užitek. Album se dejansko zatakne v predvajalniku. In takšnega občutka Bayley ni dostavil vse od albuma »Promise And Terror«. Gre za nov klasično zasnovan heavy metal album, ki je vsebinsko seveda zbližan s prvinami N.W.O.B.H.M.-ja in seveda Iron Maiden. Je pa obenem zanimivo spoznanje, da kupčuje »War Within Me« z elementi power metala, kar je v karieri legendarnega pevca svojevrstno presenečenje. Nemara prav zavoljo vseh teh epskih okrasnih vključkov, ki se jih poslužujejo Appleton in kompanija v strukturah komadov in pa kombinacije neverjetno grabežljivih in spevnih refrenov, ob katerih si ni težko priklicati v živo pred oči vsak klubska srečanja z legendarnim pevcem in njegovo spremljevalno ekipo, vštevši tistega nepozabnega v Ravnah na Koroškem.

S tem albumom se je Blaze Bayley vrnil na nivo komponiranja albumov  »Man Who Would Not Die« (2008) in »Promise And Terror«. To pomeni, da je z »War Within Me« ujel tudi priključek s prvimi tremi klasikami svojega diskografskega opusa. Tudi vokalno se je znova Bayley znašel izredno dobro. Njegov značilno zamolklo votel, srednje do nižje intoniran vokal, je spravil v okolje kompozicij, znatno bolj optimalno ter navdahnjeno, kot je to veljalo na prejšnjih nekaj albumih. Tudi produkcijsko dihajo komadi na »War Within Me« z neverjetno prodornim in vehementnim zamahom. Kakovostno stojijo kompozicije povsem enakovredno druga ob drugi. Bayley ne prinaša česa še neslišanega, prinaša pa po daljšem času znova album, ki je v enem kosu neverjetno kompakten in prepričljiv manifest očitno novo najdenega navdiha, s katerim je končno polno kapitalizirala svoje talente tudi ekipa spremljajočih glasbenikov, na čelu s fascinantnim Chrisom Appletonom.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. War Within Me
2. 303
3. Warrior
4. Pull Yourself Up
5. Witches Night
6. 18 Flights
7. The Dream of Alan Turing
8. The Power of Nikola Tesla
9. The Unstoppable Stephen Hawking
10. Every Storm Ends

Zasedba:
Blaze Bayley – vokal

Chris Appleton – kitara, spremljevalni vokal
Karl Schramm – bas kitara, spremljevalni vokal
Martin McNee – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki