Bloodbound: Creatures Of The Dark Realm

0 88

Založba: AFM Records
Datum izida: 28. 5. 2021
Produkcija: Bloodbound
Dolžina albuma: 45.04 min
Zvrst: Power Metal
Ocena: 9.0/10


Po odlično sprejetem “Rise Of The Dragon Empire” so Švedi Bloodbound znova visoko dvignili svoje kladivo in se zagnali v boj z grozljivimi spakami mračnih prostranstev onostranstva, kar zaobjema poslanstvo albuma “Creatures Of The Dark Realm”. Če ste ljubitelji lika in dela skupin Sabaton, Powerwolf in tudi zgodnje ere Nightwish, boste zagotovo našli kaj dovolj vznemirljivega ter privlačnega tudi v pridigarstvu Bloodbound. Privrženci te skupine, ki bo na sceni kmalu prisotna že dve dekadi to predobro vedo. Vendar bend ni od začetka tako nagovarjal poslušalcev. Tako zvoči zlasti na zadnjih dveh izdelkih. No, in sedaj tudi na tretjem, ki je naravnost povedan znova odličen. Z njim vzdržujejo Bloodbound kreativno kakovostno ekspresijo predhodnika.

Nemara je novi celo bolj prevzeten, ker nosi več drama tragedije, ki pa jo seveda drži na krilih neverjetni muzikalni izplen pompa, ki ga razvijajo ti power metalci. Naj izpostavimo, da je tiha figura v ozadju vsega, njihov šef in klaviaturist, siva eminenca. No, glavni vizionar vsega Fredrik Bergh. Ta glasbenik je vrsta legende, saj je nekoč sodeloval s švedskimi AOR legendami Street Talk. To je zelo pomembno, saj si tako hiper-muzikalnih aranžmajev in grabežljive nalezljivih refrenskih napevov pri Bloodbound, nikakor ne bi bilo mogoče predstavljati.

Ko steče komad skozi CD predvajalnik te zgrabi, da ukrotiš najbližjega zmaja, ki je ravno priletel mimo, ukradeš Toru kladivo in se podaš v zmagoslavno na konec mavrice. Nemara se bere preveč epsko. Ali pa tudi ne. Skratka grdobijam galaksije se resno slabo piše. Eye Come Alive je definitivno komad, ki se je, kar se načina kako je napisan refren, definitivno Sabaton nehote spolzel iz rok. V tem ni edini, tesno mu sledi za petami March Into War, pa hitro bi še kakšnega našli. Bergh ima ob sebi konsolidirano ekipo odličnih glasbenikov in k sreči pretresov postave ni bilo. Zato lahko Bloodbound že lep čas vzdržujejo izredno komponistično koherenco. Na visokem nivoju. Patrik Selleby je v vseh ozirih fascinanten pevec. Visoko avtoritativno petje, prav nobenega zapiranja glasu, z zaletom, ki premaguje tudi peto oktavo za šalo. V misli se ob njegovi predstavi prikrade občasno tudi Michael Kiske (Helloween), pa tudi Niklas Isfeldt (Dream Evil).

Tule je torej novih tričetrt ure vrhunskega pogrevanja power metalske župe, ki jo sicer že dobro poznamo in ne prinaša glasbene revolucije. A tega niti ni šlo ne pričakovati, kaj šele zahtevati, sicer bi morali Bloodbound verjetno izbrati kar drugi žanr, to pa bi bil za skupino definitivni samomor. Ostajamo pa v sferah skandinavskega, točneje švedskega pristopa, ki je od eksplozije Sabaton, postal zvočno aktualiziran. Vsekakor se najde na albumu kakšna »zver«, ki se razvija rustikalno – vzporednice gredo tja v čase, ko so privekali na svet HammerFall in Nocturnal Rites, vendar kot povedano, produkcija je aktualizirana in za nove čase konkretno nasršena oziroma našobljena. V spektru zvočne krajine ni »lukenj«.

»Creatures Of The Dark Realm« je torej album triumfa. V vseh ozirih. Glede na samo naslovnico, sam naslov, kjer ekzorcisti zla vsekakor zmagajo. Predvsem pa so Bloodbound s tem albumom izvojevali še eno pomembno zmago. Visoko kreativno kakovost preteklega albuma so zadržali in jo prenesli na novi album, ki bo tako polno osrečeval njihove oboževalce. Formula, ki so jo pred leti posodobili, ko so prenesli nekaj Sabaton retorike, v lastno avtorsko svežino, vžiga torej polnokrvno dalje.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. The Creatures Preludium
2. Creatures Of The Dark Realm
3. When Fate is Calling
4. Ever Burning Flame
5. Eyes Come Alive
6. Death Will Lead The Way
7. Gathering Of Souls
8. Kill Or Be Killed
9. The Gargoyles Gate
10. March Into War
11. Face Of Evil
12. The Wicked And The Weak

Zasedba:
Patrik Selleby – vokal
Tomas Olsson – solo, ritem kitara
Fredrik Bergh – klaviature, spremljevalni vokal
Henrik Olsson – ritem kitara
Anders Broman – bas kitara
Daniel Sjögren – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki