Blue Öyster Cult: iHeart Radio Theater N. Y. C. 2012

0 69

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 12. 6. 2020
Produkcija: Blue Öyster Cult
Dolžina: 63.05 min
Zvrst: Heavy Metal / Hard Rock
Ocena: 8.5/10


Blue Öyster Cult, neizpodbitni agentje v črnem, skupina ikonskega statusa v rock univerzumu in v marsičem legendarna skupina, ki je s svojo inovativnostjo korenito vplivala na razvoj težkega rocka skozi sedemdeseta leta, pa tudi naprej heavy metala, se letos vračajo po 19. sušnih letih z novim studijskim albumom. Več podrobnosti o tem sicer zaenkrat ni znanih, vsekakor pa naj bi album zagotovo izšel v letošnjem letu. Bend je zadnji dve leti pod okriljem založbe Frontiers Music Srl. in ta je v letošnjem letu poskrbela, da se znova veliko govori o tej legendarni skupini, ki pa za svoje ustvarjalne dosežke nikdar ni prejela prave priznanja, prav kot veleva njeno ime, velja za eno izmed kultnih skuin rocka in rolla.

Pred nami je že tretji v seriji izdanih novih koncertnih dokumentov, za katere je poskrbela v letošnjem letu malo prej citirana založba. Tudi ta je podobno, kot »40Th Anniversary – Agents Of Fortune – Live 2016«, dolg vsega dobro uro in izvira iz nastopa na malem prizorišču, pred izbrano množic 200 srečnih obiskovalcev, ki so davnega 17. 12. 2012, uspeli najti pot do newyorškega prizorišča iHeartRadio Theater. Ta koncert je skupina organizirala z namenom da počasti takrat aktualni izid posebnega zaboja vseh svojih albumov, ki so izšli pri založbi Columbia Records imenovanem “The Columbia Albums Collection”. 

Dogodek je posnet z več kamerami, doživel pa je tudi neposredni televizijski prenos. Zahvaljujoč založbi Frontiers Music Srl. je odslej dostopen kot: CD/DVD, Blu-Ray in kot vinilni album. Na dodatnem DVDju so poleg koncerta, dodani še intervjuji članov skupin. Bend se je v tistem času stabiliziral v postavi na čelu z obema poveljnikoma. To sta vokalist in ritem kitarist Eric Bloom in vokalist in solo/ritem kitarist Donald “Buck Dharma” Roeser, medtem ko zastopajo preostanek ekipe: ritem kitarist in klaviaturist Richie Castellano, basist Kasim Sulton in bobnar Jules Radino. S to postavo so Blue Oyster Cult vzdrževali znova dalj časa stabilnost, vse do lanskega leta ko se je v skupino znova vrnil Danny Miranda in zamenjal Kasima Sultona.

Kaj poreči torej na še en povsem nov koncertni Blue Öyster Cult dokument? Glede na repertoar na v marcu izdanem koncertnem dokumentu, ki obsega dva CDja, to je »Hard Rock Live Cleveland 2014«, ne prinaša »iHeart Radio Theater N. Y. C. 2012« nobenega posebnega presenečenja. Tole tu pred nami je dejansko vrsta preizkušanja materiala v živo. Vrsta vaje. Kako funkcionira, preden se skupina poda na konkretnejšo turnejo po ZDA. V repertoarju, ki je omejen na uro, je ob primerjavi z materialom odigranem na Clevelandskem koncertu, presenečenje zgolj uvodna »Spectres« (1977) klasika R U Ready 2 Rock. Bend dostavi v dobro uro trajajoči predstavi pravi klubski koncert, nabit z zahtevano voltažo, odlično medsebojno uigranostjo, kar velja tudi za ubrano izvedbo multi-vokalnih harmonij, da o že kar pregovornih odlikah Roeserjeve kitarske finomehanike niti ne izgubljamo besed. Kar se vokalne eksekuije tiče, dosegata oba, tako Bloom, kot Roeser, dostojen kakovostni nivo, ki uspešno kljubuje zbou časa. Le This Ain’t the Summer Of Love nakazuje zlasti v kitici, da je skladba, ki Bloomovemu vokalnemu registru na zrela leta ne godi več tako, kot nekoč, saj postane vokal stanjšan ter občasno skoraj preveč ‘pogreznjen’ med ostale gradnike koncertnega zvoka.

Tudi ta koncertni dokument je nuja v zbirki vseh zagrizenih privržencev te skupine in teh gotovo ni malo. Čeprav niti ne preseneča in so nekateri koncertni dosežki in uradne izdaje skupine veliko bolj zanimivi, kot to velja mdr. tudi za maloprej omenjeni Clevelandski koncert iz leta 2014, sodi esenca in karizma  »iHeart Radio Theater N. Y. C. 2012« na posebno mesto. Zato njena prisotnost v vaši zbirki Blue Öyster Cult albumov, vsekakor na moč dobrodošla.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. R U Ready 2 Rock
2. Golden Age Of Leather
3. Burnin’ For You
4. This Ain’t The Summer Of Love
5. Shooting Shark
6. Cities On Flame With Rock And Roll
7. Career Of Evil
8. The Vigil
9. Black Blade
10. Godzilla
11. (Don’t Fear) The Reaper

Zasedba:
Eric Bloom – vokal, kitara, klaviature
Donald “Buck Dharma” Roeser – vokal, kitara
Richie Castellano – kitara, klaviature, spremljevalni vokal
Kasim Sulton – bas kitara, spremljevalni vokal
Jules Radino – bobni, tolkala


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki