Paralydium: Worlds Beyond

0 108

Založba: Frontiers Music Srl
Datum izida: 12. 6. 2020
Produkcija: Paralydium
Dolžina albuma: 45.41 min
Zvrst: Progressive Metal
Ocena: 8.5/10


Paralydium so še ena švedska skupina, ki v svojem glasbenem obrtništvu prisega na starošolsko, v današnjem času že kar kultno formulo pogresivnega metala, ki je svoj razmah doživel v začetku devetdesetih na krilih skupin Dream Theater, kmalu zatem pa so jim sledile zasedbe Symphony X, Vanden Plas in Angra.

V novem mileniju so na skandinavskem koncu Evrope ta stik vzdrževale ali vzdržujejo zasedbe Vindictiv, Mind’s Eye, Circus Maximus in Seventh Wonder. Od vse te, nekoč bogate glasbene scene pa so na zemljevidu prepoznavnosti ostali le najmočnejši. Uveljavljeni nosilci žanra Dream Theater in Symhony X. Fates Warning so druga zgodba, ki je začela nekaj, kar je določilo, kaj pomeni igrati progresivni metal, ko še ni bilo ne duha ne sluha o Dream Theater in podobnih piflarjih. Zato namerno niso citirani poleg, saj sevajo bistveno drugačno artistično esenco.

Tu ni najti ničesar, česar že ne bi slišali in poznali. Treba je le preveriti, kako spretni komponisti so Paralydium. Pristop je nekako domač in poznan. Vsekakor je  za ljubitelje tega žanra album »Words Beyond« silno dobrodošel, saj v zadnjih letih albumov, skvašenih po takšni glasbeni recepturi, izide čedalje manj. Glede na razvoj metala, ki jo povzroča invazija velikega števila novih skupin, ki fuzirajo progresivnost z ekstremnejšimi vejami metalskega žanra, ter ob izjemni tehnični izpiljenosti posameznikov v njih, deluje danes tudi album »Worlds Beyond« zastarelo in bo prej privlačen za ljubitelje muzikalno invazivnega pristopa v metalu in melodičnem rocku kot pa zahtevnejše glasbene gurmane.

Album poseduje pravšnjo kemijo. Tega vzdušja v studiu produkcija ni odvzela, in to je dobro. Album zadržuje zaželeno živost in učinek kompaktnosti in složnosti skupine, ki je v kreiranju tega izdelka izkazala zvrhano mero angažiranosti in zavzetosti. Njeni člani so odlični glasbeniki. Skladbe so detajlirane in izpiljene. Z vrhunci v neverjetno nalezljivih in spevnih refrenih, ki jim poveljuje odličen, prodoren vokal. Podkrepljene so z briljantnim dialogom med klaviaturami in kitarami, ki jim dinamita v navzkrižnem ognju deljenih solaž ne primanjkuje. Skratka, album kipi od dinamike, iskrivosti in sle po tem, da dostavi najboljše, kar lahko. V tem je prepričljiv in vreden vse pozornosti.

Skladbe razvijajo v preverjeni žanrski formuli dovolj raznolikosti. Med njimi ni kakovostnih odklonov oziroma nihanj. Kakovost je visoka in zagotavlja odličnost izdelka, ki seveda pluje po notah že preverjene in preizkušene glasbene recepture svojih vzornikov, a pristopa z žarom in veliko srčnostjo, kar v takšni reciklaži odtehta in šteje. Album tudi ni predolg, kar je še en plus.

»Worlds Beyond«, debitantski album švedskih progresivnih metalcev Paralydium, je smeli manifest mlade in ambiciozne skupine, ki jo krasi odlična medsebojna kemija gradnikov zvoka, izdelan fokus in zbirka zelo dobrih progresivno metalskih himen, ki vseskozi zadržujejo muzikalno kompaktnost in grabežljivost ter imunost na potencialne manevre ego tripov. Tu ni najti prav nobenega razmetavanja z notami po vzoru šolskih učbenikov, ki bi lahko v to artistično kompaktnost vnašalo razdor.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Enter Paralydium
2. Within The Sphere
3. Synergy
4. Finding The Paragon
5. Crystal Of Infinity
6. Awakening
7. The Source
8. Into Divinity
9. Seeker Of The Light

Zasedba:
Mikael Sehlin – vokal
John Berg – kitara
Mikael Blanc – klaviature
Jonathan Olsson – bas kitara
Georg Härnsten Egg – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki