Boštjan Velkavrh: Potovanje

0 227

Založba: Dallas Records
Datum izida: 15. 10. 2019
Produkcija: Jadran Ogrin
Dolžina albuma: 38.40 min
Zvrst: Pop Rock
Ocena; 8.5/10


Sledeči album je avtorju teh skromnih vrstic priletel v roke povsem nenadejano. Pred dobrim mesecem dni. Dolgo potem torej, ko je uradno izšel. Že pred dvema letoma. Gre za varovanca založbe Dallas Boštjana Velkavrha. Možakar ni neznano ime na slovenski glasbeni sceni. Ob tem, da z neverjetno spretnostjo oponaša Joea Cockerja, je znan zlasti po tem, da je s svojim vokalom »reševal« album »V peni sprememb« (2001) legendarnih Lačnih Franzov.

Glasbenik, v prvi vrsti pevec in skladatelj, bogatih izkušenj, ki je v zadnjih letih našel svoj stalni domicil na slovenski obali. Premik iz vzhoda bolj zahodno. Do morja, kjer je pač naravna (evolucijska) meja za vsa kopenska bitja. Tam je tudi stkal kreativne vezi z glasbeniki, ki s svojimi dejanji in aktivnostjo nekako predstavljajo tamkajšnji glasbeni utrip. In ta utrip so pričeli oblikovati še pred desetletji. Sploh ko nanese beseda na Jadrana Ogrina, ki je tesno povezan pri oblikovanju Velkavrhovega prvenca »Potovanja«.

Album nosi pop rock retoriko, ki je povzeta po karakterju osemdesetih let, aktualizirana, artistično posodobljena. Nosi svežino sedanjosti. Vsekakor pa segajo asociacije med njegovim poslušanjem globoko v domet slovenskih radijskih valov osemdesetih. Ta, večkrat nostalgično obarvani album spremlja vseskozi pozitivni, optimistični karakter, ki nagovarja s kipečo vedrino, momentom zmagovitosti, ter vero v lepote življenja. Deset točk, ki so jedrnato izklesane, jemljejo v svojem poetičnem karakterju navdih iz Boštjanove večne fasciniranosti nad fenomenom ljubezni. Ljubezen, ki  zaceli vse rane in ti pomaga na poti do ciljev. Do osebne sreče in izpolnjenosti. Ne čudi, da je Boštjan ta album posvetil svoji življenjski partnerici. Ženske so od nekdaj pogonsko gorivo navdihovanja. In ostajajo tudi tokrat.  

Če ste ljubitelji lika in dela Danile Kocjančiča, se boste znašli zelo domačno na tem albumu. Gre za art in pop rock album, stkan iz finih, recimo kar imenitno projeciranih, a sproščenih, jedrnatih in kratkih, pretkano ubranih gibov in filigranskih prijemov aranžiranja, pri čemer mu pretanjenosti in čuječne finomehanike zlaganja koscev v komponistično celoto s strani izkušenih akterjev, ki vlečejo »niti iz ozadja«, nikakor ne primanjkuje. Boštjanova vokalna interpretacija je močna, prevzetna, čutna in magnetna. V momentih, ko je v razvoju art pop in rock kulture albuma poudarjen tudi element bluesa, kot je to v Barve ljubezni, se konturi Boštjanove vokalne interpretacije pridoda tisti raskavi šarm, ki smo ga zgoraj uvodoma povezali s Cockerjem. A le pridoda. Boštjan je vokalist samosvoje vokalne karizme. Na trenutke nadvlada aranžmaje tudi moment hard rocka, kot je to ujela »Tvoja pesem« z izrazito poudarjeno kitarsko frazo.

Produkcija albuma je odlična. Razmeščanje gradnikov polne in čutne glasbene krajine dosega na tem albumu fascinantno ravnovesje. Boštjanov vokal, ki stopa v absolutno ospredje, je obdan s kontrastnim razgibanjem glasbene spremljave instrumentalistov. Mid-eight pasaže postrežejo s sentimentom kitarskega soliranja, ki evocira starošolske rockovske prijeme, a se spretno prilagajajo naravi aranžmajev, kar naznani tudi jazzovsko zabeljena solaža v uvodni »Dvigni me«. Prehodi, ali uvodni del skladb so lahko obogateni tudi z ‘erotografijo’ saksofona, tu so nostalgične pastele Hammonda, medtem ko barvajo vodilni vokal silno spretno tudi dopolnjujoče ubrani prijemi spremljevalnih vokalnih napevov. Vsekakor ne gre zaobiti visokega muzikalnega iztržka odločno poudarjenih bas linij s strani izkušenega Jadrana Ogrina.

Album »Potovanja« je silno lep izdelek, ki zleze hipoma v uho in ki dosega prelepo idejno prožnost in ekspresivno razgibanost. V sicer dobro znani estetiki slovenske art pop in rock kulture, ki bi v osemdesetih Boštjanu prinesla kar nekaj zimzelenih hitov. Nostalgija je eno, stvarnost drugo, a dejstvo je, da je tovrstnih albumov danes na slovenski glasbeni sceni izjemno malo in so zato močno zaželeni. So vrsta spomina na neke niti ne tako oddaljene čase brezbrižja in velikih upov.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Dvigni me
2. Krila za sanje
3. Poletiva
4. Samo midva
5. Igra življenja
6. Barve ljubezni
7. Potovanje
8. Tvoja pesem
9. Šepetanja
10. Vse je tvoje

Zasedba:
Boštjan Velkavrh – vokal
Zdenko Cotič ‘Coto’ – kitara
Gabriel Ogrin – klavir, klaviature, Hammond orgle
Grega Kozar – saksofon
Jadran Ogrin – bas kitara, spremljevalni vokal
Blaž Korez – tolkala
Moreno Buttinar – bobni
Saša Saška Matajić – spremljevalni vokal
Anja Hrastovšek – spremljevalni vokal

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki