Brain Howe (Bad Company) 22.07.1953 – 06.05.2020

0 140

Včeraj, dne 06.05.2020, je za posledicami srčne kapi v 66. letu preminil nekdanji Bad Company vokalist Brian Howe. Brian je v karieri sodeloval tudi s Ted Nugentom in se vpisal pod soavtorstvo Megadeth skladbe I’ll Get Even iz njihovega albuma “Cryptic Writings” (1997).

Brian Howe je dne 30.04.2020, doživel hujšo prometno nesrečo s svojim motorjem, pri čemer si je med drugim resno poškodoval tudi serijo reber. Temu je sledila omenjena srčna kap fatalne narave. Howe je doživel hujši srčni napad že leta 2017.

Howe se je vpisal v zgodovino rocka in rolla potem, ko je skoraj deset let opravljal vlogo glavnega vokalista pri rock ikonah Bad Company, kjer je nadomeščal Paula Rodgersa. Howe se je pridružil Bad Company potem, ko sta se Mick Ralphs in Simon Kirke odločila leta 1985 obnoviti skupino. Glasbenikoma je priporočil Howea šef zasedbe Foreigner Mick Jones.

Brian Howe se je rodil v obalnem mestu na jugu Anglije Portsmouthu, njegov prvi bend, pa so bili Shy (pri tem imena skupine ne gre menjati za tisto z istim nazivom, ki izvira iz osrednje Anglije, op. ur.). Kasneje je pri N.W.O.B.H.M. zasedbi White Spirit zamenjal pevca Brucea Ruffa. Pri White Spirit je igral svoje čase kitaro Janick Gers, ki je kasneje odšel v skupino Iana Gillana (Deep Purple), še malo kasneje pa se je ustalil pri Iron Maiden. 

Brian Howe se je pridružil Tedu Nugentu leta 1984 s katerim je posnel in izdal album “Penetrator”. Po koncu svetovne turneje s Tedom Nugentom, je Howe prejel klic od Micka Jonesa, ki je v tem času pomagal Ralphsu in Kirkeu, pri ponovnem zagonu Bad Company.

Howe, je s svojimi predstavami in izjemnim vokalom ovrgel namigovanja kritikov, da Bad Company, po odhodu Rodgersa, pravzaprav nimajo dostojne menjave. Za drugi album skupine z naslovom “Dangerous Age”, ki je izšel leta 1988, se je Howe vpisal z izjemo treh skladb, pod soavtorstvo vseh ostalih. Čeprav so Bad Company s tem albumom sestopili iz svoje prepoznane blues rockovske retorike in jo zamenjali za bolj spolirano in radiju prijaznejšo, je album skupini prinesel uspeh, saj je skupina, v naslednjih dveh letih, samo na tleh ZDA, prodala skoraj dva milijona kopij tega albuma. Naslednji album, to je “Holy Water”, ki je izšel leta 1990, pa je dosegel platinasti status in vrnil Bad Company med skupine, ki so v vlogi headlinerjev, znova polnili največja (arenska) prizorišča.

Kljub uspehu, pa je bila Howeova relacija z Ralphsom in Kirkeom vseskozi turbulentna in napeta, zato je bila njegova četrta plošča za Bad Company, to je “Here Comes Trouble”, žal tudi zadnja. Potem, ko je v njegovo obuvalo za zelo kratek čas vskočil Robert Hart, se je leta 1998 k Bad Company vrnil znova Paul Rodgers.

Brian Howe je v karieri izdal tudi tri samostojne studijske albume “Tangled In Blue” (1997), “Touch” (2003) in “Circus Bar” (2010). Leta 2017 je posnel in izdal tudi single za skladbo Hot Tin Roof, a do realizacije njegovega četrtega solo albuma nikdar ni prišlo.

Howe je bil velik patriot in je kar nekajkrat razmišljal o tem, da bi kupil nogometni klub Portsmouth, sicer pa je bil velik ljubitelj psov in zelo dober kinolog. Zadnja leta je preživel na Floridi, kjer je občasno nastopal s svojo lokalno skupino, v kateri je z Brianom igral tudi nekdanji Rod Stewartov kitarist Paul Warren.


Bad Company – One Night (uradni video)
Bad Company – No Smoke Without Fire (uradni video)
Bad Company – Shake It Up (uradni video)
Bad Company – Boys Cry Tough (avdio)
Bad Company – Stranger, Stranger (avdio)
Bad Company – Walk Through Fire (avdio)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki