Burning Witches: Dance With The Devil

0 111

Založba: Nuclear Blast Records
Datum izida: 06.03.2020
Produkcija: V.O. Pulver & Marcel “Schmier” Schirmer 
Dolžina albuma: 52.24 min
Zvrst: Power Metal
Ocena: 8.5 / 10


Burning Witches so švicarski vseženski heavy metal kvintet, ki je v relativno kratkem času glasbene aktivnosti, sicer izjemno angažiran in dejaven. Pravzaprav dosega izredno kvaliteto, In ker je ekipa sestavljena iz petih punc, je treba to toliko bolj ceniti, kajti vseženski bendi v metalu, so absolutna redkost. Burning Witches napredujejo in se dvigajo. Iz albuma v album.. Za tretji album je bend ohranil le še tri petine “švicarstva”, saj sta nova pevka Laura Guldemond in kitaristka Sonia Nusselder, ki se je skupini pridružila leta 2018, Nizozemki. “Dance With The Devil” je nova avantura v svet desetih polnokrvnih heavy metalskih zaušnic (točk z uvodom in dodano Manowar priredbo Battle Hymns, je sicer skupno dvanajst).

Prvo vprašanje je bilo kako bodo punce sanirale odhod sicer izvrstne pevke Seraine Telli. Laura Guldemond je lahko z vokalnimi karakteristikami silno zbližana s predhodnico, dostavlja pa celo nekaj več variabilnosti v vokalnih pristopih skozi skladbe, kar je tudi skupini razširilo kreativni prostor, da se lahko “Dance With The Devil” pohvali z največjo komponistično razgibanostjo izmed vseh treh albumov. Obenem je nova pevka zahtevano eksplozivna, razvija izjemno vokalno moč in z bestialnim vreščanjem, ki izziva tudi Battle Beast pevko Nooro Louhimo, oživlja na albumu tisto kar skupina pravzaprav želi. Črno magijo, okult, zlobnikavost,…

Nadalje je bend naredil na novem albumu nadaljni korak navzgor kar se tiče skladanja in aranžiranja skladb. Tudi izvedbeno delujejo Burning Witches kot enota na novem albumu mnogo bolj povezano, zlasti pa so solaže, pri katerih prednjači Sonia, oddelane s še večjo bravuroznostjo in zagrizenostjo ter estetiko. Še bolj angažirano.

Bend ne prinaša revolucije v metal. Burning Witches utrjujejo s tretjim albumom svojo podobo izpeljanke evro power metala in jedrnatih vplivov Accept in Judas Priest (Warlock z Doro Pesch so seveda prišteti poleg). Ob izvrstni produkciji, ki je ošiljena, z odločno našobljenimi kitarskii frazami, zveni skupina še naprej zelo, zelo germansko. Torej. Čudežev ne gre pričakovati, le izredno dobro in prevzetno reciklažo stereotipa klasičnega metala po germanski recepturi, a ob tem neukročeni shod čarovnic ne pušča za seboj preživelih, saj pristopa do pisanja glasbe in izvedbe z izrednim žarom, vrsto zanosa skozi katerega čutiš, da je novi album nekakšno posvetilo skupinam klasične ere metala, ki so skupino navdihovale, da se je razvila, v to kar ponuja s svojimi, do tega dne, tremi izdanimi studijskimi albumi. Ne preseneča odločitev, da dodajo punce na rep albuma priredbo kultne Manowar klasike Battle Hymn, pri čemer sodelujeta na verziji v vlogi posebnih gostov njen avtor Ross H. Friedman ter njegov Ross The Boss tovariš, sicer basist Mike LePond, ljubiteljem progmetala dobro znan, kot član Symphony X. Poteza, ki izbiri priredbe, zgolj utrjuje kredibilnost. Celo naslovnica albuma deluje Manowarsko.

Kdor išče sveto preproščino v metalu, ki ponuja pravo mero bombastike, visoko dozo muzikaličnosti in nad vsem konkretnih brc v čelo blesavo, potem ne bo mnogo zgrešil z Burning Witches in “Dance With The Devil”. Do tega dne gotovo najbolj zrel dosežek skupine, ki Burning Witches utrjuje status vzpenjajočih se zvezd na sicer zgoščenem prizorišču, ki je v power metalu pravzaprav povedal vse že pred petnajstimi leti.

avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
01. The Incantation
02. Lucid Nightmare
03. Dance With The Devil
04. Wings Of Steel
05. Six Feet Underground
06. Black Magic
07. Sea Of Lies
08. The Sisters Of Fate
09. Necronomicon
10. The Final Fight
11. Threefold Return
12. Battle Hymn

Zasedba:
Laura Guldemond – vokal
Romana Kalkuhl – kitara
Sonia “Anubis” Nusselder – kitara
Jeanine Grob – bas kitara
Lala Frischknecht – bobni

Gostujoča glasbenika:
Ross H. Friedman – kitara na skladbi št. 12
Mike LePond – bas kitara na skladbi št. 12

Burning Witches – Six Feet Underground (uradni video)
Burning Witches – Dance With The Devi (uradni video)
Burning Witches – Dance With The Devil (naslovnica albuma)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki