Čedahuči: Čedahuči (EP)

0 65

“Čedahuči nosijo tisti aktualni utrip pečanja folk melosa z rockom, ki je v siju slikovitega nizanja naravnih zvočnih pastel, lahko v slehernem trenutku ljub radijskim frekvencam. EP »Čedahuči« je delo kratkih in jedrnatih potez, kjer izhodiščni aksiom efektivnega komponiranja »manj je več« dosega svoj izrazni optimum.”

Založba: HAD
Leto izida: 2013
Produkcija: Gal Gjurin
Dolžina EP-ja: 17.42 min.
Zvrst: Folk Rock / Art Pop


Čedahuči so nova pridobitev na slovenski glasbeni sceni. Iz besede pridobitev je moč izpeljati besedo kvaliteta. Med obema oznakama vlada močna korelacija, ko nanese na Čedahuči. Leta 2013 so izdali prvi uradni studijski dokument in sicer istoimenski EP petih skladb. Potencial ekipe je kmalu zaznal Gal Gjurin, ki že vrsto let prijateljuje z vodilnima figurama zasedbe Čedahuči Blažem Učakarjem in Matjažem Jakinom, s čimer so, če smem uporabiti pokroviteljski termin, postali Galovi varovanci.

Sodelovanje z Galom Gjurinom v njegovem studiu HAD (Gal je obenem prevzel tudi vlogo producenta albuma, vsekakor pa je skupini pomagal pri zvočnih in aranžerskih finesah) je obrodilo EP, ki podaja neposreden uvid v komponistično in lirično talentiranost zasedbe, pa čeprav je pa čeprav je komaj naredila prve studijske korake.

Skupina je prevzela ime Čedahuči po reki, ki razmejuje zvezni ameriški državi Alabamo in Georgio z imenom Chattahoochee, kar pomeni v jeziku skupine indijanskih plemen s tega geografskega konca Severne Amerike »obarvano kamenje«. Nekakšna duhovna vez skupine s prvobitno, iskreno in neomadeževano vpetostjo človeka v naravo, kot so to znali in razumeli živeti svoje čase Indijanci naniza že uvodna skladba z naslovom Geronimo, ki deluje buditeljsko in daje takojšen vpogled v pragmatičnost folk in rock elementov z lahkotno hitro nalezljivo melodično definiranostjo pop konture. Skupni imenovalec vseh petih točk je jasna formatiranost kompozicij. Refreni (s predrefreni) in kitice so zapisani v prevzetni muzikaličnosti, skozi katere vzdušja dinamično valovijo s krešendom v spevnem refrenu. Težko se je odločiti za favorit EP – ja, kajti prav vsi refreni nosijo izjemno močno melodično vrednost, ki hipoma prevzame poslušalca.

Posebna skladba EP – ja je zlasti svečano žuboreča, mistično zapeljana Pismo, kjer dodajajo Hammond orgle gostujočega islandskega kantavtorja Sigurdurja Gudmundssona očarljivo dimenzijo ganljivosti, ki v hrepeneči melanholiji posebej učinkovito prebuja emocije ter premakne dušo in srce poslušalca. Krhkost in gracilnost nepretencioznega razvoja dogodkov, na kateri pluje barvito kombiniranje vodilnih moško-ženskih vokalnih napevov, dosega posebno izpovedno moč v čustveni Če hočeš grem, kjer je folk element v aranžmajih dodatno poudarjen. V zaključni Listje pada z mano na tla prevzame vajeti v svoje roke Gal Gjurin, ki prispeva tudi vodilni vokal. Tudi ta sofisticirano podana skladba dosega veliko  čutnost. Skozi celotni EP veje prepoznavna melanholija, ki jo pozna melos slovenskega geografskega porekla.

Čedahuči nosijo tisti aktualni utrip pečanja folk melosa z rockom, ki je v siju slikovitega nizanja naravnih zvočnih pastel, lahko v slehernem trenutku ljub radijskim frekvencam. EP »Čedahuči« je delo kratkih in jedrnatih potez, kjer izhodiščni aksiom efektivnega komponiranja »manj je več« dosega svoj izrazni optimum.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 8.5 / 10

Skladbe:
1. Geronimo (03:21)
2. Čas pride in gre (01:58)
3. Pismo (04:47)
4. Če hočeš, grem (03:49)
5. Listje pada z mano na tla (03:41)

Zasedba:
Blaž Učakar – vokal, kitara, Rhodes klavir, harmonika, bas kitara na skladbi št. 3
Matjaž Jakin – vokal, kitara, bobni na skladbi št. 3
Tina Javornik – vokal
Andrej Ilar – harmonika
Ivan Zuliani – bobni in tolkala
Žan Jurca – perkusije

GOSTUJOČI GLASBENIKI:
Sigurður Guðmundsson – Hammond orgle na skadbi št. 3
Gal Gjurin – vokal na skladbi št. 5, električna basovska kitara (3., 4., 5.), akustična kitara (5. ), klavinet (2., 3.), električna kitara (2.) 
Domen Gracej – glas, trobenta (4.) 
Marko Kragelnik – čelo (2.) 
Jerica Polončič – violina (2.)


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki