Christine McVie (Fleetwood Mac) 12. 7. 1943 – 30. 11. 2022

Aaron Rapoport/Corbis via Getty Images
0 83

Christine McVie, legendarna glasbenica in članica ikonskih Fleetwood Mac, je preminila v starosti 79. let. Na dnu novice se nahaja uradno sporočilo o njeni smrti, ki je bilo objavljeno preko njene uradne Facebook strani v večernih urah 30. 11. 2022.

Christine McVie se je rodila v kraju Born (Lancashire, Anglija) leta 1943. Kot Christine Anne Perfect je odraščala v kraju Smethwick blizu Birminghama, kjer je njen oče služil kruh kot koncertni violinist. Christine je postala klasično urjena glasbenica, na njeno glasbeno percepcijo pa je močno vplival rock’n’roll in integracija klavirja v nov glasbeni žanr, pri čemer se je navduševala nad glasbeniki, kot je bil Fats Domino. Med glasbenim študijem je spoznala Stana Webba in Andyja Silvesterja. Leta 1968 se je priključila njuni bluesovski skupini Chicken Shack. S prihodom je zapustila takojšen pečat, saj je prvi single, ki so ga Chicken Shack idali leta 1968 za skladbo It’s Okay With Me Baby, njeno avtorsko delo.

Leta 1969 so Chicken Shack priredili hit Ette James I’d Rather Go Blind, Perfectova pa je prispevala za single navdušujočo vokalno predstavo. Single se je prebil na 14. mesto najbolje prodajanih hitov Velike Britanije, Christine pa je prinesel s strani Melody Maker laskavo nagrado za najboljšo žensko pevko. Taisto nagrado je pevka prejela tudi naslednje leto.

Perfect je postala Christine McVie leta 1968. Chicken Shack so v istem večeru nastopali v družbi z Fleetwood Mac na festivalu v Windsorju, tam pa je spoznala Fleetwood Mac basista Johna McViea, s katerim sta postala življenjska sopotnika.

Pričela je sodelovati z Fleetwood Mac. Kot Christine Perfect se je vpisala s pianom na drugi Fleetwood Mac album “Mr Wonderful”, po odhodu Petra Greena, pa je sodelovala tudi na albumih “Then Play On” (1969) in “Kiln House” (1970). Za slednjega je prispevala tudi naslovnico.

Na koncertu skupine Fleetwood Mac v New Orleansu sredi avgusta 1970 ji je skupina podelila polnopravno članstvo. McVie je igrala na vseh studijskih albumih, ki so sledili. Do vključno leta 1997, ko je izšel album “The Dance”. Christine McVie, ki je igrala klaviature in pela v skupine, je prav tako prispevala za Fleetwood Mac nekatere najbolj znane skladbe skupine, vključno s hitoma Don’t Stop in You Make Loving Fun, ki izhajata iz komercialne uspešnice Rumours. Ta album izdan leta 1977, se je v vsega enem mesecu po izidu prodal v preko 10 milijonih kopijah po svetu. Christine McVie je prav tako avtorica velikega hita Little Lies, ki izhaja iz albuma “Tango in the Night” iz leta 1987. Skupino je zapustila leta 1998.

Christine McVie se je vrnila k Fleetwood Mac leta 2014. V naslednjih treh letih je sodelovala s Fleetwood Mac kitaristom Lindseyem Buckinghamom na novih skladbah, ki so leta 2017 izšle na njunem skupnem albumu.

Svoj zadnji nastop za Fleetwood Mac je odigrala na dobrodelnem koncertu v San Franciscu novembra leta 2019, v marcu 2020 pa se je pojavila na koncertu skupine v Londonu, ki je bil posvečen Petru Greenu.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki