Cloven Hoof: Resist or Serve

0 30

Založba: High Roller Records
Datum izida: 06.06.2014
Produkcija: Cloven Hoof
Dolžina albuma: 48:32 min
Zvrst: Heavy Metal (N.W.O.B.H.M.)
Ocena: 9.0 / 10


Cloven Hoof veljajo za staroste metala! Pravzaprav za prvo generacijo metal zasedb planeta.Tako imenovani New Wave of British Heavy Metal val, ki je zanetil požarno vihro na Britanskem otočju ob prelomu sedemdesetih v osemdeseta. Prelepo je spoznanje, da doživlja kar nekaj zasedb iz tega obdobja v današnjem času pomladno renesanso. Nedavna so namreč izšli odlični novi studijski albumi albumi zasedb Hell, Demon, Blitzkrieg, Satan. Sedaj so tu tudi Cloven Hoof. S sicer komaj petim albumom kariere, treba pa je imeti v glavi dejstvo, da je zasedba skozi devetdeseta povsem mirovala.

Potem, ko so Cloven Hoof leta 2006 izdali svoj četrti studijski album »Eye of the Sun« in opravili korenito rokado v postavi, v kateri je od vsega začetka edini originalni in ustanovni član basist Lee Payne ter na vokalnem pročelji z znamenitim Russem Northom, je sprva kazalo, da so vstopili v obdobje stabilnosti. In vendar ne! Da nekaj ne štima je nakazal Northov izstop iz skupine leta 2010, pa čeprav je ta po Evropi znova intenzivneje nastopala skozi leti 2008 in 2009. Bend je brez Northa na vokalu izdal leta 2010 EP »Throne of Damnation« za katerega je vokale znova prispeval Matt Moreton, tako kot za album »Eye of the Sun«. Moreton se je moral članstvu zaradi zdravstvenih težav permanentno odpovedati. Groteskno dovolj, a resnično pa je (žal) hkrati dejstvo, da tudi Russ North ne bo nikdar več pel za Cloven Hoof. Potem ko so možakarja leta 2012 uspeli Cloven Hoof ponovno priključili v postavo stalnega članstva, se je kaj kmalu skorajda »smrtno« sporekel z dolgoletnim tovarišem, šefom skupine, Leejem Payneom in Cloven Hoof nepreklicno zapustil, rekoč da se k njim ne vrne nikdar več in da želi Payneu veliko sreče pri vseh njegovih prihodnjih glasbenih podvigih.

Payne, ki je medtem v postavi znova opravil temeljito rokado, tako da je enkrat več popolnoma spremenil postavo, je naposled očitno le uspel najti zaupanja vredne sodelavce in idejne sledbenike s katerimi se je lahko mirne vesti odpravil v studio na snemanje novega materiala, ki je kasneje? Postal seveda album »Reisist or Serve«. V letu 2011 sta se mu priključila odlični pevec in glavni kitarist Joe Whelan ter “pomožni” kitarist Chris Cross, v letu 2012 pa je postavo skompletiral še novi bobnar Jake Oseland.

In izdelek? Lee Payne natanko ve kaj mora dostaviti. »Resist or Serve« ohranja briljanco najpristnejših vezi med zlatimi časi N.W.O.B.H.M.-ja, ko je bil metal mlad, divji klic uporništva in nepokorščine konformizmu ter željan zavojevanja glasbenega globusa, prav tako pa dostavlja karakteristike sodobne zvočne produkcije. Zvok je živ, nasršen, kitarske fraze tvorijo popadljiv masivni zvočni zid, ki v svoji jedri distorzirani nasičenosti nezadržno ruši!  Obenem pa je Payne tako izkušen mojster, da razume in zna rekapitulirati tipskosti značaja starošolske vibracije, ki je edinstvena za NWOBHM val in najbolj prepoznanih skupin tega vala. Ob prepoznanem pompu je namreč uspel ujeti občutno »punk« umazanijo v zvoku, ki se drži reprezentativnega zvoka  časov N.W.O.B.H.M elementarnosti.

Vokal Joea Whelana je čist, avtoritativen, eksploziven, prepričljiv v vseh legah. Besedila tipično prežeta z okultizmom, čarovnicami, vprašanji o življenju po smrti, seveda drvijo Cloven Hoof naproti kataklizme in v pogubo. Skratka. Atmosfera albuma je mračna, zlobnikava. Cloven Hoof prenašajo svoj veliki smisel za muzikaličnost in visoko doumljivost do melodičnega principa v plejado izdelanih kitarskih harmonij, ki so položene v tercah. Srednji instrumentalni deli so zabeljeni s superiorno nabritimi solažami, ki si jih s peresno lahkoto  podajata ob kitarista. Detajlirana je bilo kup in solaže nosijo izdelan avtorski karakter  dela obeh kitar. Uvodi so večkrat okrašeni z dodatnimi zvočnimi učinki (zlobnikavo grozljiva Mutilator), prav tako dodajata kitarista v uvodne in izhodne dele skladb kitarske ornamente slikovitih solističnih pasaž in Cloven Hoof uspevajo na moč učinkovito z restavracijo  temeljnih tipskih značilnosti svoje avtorske glasbe, ki so utemeljena na kultnih prvih treh studijskih albumih, izdanih v osemdesetih letih.

Očitno je poglavar zasedbe Lee Payne to pot resnično skrbno izbiral svoje sodelavce. In z vizijo uspel doseči izreden cilj. »Resist or Serve« je fenomenalen novi studijski album Cloven Hoof. Odseva svežino, navdahnjenost, neukročeno uporniško držo skupine! Tudi na zrela leta, ko človek pričakuje da se bodo fantje le »zresnili«.

»Resist Or Serve« je klasično okostenela heavy metal plošča, ki dejansko poseduje vse, kar mora posedovati pravi klasični heavy metal album, da te hipoma uroči s svojo prepričljivostjo in resničnostjo. Odstreli te namreč naravnost v leto 1980! Skupina vse to na moč učinkovito uteleša tako z briljantnimi idejami za tvorbo grabežljivih kitarskih rifov, koherentnim zvokom, ki odseva odličnost funkcioniranja kemičnih vezi kvarteta, veliko dovršenostjo okrasnih elementov (kitarskih pasaž), pretkanimi obrati vzdušij, za katerega skrbi skupina med drugim tudi tako, da v skladbi večkrat spremeni osnovni tempo (ritem). To je tudi garant izjemne dinamične pretočnosti albuma in razvoja dogodkov.

Skupina obljublja novo evropsko turnejo v letošnjem letu. »Resist Or Serve« je album, ki nudi pravo učno lekcijo novo pečenim metal zasedbam, izredne navdahnjenosti in kar je najpomembneje. Z njim so Cloven Hoof ohranili vse tipske značilnosti svoje metalske recepture, jo nadgradili z delno posodobitvijo svojega zvoka ter tako suvereno ponesli svoj glasbeni značaj v novo desetletje ustvarjanja. Letos mineva namreč natanko 35. let od formacije benda! Upajmo le to, da tak kreativni navdih ne zamre in da bo skupina izdala naslednji album vsaj v treh letih po »Resist Or Serve« in da nam ne bo treba čakati novih osem let, ki so pretekla med novim albumom in predhodnikom »Eye of the Sun«. Temeljna razlika med predhodnikom in novim albumom pa je ta, da »Eye of the Sun« ni izžareval takšne pristne vezi skupine z njenimi glasbenimi začetki, recimo kar prvencem “Cloven Hoof”, kot prav »Resist or Serve«.

avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Call Of The Dark Ones
2. Hell Diver
3. Deliverance
4. Brimstone And Fire
5. Northwind To Valhalla
6. Mutilator
7. Anti Matter Man
8. Cycle Of Hate
9. Premature Burial
10. Austrian Assault

Zasedba:
John Whelan – vokal, kitara
Chris Coss – kitara
Lee Payne – bas kitara, spremljevalni vokal
Jake Oseland – bobni & tolkala

Cloven Hoof – Brimstone and Fire (uradni zvočni zapis)
Cloven Hoof – Deliverance (uradni zvočni zapis)
Cloven Hoof – Call of the Dark Ones (uradni zvočni zapis)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki