Crashdiet, The Cruel Intentions in Highride – “Idioti” v Orto baru (2019)

0 366

Lokacija: Ljubljana / Orto bar / Slovenija
Datum: četrtek, 10.10.2019


Prihod Crashdiet v Slovenijo se je od nekdaj zdel popolna iluzija. Resno. Končno se mi ni treba enkrat za spremembo voziti v tujino, pa čeprav bi to bilo (hipotetično) samo do Graza, ali Trsta. Človek se ne spomni… Ahhh, kako da ne? Leto 2015 in nastop zasedbe Sister v Kranju. Sleaze/Glam metal revival je prisoten na stari evropski celini, a pri nas v tem žanru preprosto ni koncertov. Trojček zasedb Crashdiet, The Cruel Intensions in Highride, dve iz Stockholma in The Cruel Intensions iz Osla, so se združile  v turnejo pod imenom »Idiots On Tour«. Crashdiet  in The Cruel Intensions z novima albuma, Highride pa s prihajajočim  in skupno drugim studijskim albumom.

Že ob osmih je grmelo v Orto baru. Sam sem zamujal na koncert, kar je razvidno  tudi v fotogaleriji in ujel sem zadnje takte poslavljajočih se Highride, ki so predstavili nov material in material istoimenskega studijskega prvenca, ki je izšel leta 2013. Na prizorišču niti ni bilo mnogo ljudi, mogoče kakih 40. V koščku koncerta, ki sem ga ujel, je bend izžareval profesionalnost in suverenost. Rock’n’roll nepridipravi s punk aroganco. Krepostna uvodna pest polurnega dinamita v vroči četrtek!

Norvežani The Cruel Intensions so med publiko že kar poznani. Ime se je odlično prijelo in prvih nekaj vrst je povsem podivjalo med njihovim nastopom. Publika je obvladovala komade, dva pogumneža sta se celo povzpela na oder in se preizkusila z glavnim vokalom. Na srečo sta kmalu odnehala, čeprav ne dvomimo o njunem velikem srcu fanovske predanosti. Glavnino pozornosti je pobral izkušeni in prodorni Lizzy DeVine (ex-Vains Of Jenna), hripavi vokalist (in ritem kitarist), ki je s pristopom nemalokrat povlekel blago na Jeffa Keitha (Tesla), čeprav ga je v zadnji tretjini v moči kanček zmanjkovalo. Je pa mož karizmatični pobalinski frontmen. Koprena sleazea ne manjka niti tej skupini, čeprav je potrgani garažirano zapakirani rock’n’roll in slečeni hard rock opasan vsekakor tudi s punkovsko prodornostjo in nebrzdanostjo kakšnih the New York Dolls. Niti velike in zapomljive refrenske melodije ne manjkajo. Predvsem pa visoko oktanska energetska ježa, ki je vzbujala konkretno adrenalinsko naglico med publiko kakih 150 ljudi. The Cruel Intensions so odlično uigrana zasedba, kvartet ki odlično polni zvočni prostor, pristopa na vso moč in predvsem uživa v izvajanju svojega materiala. Od otvoritvene Weekend Suffering, pa preko Sick Adrenaline, Check Your Head, nadalje Genie’s Got A Problem, Go Fuck Yourself, Borderline Crazy, White Pony in Accidentally Intoxicated, so The Cruel Intensions valili komad za komadom in v 45. minutah pripravili vroče razbeljeno pisto za pristanek Crashdiet.

Na Crashdiet se je nabralo dobrih 200 ljudi. A v prvih petih do šestih vrstah je bilo razbeljeno. Pisana druščina oboževalcev iz različnih koncev Evrope. Od Madžarske, Srbije, celo možakarja, ki je povedal, da je iz Izraela, do kombija Italijanov in seveda neomajne garnizije slovenskih fanov, ki so prispeli na prizorišče pretežno iz gorenjskega konca, kjer uživata sleaze in glam metal posebno vrsto podpore. Vrelo je. Konkretno vrelo. Tako vrelo, da je Keyes med koncertom pripomnil, da česa takega v Sloveniji Crashdiet res niso pričakovali. Nemara je zato na sredini koncerta ostal sam na odru z akustično kitaro in zaigral W.A.S.P. skladbo Hold On To My Heart, ki bi ga publika, roko na srce res lahko s pevcem malo bolje odpela. To ni parodija na Motley Crue, Twisted SIster, Ratt, Poison. To kar počnejo Crashdiert je resno jebeni revival glam metala. V tem ostajajo res perfekcionisti in glavne zastavonoše skandinavskega “sleazea”. Čeprav so zrelejši kot kdaj koli prej, prešli so kopico armagedonov, a iz njih izšli še močnejši po novi inkarnaciji – upajmo da v aktualni obstanejo čim dlje, saj je Gabriel Keyes res vražji vokalist, kar je potrdil na odlični novi plošči skupine »Rust«. Možakar, ne bo nikdar nasledil nepozabnega Leparda, kar niti ni cilj skupine, vendar pa razvija izredno moč, prav tako poseduje zahtevano karizmo in deluje pobalinsko dovolj, kar je pravzaprav za samo pozo skupine, kot so Crashdiet, absolutna obveza. Mož je med koncertom vzpostavil izreden kontakt s publiko, skorajda vsakega v publiki posebej pozdravljal, se rokoval v prvih vrstah. Bend je zelo lepo uravnovesil koncertni repertoar. Komade je »pravično« in pretežno porazdelil med novi album in prvenec »Rest In Sleaze« (2003). Album je odprla popadljiva nova Reptile (ta se sicer, se pravi ne glede na naslov, razvija celo blago Motörheadovsko), sta se pa takoj za njo pojavili izvedbi dveh »Rest In Sleaze« klasik Tikket in Riot In Everywhere, kar je vročico četrtkove noči polagoma spravljalo proti vreliščni točki.  

Crashdiet posedujejo tudi izreden občutek za muzikaličnost, v tem izplenu večkrat spomnijo v refrenskih napevih tudi na Def Leppard, vendar pa je to pot v Orto baru nagajal zvok. Zlasti v začetnem delu je vse zelo hrumelo in delo Martina Sweeta na kitari skorajda ni bilo slišno. Kasneje so to tehniki nekoliko ublažili. Zlasti je škoda, ker poje bend tudi spremljevalne vokale. Škoda, da zvok ni bil optimalen, a nič ne de. Narodu se je mešalo in ljudje so dobili zadoščenje in sleazersko odrešitev v nepozabnem šundru tega četrtka dveh oktobrskih desetic.

Trije »idiotski« bendi torej na turneji! Odlična kombinacija, neverjetna energija in pozitivna vibracija. Vseskozi. Cocaine Cowboys je edina skladba iz albuma »The Savage Palyground« in skorajda ni smela manjkati. In tudi ni. Bend ni pozabil na Generation Wild, tej je pripel v repu Falling Rain (edina skladba albuma »The Unattractive Revolution«, olja na ogenj je v izhodnem delu koncerta prilila tudi klasika It’s A Miracle vzeta iz prvenca. Tu sta nadobvezni Breakin’ the Chainz in Queen Obscene / 69 Shots. Manjkala je le še Knokk ’em Down. Skupine so svoje vedro razpoloženje, ki ga tega večera ob vsem žur momentu, res ni primanjkovalo, po nastopih prenesle pred šank, kjer so se člani skupin še dolgo v noč družili s feni, delili avtograme, se fotografirali in seveda zabavali. Odlična energija in vibracija, kakršnih si zgolj želiš. Upajmo da to ni zadnji koncertni obisk tovrstnega žanrskega paketa nastopajočih zasedb na Slovenskem.

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik

Crashdiet setlista:
1. Reptile
2. Tikket
3. Riot In Everyone
4. Down With the Dust
5. We Are the Legion
6. Cocaine Cowboys
7. Rust
8. Queen Obscene / 69 Shots
9. In the Maze
10. Hold on to My Heart (orig. W.A.S.P.)
11. Breakin’ the Chainz
12. Idiots
13. Chemical
14. Falling Rain
15. It’s a Miracle
16. Generation Wild


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki