Creye: II

0 55

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 22. 1. 2021
Produkcija:
Dolžina albuma: 42.00 min
Zvrst: Melodic Rock
Ocena: 8.0/10


Creye je še ena relativno sveža in mlada zasedba skandinavskega melodičnorockovskega in AOR pomp revitalizma, ki je že leta 2018 s prvencem »I« opozorila, na svoje komponistične vrline spretnega pakiranja večkrat pogrete župe, ki v novem času ne more povedati mnogo novega.

Creye posedujejo močan fokus, ki zna dosegati veliko prepričljivost. Pogonski motor tega zagotovila, pa sta žar in ambicioznost seksteta. Na hitro lahko zvočno umestimo njihovo glasbeno naravo tja med podobne skandinavske revitaliste, kot so Houston, Work of Art, One Desire ali Palace, pa tudi (mednarodno mešani) Lionville. Skupina ima na novem albumu tudi novega pevca. To je August Rauer in njegova barva je ulita k pristopu komponiranja skupine.

Na albumu »II« so Creye opravili še en pomemben korak v smeri velikega komponističnega zorenja, ki ga izkazuje novi album. Veliki predvidljivosti, ki jo okarakterizira vserbina izdelka, je pač nujno zlo, ko gre za pajdašenje z vsebinami AOR tradicije osemdesetih, a tako to gre. Vendar je embalaža spretno reciklirana in vnovično servirana na način, ki v vsem prepriča.Zlasti v trenutkih ki nosijo več drama teatra melanholije v lovljenju bombastike refrenskih napevov, kot je to že otvoritvena Broken Highway, ali zlasti mistično vznesena in izstopajoča skladba albuma Siberia, pa tudi v nadaljevanju točki, kot Can’t Stop What We Started ali Lost Without You. Skaldba Carry On, bi zlasti glede na grabežljivi refrenski refren, lahko pristala tudi na kakšnem izmed Work of Art albumov. So pa na albumu tudi točke, ki mu spodmaknejo tla pod nogami. Nahajajo se zlasti v njegovi drugi polovici, saj rinejo Creye v njih s klišeji preveč v ospredje. To velja prav za sosledje zadnjih štirih skladb: Let the World Know, Closer, The Greatest in War of Love. Album posledično nekoliko »potone« v zadnjem delu.  Zato dosega prvi del albuma s kompozicijami, ki v reciklaži nagovarjajo znatno bolj učinkovito in prepričljivo, kakovostno višji izpovedni nivo.

Vsekakor je album »II« dosežek, ki ne prinaša ničesar novega na sceno. Lep izdelek nove skupine, ki uživa v svojem poslu, kar prinaša kakovosten AORovsko navdahnjen melodičnorokovski izdelek, v katerem so Creye zrelostno dosegli nov nivo suverenosti. Z albumom »II« Creye še zdaleč niso rekli zadnje. So skupina torej, ki še ni dosegla kreativnega zenita, je pa na dobri poti do tja. Ne manjka ji prav mnogo. Še dva studijska albuma.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
August Rauer – vokal
Andreas Gullstrand – kitara
Fredrik Joakimsson – kitara
Joel Selsfors – klaviature
Gustaf Örsta – bas kitara
Arvid Filipsson – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki