Dan D : Knjiga pohval in pritožb

0 574

Založba: Nika Records
Produkcija: Žarko Pak, Jernej Kržič in Robi Bulešić 
Datum izida: marec 2019
Zvrst: Alternative Rock


Kot se mi vedno rado zapiše, sploh zadnja leta, so Dan D najvidnejša slovenska rock zasedba, ki skozi izdajo albumov najbolj jedro, neposredno in pogumno poudarja spoznanje, da se artistično razvija z znatno večjo idejno izzivalnostjo in slo eksperimentiranja, kot njihovi sovrstniki, ki se ob primerjavi z Dan D, pohvalijo z najmanj takšno ali višjo popularnostjo v slovenskem glasbenem prostoru, a se konformistično zadržujejo v varnem zavetju bolj kot ne, preverjene recepture, ki pri poslušalcih vselej vžge (Dan D se v tej kategoriji »največjih«, primerja torej s Siddharto, Big Foot Mamo, Elvis Jackson, Mi2). Dan D, v primerjavi z naštetimi, nikakor niso takšni ziheraši. Očitno niti nikdar niso bili. Vsaj tako očitni ne. Zato so sploh od leta 2009 dalje, izdatno zanimivi v odkrivanju tudi za bolj zahtevno in bolj zrelo glasbeno publiko, celo glasbene gurmane.

Gremo torej h »Knjigi pohval in pritožb«. Kar se je avtorju sledečih »stihov« zapisalo, dne 24.11.2018, v recenziji »Milo za drago«, se je torej uresničilo in sicer: »Zgodba o milu pa za Dan D nikakor ni zaključena. Skupina obljublja izdajo albuma »Milo za drago« tudi v obliki klasičnega nosilca zvoka( CD, vinil), ki je preložen na kasnejši čas, ko bo »umivanja« z milom dovolj. Hkrati s tem napoveduje razširjeno izdajo albuma, na katero bo vključila tudi nekatere, kot rada pravi sama, »zajebane« komade, ki na verzijo z USB-jem znotraj mila, niso uspele priti.«

Slednji odstavek je pravzaprav recenzija pred recenzijo in če vam zadošča, potem odjadrajte naglo na stran skupine Dan D in si kupite novi CD, to je razširjeno verzijo albuma »Milo za drago«, ki se po novem imenuje »Knjiga pohval in pritožb«. To velja tudi za vse, ki ste se od sredine lanskega oktobra z vestnim umivanjem rok uspeli dokopati do USB ključka, ki se je nahajal na sredi mila v vašem »Milo za drago« albumu skupine Dan D.

Torej. Bend je vstavil šest dodatnih točk (pet vidnih in eno »skrito«) na razširjeno verzijo albuma in tudi dodobra premešal vrstni red skladb glede na tistega, ki ga poznamo na »Milo za drago«. Seveda nagovarja album tako poslušalca po svoje, a občutja pri tem niso drastično drugačna, kot na verziji albuma »Milo za drago«, kar pomeni, da ohranjajo Dan D tudi v novi varieteti tega albuma, podobno modalno naravo vseh skladb.

Vsaka skladba ima svoj izdelan karakter. Skoraj samosvoj kitarski odzven, samosvojo zvočno kuliso. Seciranja posameznih točk je bilo mnogo v že objavljeni RockLine recenziji albuma »Milo za drago« in tam se nahaja še bolj podrobna ter poglobljena analiza glasbene substance novih Dan D.

Na prvo novo izmed šestih novih točk, pa naletimo šele na poziciji št. 8. imenovano Trigger za srečo, kjer bend vzdržuje elektronsko kuliso ritmov in kjer tvori glavnino spremljave, valujoča zavesa sintetiziranja, v katero je vpet vedno znova izvrstni in edinstveni Tokac. V Zvezde plešejo presenetijo Dan D z mračno kuliso, poglobljenim drama momentom, spustijo pa v tej točki v vidnejše ospredje Tučota na distorziranih plazovih rifanja ter vah-vahanja, medtem ko vzdržuje skladba ritmično plesnost, ki jo razgibava Sekulovičeva neverjetna muzikalična prožnost plasiranih basovskih linij. Če bi tak poslali komad Marilyn Mansonu, bi ta v svoji produkciji navdušeno spravil od sebe industrial alter metal verzijo takšne skladbe. Pridigarska Angel velja za enega najzanimivejših eksperimentov skupine, z drznim preskokom v pečatni refren poetičnega obračanja po pomoč k angelu. Tokac v distorzirani vokalni sferi zvočnega efektiranja, vzbuja dramatično teatralnost. Komad je zanimiv tudi po dialogu kitare in klaviatur, ki sobivata izjemno spravljivo ter tvorita skoraj industrialno zvočnost. Proti koncu pa lahko odpotujete z Dan D tudi v Vietnam (Co Kho To).

Ob izstopajočih točkah Boli me k, Ožina, Malo pekla, Ne naredi mi tega, ki vsaka po svoje prevzemajo v veliki komponistični in aranžerski zrelosti novih Dan D, velja skladba Daj mi upanje, za eno najboljših skladb albuma »Milo za drago« in ostaja takšna tudi ob poslušanju »Knjige pohval in pritožb«. Upajmo, da ne ostane prezrta, da dobi izdajo v obliki singla, videa in da se prične pogosteje vrteti na frekvencah radijskih valov. Nosi vse. Pravo mero muzikaličnosti, novodobnega eksperimentiranja, ki pooseblja Dan D v eri »Milo za drago« delovanja, pravi emotivni naboj, obilje koprnečih strasti, prelepo spevnost ter komponistično pretočnost.

»Knjiga pohval in pritožb«, se pravi razširjena varieteta albuma »Milo za drago« nikakor ni preprosta kost za glodanje. Bend se je z njim torej zavihtel na nov artistični nivo. Zadržal svoj prepoznavni artistični karakter oziroma recimo kar glasbeno vizionarstvo, ki je le njemu lastna, a ga evolucijsko za novo ero delovanja predrugačil, nadgradil, razširil in ponesel na višji izrazni nivo. To počnejo Dan D, ki je ekipa izkušenih starih mačkov, neverjetno pretkano in pravzaprav z mojstrsko finomehaniko obvladovanja vseh fines, ki jih ponujajo snemalni studii ter rekviziti, vključno z raznoliko rabo instrumentov ter programiranjem. So izjemni spretni in pretanjeni v svojem početju, s svojo glasbeno recepturo tako nenehno prikupno dražijo poslušalca, ga razvajajo in do mere seveda tudi notranje polnijo ter bogatijo.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 9.5 / 10


Seznam skladb:
1. Malo pekla
2. Sem v tebi
3. Boli me K
4. Ne naredi mi tega
5. Bits
6. Ožina
7. Morilec
8. Trigger za srečo
9. Daj mi upanje
10. Tu
11. Zvezde plešejo
12. Angel
13. Ca Kho To
14. Živ
15. Laži mi
16. Wonder (Bonus Track)

Zasedba:
Tomislav Jovanovič “Tokac” – vokal, akustična kitara
Marko Turk “Tučo” – kitara
Boštjan Grubar – klaviature
Nikola Sekulovič – bas kitara
Dušan Obradinovič “Obra” – bobni


Dan D – Boli me K (uradni video)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki