Dan McCafferty (Nazareth) 14. 10. 1946 – 8. 11. 2022

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2010
0 247

Dan McCafferty originalni član škotskih rock legend Nazareth je preminil v 77. letu starosti.

Žalostno novico je svetu rocka prvi obelodanil njegov prijatelj in Nazareth tovariš basist Pete Agnew rekoč na FaceBooku sledeče:

“Dan je preminil danes ob 12 uri in 40 minut. To je najbolj žalostna najava, katere sem se lotil v mojem celem življenju. Maryann in družina so izgubili čudovitega in ljubečega moža in očeta, jaz sem izgubil najboljšega prijatelja, svet rocka pa je izgubil enega največjih pevcev, ki so kdaj koli živeli.”

“V teh trenutkih sem preveč vznemirjen, da bi še lahko dodal karkoli.”

McCafferty se je rodil v škotskem mestu Dunfermline. Pod vplivom izvajalcev, kot mdr. Little Richard, Elvis Presley, Chuck Berry in Otis Redding, je s Pete Agnewom (bas kitara), Mannyjem Charltonom (kitara) in bobnarjem Darrellom Sweetom soustanovil leta 1968 skupino Nazareth. Z Nazareth, ki so se navdihovali nad deli izvajalev The Beatles, Jimi Hendrix in The Rolling Stones, je posnel vse albume do vključno leta 2014 (skupno 23) ter opravljal koncertne turneje s skupino celih 45. let. Je soavtor nekaterih velikih Nazareth hitov, kot mdr. Broken Down Angel in Bad Bad Boy. V karieri je izdal tudi tri samostojne studijske albume.

Najbolj poznan med vsemi Nazareth albumi je “Hair Of The Dog”. To je šesta studijska plošča skupine, ki je izšla leta 1975 in se prodala v dveh milijonih izvodov po celem svetu, uspeh pa je skupini prinesel v tem času hit Love Hurts, ki pripada v izvirniku Boudleaux Bryant (skladbo so pred Nazareth priredili že The Everly Brothers). Priredba Love Hurts je postala v ZDA velik hit in se zavihtela med 10 najbolje prodajanih singlov tamkajšnje lestvice. Ob Love Hurts, je skupini na albumu Hair Of The Dog prinesel zavidljiv uspeh tudi naslovni single albuma, ki pa so ga mnogo let kasneje priredili Guns N’ Roses za svoj album “The Spaghetti Incident?” (1993).

Dan McCafferty se je upokojil od koncertnih turnej v avgustu leta 2013 zavoljo napredujoče kronične obstruktivne bolezni pljuč. Svoj zadnji album z Nazareth “Rock’n’Roll Telephone” je izdal v juniju 2014.

Dan McCafferty je svoj prvi samostojni studijski album “Dan McCafferty” izdal že leta 1975. Leta 1987 mu je sledil drugi album “Into The Ring in potem leta 2019 še album “The Last Testament”.

V letošnjem juliju je preminil McCaffertyjev Nazareth tovariš Manny Charlton.

Na gornji fotografiji: Dan McCafferty med nastopm Nazareth 5. 5. 2010, v graškem Orpheum Teatru (RockLine fotoarhiv 2006-2022, vse pravice pridržane).


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki